teisipäev, 4. mai 2021

Port Askaig 8 yo

Teine Elixir Distillers poolt villitud Port Askaig on 8-aastane (sisu 8-10 ehk keskmiselt veidi vanem kui 100o Proof). Ka siinne viski on alati Caol Ila ning siinse viskiga soovitakse edasi anda võimalikult vähese vaadi mõjuga ehk toordestillaadile lähedase iseloomuga viskit. Küpsemiseks kasutatakse Ameerika tammest valmistatud taastäidetud eks-burboon vaate. Villimiseks segatakse kokku umbes 50 vaati. Siinmaitstav on pärit 2018. aastal villitud 5cl minipudelist.



Port Askaig 8 yo, 45,8% nc, ncf

Aroom: magus linnasus ja virre ning ka vanill. Kollaste õunte koor, veidi tikreid, kummelitee, rabarber. Soolaga maitsestatud õlised kartulikrõpsud. Otsene suitsusus vähene, pigem haavasidemed ja antiseptik. Klaasis seistes enam soolasust, jood ja merelisus. Veidi ka nüüd magusaid sidruneid ja mineraalsust. Taustal sõnnikulisus ja valge pipar, mis tühjas klaasis eriti esile tulevad.

Maitse: suutundelt ümaralt paks ja õline. Samas maitsetes tuleb algus kriidisus, tuhasus, suitsusus, siis vanill ning seejärel soolane mineraalsus koos kerge sidruniga. Kergelt ka rohust mõrkjust. Klaasis seismise järel muutub veidi magusamaks.

Lõpp: üsna pikk. Õline, kerge suitsuse sidruni nüansiga meresoolane ja joodine mineraalsus.

Hinnang: B

Väga hea Islay linnaseviski jälle. Lihtne, noor, kuid puhas destillaadipõhine väga meeldiv Caol Ila. Tehes siinkohal ühelauselise kokkuvõtte aprillis-mais maitstud Islay ühelinnaseviski brändidest Ileach, Smokehead, Scarabus ja Port Askaig, siis on just kaks viimast parimad. Ja Port Askaig maitsmise järgselt võib üsna kindlalt oletada, et ka Scarabus on pärit Caol Ila viskivabrikust.