esmaspäev, 29. märts 2021

KILCHOMAN 6 yo Single Cask 2014/2020

Kilchomani kuu lõpetuseks veel üks Wills perekonna seeriasse kuulunud ühevaadi linnaseviski. Siinse Kilchomani valmistamiseks on kasutatud linnaseid, mis on turvastatud 50ppm tugevuses. Küpsemine on leidnud aset Ruby Port hogshead mõõtu vaadis, millest jätkus augustis 2020 villimiseks 286 pudelit. Kilchoman eelistabki portveini vaatidest kasutada just ruby port vaate, mida loetakse Kilchomani iseloomuga paremini sobituvaks. Maitstav on pärit 2cl näidispudelist.

Foto: LMDW


Kilchoman 6 yo Ruby Port Cask # 483/2014 (27.06.2014 / 28.08.2020), 50ppm, 55,6% nc, ncf

Aroom: üsna rafineeritud kergelt tuhase suitsususega kaetud punaveinisus. Puuviljasus, kerge mesisus, punased marjad. Klaasis seistes muutub paksemaks. Vegetaalne turbasus, soolane ja punased värsked marjad (aedmaasikas, vaarikas). Vähene vesi toob suitsuse iirise, muutub magusamaks. Punased marjad nüüd moosiks keedetuna, eelkõige aedmaasika moos.

Maitse: üsna intensiivsete maitsetega, kus ükski maitse eraldi esile ei kipu. Soolakas-hapukas punaste marjade combo integreeritud kergelt joodise turbasuitsususega. Lisaks veidi vürtsikust ja soolakristallidega tume šokolaad. Veega lahjendatult suutundelt ümaram ja kreemisem. Maitsetelt nüüd vürtsikam ja viimane pool lilleline. Lisaks apelsinikoor, mis muudab veidi mõrkjaks.

Lõpp: üsna pikk. Lillelisus, soolane, üsna tugev vegetaalne turbasus. Viimasena kerge metallisus.

Hinnang: B

Jällegi üks väga heas tasakaalus Kilchoman. Portveini vaat õnneks ei domineeri või pigem tuleb selle viski puhul öelda, et turbasuitsusus hoiab kõike hästi oma haardes, samas ka ise domineerima kippumata. Parim ruby port vaadis küpsenud või järelküpsenud linnaseviski, mida õnnestunud proovida.

Siiski ka see iseenesest õnnestunud Kilchoman ei olnud meeldivuselt võrreldav eelneva kahe šerrivaatides küpsenud selle seeria viskidega. Ja veelkord sai kinnitust tõdemus, et mulle ruby port vaatides linnaseviskid lihtsalt ei istu. See värske marjasus ja happelisus (siin siiski viimast ei olnud), mida need vaadid linnaseviskile annavad, ei ole minu jaoks.