esmaspäev, 22. märts 2021

KILCHOMAN 10 yo Single Cask 2010/2020

Kuna Kilchoman valmistab laias laastus kaht stiili – 50ppm ja 20ppm tugevuses turvastatud linnastest destillaadid, kusjuures esimese puhul tulevad turvastatud linnased Port Ellen linnastusest ja teise puhul on Islay saarelt pärit oder linnastatud Kilchomani enda poolt traditsioonilisel viisil, siis andsid eelnev ja siinmaitsav Wills seeriasse kuuluvad viskid hea aluse nende kahe stiili võrdlemiseks.

Siinse 10-aastase Kilchoman linnaseviski valmistamiseks on kasutatud 100% Islay saarel Rockside farmis kasvanud otra (Concerto oder), mille linnaseid on turvastatud 20ppm tugevuses ning peale destilleerimist 28. mail 2020 on see küpsenud kogu aja ühes eks-burboon vaadis ja villitud seejärel augustis 2020 kokku 254 pudelit. Maitstav on pärit 2cl näidispudelist.

Foto: LMDW


Kilchoman 10 yo, 100% Islay Bourbon Barrel # 281/2010 (28.05.2010 / 28.08.2020), 20ppm, 54,2% nc, ncf

Aroom: linnaseline ja heinane, veidi pärmisust ja üldisemat teraviljasust. Üsna kerge ja destillaadi lähedane. Mereäärne adru peale tormi, väga kerge tuhane suitsusus. Klaasis seistes lillelised aroomid, kus magusa sidruni õrnad nüansid taustal. Vähese vee lisamisel vanillikreem, enam magusust ja puuviljasust (nektariin). Heinasuse asemel nüüd õled, värsked rohelised ürdid.

Maitse: magusa ääristusega lillelisus, suutundelt kergelt õline, ohtralt rohelisi ürte (rosmariin, salvei). Tuhane suitsusus koos tugeva soolasusega, mis veidi joodise kõrvalmekiga (merevetikad). Veega lahjendatult toorepoolne ananass, kookose- ja mandlipiim.

Lõpp: pikk. Soolane, ürdine ja kookospiimane.

Hinnang: B

Delikaatne, kuid mitte eriti rikkalik. Eks see ühevaadi puhul vahel juhtub, et maitserikkust võib väheks jääda. Selgelt kergem, lillelisem ja linnaselisem, kui Wills seeria esimene tugevamalt turvastatud Kilchoman. Sinne meenutab noori turvastamata Bruichladdich Islay Barley viskisid, mis ei tähenda et emb-kumb linnaseviski hea ei oleks. Vastupidi, need noored Islay odrast valmistatud ja eks-burboon vaatides küpsenud linnaseviskid on oma naturaalsuses väga meeldivad.