kolmapäev, 24. märts 2021

KILCHOMAN 9 yo Single Cask 2011/2020

Kui kaks esimest Wills seeria Kilchomani olid küpsenud eks-burboon vaadis, siis siinne ja kaks järgnevat on pärit vastavalt oloroso šerri, PX šerri ja Ruby Port vaatidest, mis kõik ilmselt hogshead mõõdus. Kui mainida paar sõna Kilchomani viskivabrikus kasutatavate šerri vaatide kohta, siis peamiselt on kasutuses hogshead mõõtu oloroso šerriga ettevalmistatud vaadid. Väljast ostetakse sisse üksnes esmatäite vaadid. Kasutatakse küll ka teise täitekorra vaate, kuid üksnes neid, mis varem küpsetanud juba Kilchomani enda viskit. Näiteks põhisortimenti kuuluva Sanaig puhul ongi kasutuses suuresti vaid eks-oloroso hogshead vaadid, kuid Loch Gorm puhul peamiselt eks-oloroso butt mõõtu vaadid.

Siinmaitstava Kilchomani valmistamiseks on kasutatud 50ppm tugevuses turvastatud linnaseid, destilleerimine leidis aset 26. jaanuaril 2011 ning seejärel pandi toordestillaat üheksaks aastaks küpsema eks-šerri (oloroso) hogshead mõõtu vaati ja lõpuks villitud augustis 2020 kokku 284 pudelit. Maitstav on pärit 2cl näidispudelist.

Foto: LMDW


Kilchoman 9 yo, Oloroso Sherry Hogshead # 35/2011 (26.01.2011 / 28.08.2020), 50ppm, 56,5% nc, ncf

Aroom: algus pigem kuiv ja terav. Vajab veidi aega. Siis tuleb esmalt turvastatud linnaste magus suitsusus, mis liikudes tahaplaanile võimaldab esile tulla muudel ja väga rikkalikel aroomidel. Mesisus, kuivatatud aprikoosid, apelsinikoor, vürtsikus. Siis pöördub suitsusus tagasi metsakõdu ja kohvirösti laadsena, mis omakorda integreeritud vana mööblilaki ja pähklikreemiga. Lisaks magus sõnnikulisus ja suhkrustatud ingveritükid. Vähene vesi toob suitsusust enam esile. Lisaks soe nahk ja röstitud tammevaat.

Maitse: rikkalik ja suud kattev. Magus-vürtsikas, puuviljane-suitsune ning värske-kreemine. Suhkrustatud ingver, šokolaad ning siis teises pooles sõidab kõva hooga sisse turbasuitsusus koos vürtsikusega. Veega lahjendatult enam suhkrustatud puuviljasust (apelsin, aprikoos, mango), kuid ka ingveri vürtsikust, mis annab vajaliku kergelt mõrkja noodi. Suitsusus taandub tahaplaanile.

Lõpp: keskmise pikkusega. Ümar, magus-mõrkjas šokolaad, suhkrustatud tsitrused, aprikoosimoos. Järelmekis meresool koos kergelt joodise suitsususega.

Hinnang: A

Suurepärane Kilchoman, kus saavutatud hea tasakaal šerrivaadi ja turbase destillaadi vahel. Usun, et kui oleks seda viskit täismõõdus tevikpudel, siis ilmselt kuskil poole peal, kui viski on saanud piisavalt õhutatud, ilmneks selle viski kvaliteet veelgi paremini.