esmaspäev, 8. märts 2021

KILCHOMAN 100% Islay 10th ed 2020

Ei tahaks ära sõnuda (viimase paari kuu plaanid pole kuidagi tahtnud teostuda kavandatud viisil), kuid märtsikuu on plaanis tervikuna pühendada Kilchoman linnaseviskidele. Kokku on varutud kaheksa näidispudelikest ja avatud juba veebruarist ka üks täismõõdus pudel. Seega märtsis kokku üheksa erinevat Kilchomani. 

Esimesena tuleb maitsmisele Kilchoman, mis kannab lisanime 100% Islay. See osutab sellele, et kõik selle linnaseviski tootmise juures on pärit (oder) ja leiab aset (traditsiooniline linnastamine ning muidugi kõik muu, sh villimine) Islay saarel ja konkreetsemalt Kilchomani farmis. Siinmaitstav on selles seerias juba kümnes. Esimene 100% Islay Kilchoman villiti 2011. aasta juunis. Tavapäraselt on selle viski jaoks kasutatud kergemalt (20 ppm) turvastatud linnaseid (tavapärane on 50 ppm) ning enamasti kasutatud küpsemiseks eks-burboon vaate. 

Siinmaitstava kümnenda väljalaske jaoks on kasutatud Optic ja Publican odrast 2007, 2009 ja 2010 aastal valmistatud destillaati ning kokku segati 39 eks-burboon vaati (barrels) ja kaks oloroso šerri vaati (butts). Villiti seda viskit 2020. aastal kokku 12,400 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilchoman 100% Islay 10th Edition, 9yo 2020, 50,0% nc, ncf

Aroom: esmalt magus, kerge ja veidi pärmine. Värske magus heinasus, võiküpsis, veidi lillelist atsetooni. Selge turbasuitsusus, mis kergelt meditsiinilist ja tuhast laadi. Klaasis seistes muutub rikkalikumaks ja tihkemaks. Lillelisuse asemel tulevad tsitrused ja mineraalsus. Meenutab üsnagi palju mezcali. Veidi vett toob enam esile turvastatud linnaste aroomi, samas ka magusamaid tsitruseid ning veidi ka šerrivaatide mekki, sh kaneeli.

Maitse: teravust parasjagu. Turvastatud linnased, veidi pärmine, veidi sidruni koort ja tsitruseid koos mineraalse turbasusega. Soolane või. Vähese veega lahjendatult avaneb ja ümardub suutundelt. Linnaseline turbasus; samas ka mineraalne ja magusalt tsitruseline õlisus. Veega lahjendatult oluliselt meeldivam.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tsitruseline soolane merelisus, mis läbi selge turbasuse läheb järelmekis üle magusaks tsitrustega ääristatud linnaselisuseks.

Hinnang: B+

Saavutatud väga hea tasakaal kergelt meditsiinilise turbasuitsususe, mereliselt soolaka mineraalsuse ja tsitruste vahel. Parim vähese veega lahjendades, mis võimaldab nautida suutunde ümarust ja maitsete mitmekesisust.