laupäev, 27. märts 2021

KILCHOMAN 5 yo Single Cask 2015/2020

Täna on rahvusvaheline viskipäev. Igal aastal sellel kuupäeval tõstku kõik viski austajad oma klaasid – ükskõik kus maailmas nad ka poleks – austamaks möödunud ja praeguste aegade viskimeistreid, kes on sajandeid oma kätega valmistanud seda jookide kuningat ning loodetavasti jätkates viskitegu aegade lõpuni.

Rahvusvaheline viskipäev sai alguse austamaks ja mälestamaks tuntud viskisõpra ja -kirjutajat Michael Jackson’it, kelle sünnikuupäevaks oli 27. märts. Viskipäeva tähistatakse 2007. aastast. Rahvusvaheline viskipäev (International Whisky Day) on mittetulunduslik ning toimib vabatahtlike ja annetuste toel. Igaühel on võimalus selles osaleda ning koos koguda raha parkinsoni haigete jaoks (Parkinson’s UK) ja teiste heategevuslike projektide jaoks, mis aitaks parkinsoni tõbe põdevaid inimesi; haigus, mille alla kannatas ka Michael Jackson. Täpsem info: http://www.internationalwhiskyday.org/

Kuna ka mu oma ema seda rasket parkinsoni tõbe põdes, siis olgu tänamaitstav Kilchoman tema mälestuseks.

Sláinte!

Siinse Kilchoman linnaseviski valmistamiseks on kasutatud 100% Islay saarel Rockside farmi põldudel kasvanud otra (Concerto). Linnased on turvastatud 20ppm tugevuses ning destillaat on pandud küpsema Pedro Ximenez hogshead mõõtu vaati. Viski on pärit ühest vaadist ning augustis 2020 võimaldas see vaat villida kokku 287 pudelit. PX vaadid ei ole just kuigi sageli Kilchoman viskide puhul küpsemiseks kasutatavad ning ka seni on villitud nendes vaatides küpsenud viskit üsna vähe ja kõik senised on olnud nooremad kui siinmaitstav. Viskivabriku enda info kohaselt on PX vaate ladudes küpsemas üksnes kümmekond. Maitstav on pärit 2cl näidispudelist.

Foto: LMDW


Kilchoman 5 yo, 100% Islay PX Hogshead # 317/2015 (27.05.2015 / 28.08.2020), 20ppm, 58,7% nc, ncf

Aroom: kuigi kangem kui viimasena maitstud 9-aastane, on siinne oma kreemises ja puuviljases magususes märksa leebem. Suhkrustatud tsitrused, küpse magus ananass, mille all kerge, kuid üsna muldne suitsusus. Linnastatud oder, traditsioonilise viskilao aroomid, mis sinna sisenejat vastu võtavad. Klaasis seistes mööblilakk, kamper, meresoolased vetikad ja samas ka värsket heina täis laotud heinaküüni magusad aroomid. Vähese vee lisades magusam, eriti just enam nii turvastatud linnaste kui heinasuse magusust.

Maitse: värskelt tsitruseline, kuid samas mitte liigselt teravalt ründav algus. Veidi ingverit. Röstitud kohv annab õrna hapukust ning siis selgelt turvastatud linnaste mekk, kuhu lisanduvad keskosas lillelised-puuviljased maitsed. Vähese veega lahjendatult on suutunne ja maitsed sellised justkui oleks korraga suhu pistnud nartsissid, värskelt turvastatud linnased, mahlase heina, kuhu veel on juurde lisatud paras kogus kummelit ja pärnaõisi. Ja see kõik annab suurepärase ja üsna unikaalse maitsekoosluse.

Lõpp: keskmise pikkusega. Selgelt turvastatud linnased, millele lisandub lilleline ja ürdine mõrkjus. Järelmekk meeldivalt kuiv.

Hinnang: A

Suurepärane Kilchoman. PX vaat on andnud hea magusa põhja, kuid ei tõuse õnneks eraldi ise esile. Saavutatud väga hea tasakaal. Järelmaitses esinev kerge rohune mõrkjus rikub küll veidi tervikut, kuid vähese veega lahjendatult see kaob. Sellise noore linnaseviski kohta suurepärane Kilchoman oma täies hiilguses.