pühapäev, 14. märts 2021

KILCHOMAN Fino Sherry Matured 2020

Kilchomani linnaseviski iseloomu – turbasuitsus koos tsitruste ja lillelise magususega, püütakse põhisortimenti kuuluvate viskidega (Machir Bay, Sanaig, 100% Islay, Loch Gorm) eri variatsioonides selgelt esile tuua. Need on reeglina küpsenud kas eks-burboon või eks-šerri (oloroso, nii butt kui hogshead mõõtu) vaatides. Muude vaatide (port, madeira, sauternes, punavein, STR vaadid, PX ja fino šerri jm) kasutamise eesmärk on siduda turbasus ja kerge puuviljasus (peamiselt siis tsitrused) muude nüanssidega, nt punaste marjadega. Seejuures soovib Kilchoman neid erinevaid vaate kasutada enamasti täisküpsemiseks, mitte üksnes järelviimistluseks. Seega on sageli need erinevates vaatides küpsenud Kilchoman linnaseviskid villitud pigem ka üsna noorena – enamasti kuskil viie aasta vanustena. Seejuures on Kilchomanis ka pigem reegliks see, et eksperimenteeritakse vaid 50 ppm linnastest valmistatud destillaadiga. 100% Islay destillaadiga, mis valmistatud oma farmis kasvanud odrast ning turvastatud 20 ppm tugevuses, puhul pigem ei eksperimenteerita; see pannakse küpsema üksnes eks-burboon ja eks-oloroso vaatidesse. 

Siinmaitstav Kilchoman Fino Sherry Matured kuulub seega „eksperimentaalsesse“ seeriasse ning villitud üsna piiratud koguses. Kasutuses on olnud 2014 ja 2016 aastal valmistatud destillaat, mis on täisaja küpsenud üksnes fino šerri vaatides. Kokku segati 11 esmatäite vaati ja üks taastäidetud vaat (kõik butts vaadid), millest saadi 2020. aasta sügisel villimiseks 10,500 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Kilchoman Fino Sherry Matured 2020, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt magusam veiniäädikas ja värsked happelised rohelised õunad. Siis tasapisi kerge ümar suitsusus, soe nahk ja veidi šokolaadi. Mereliselt soolane. Lisaks lilleline magusus, soolakas pehme linnasus, brüleekreem ja veidi mesisust. Vähese vee lisamine toob magusa sidruni ja kergelt vahase mesisuse. Veidi ka banaani ja heinaküüni ukse avamise järgselt hoomatav magusus. Kuhugi pole kadunud ka turbasuitsused magusad linnased.

Maitse: väga ümar ja meeldivalt suud kattev. Kerge, kuid selge turbasuitsusus. Kerged vürtsid, veidi piprasust. Keskosast alates soolakalt tsitruseline, rohelised oliivid soolvees. Oma ohtras soolasuses pigem kuiv kui magus. Kui aroomile andis vähene vesi juurde, siis suutundelt muudab vesi viski vesiseks ja lihtsustab maitseid.

Lõpp: keskmise pikkusega. Üsna soolane, kerge metallisus, tsitrused, kuiv turbasuitsune järelmekk.

Hinnang: B

Aroomiga võrreldes jäävad maitsed liiga vaoshoituks ja pigem lihtsakoeliseks. Tervikuna parem lahjendamata, kuigi vähese vee lisamine mitmekesistab aroomi. Väga hea Kilchoman siiski.