teisipäev, 16. märts 2021

KILCHOMAN Loch Gorm 2015

Kui viimased maitstud Kilchoman linnaseviskid ja ka tänasele järgnevad viis Kilchoman ühevaadi linnaseviskit on villitud 2020. aastal, siis siin maitstav on pärit 2015. aastast. Tegemist on Loch Gorm nimelise linnaseviskiga, mida Kilchoman villis esimest korda 2013 aastal. Tegemist on küll põhisortimenti kuuluva 50 ppm tugevuses turvastatud linnastest valmistatud viskiga, kuid mida villitakse üks kord igal aastal vaid piiratud koguses. Siinse 2015. aasta kolmanda väljalaske puhul on kasutatud 2009 ja 2010 aastal valmistatud destillaati. Kokku segati peamiselt eks-oloroso šerri vaatides (butts) ja lisaks ka eks-šerri hogshead tüüpi vaatides küpsenud viski ning kokku villiti seda siis 2015 aastal 10,000 pudelit.



Kilchoman Loch Gorm 2015, 3rd edition, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kohene kergelt vürtsikas suitsusus. Pooltume šokolaad, veidi kirsse, veidi nahka. Lisaks suitsukala nahk, kappar, soolasust, kerge metallisus ja taustal ka valge pipar. Klaasis seista lastes märksa rikkalikum, sügavam turbasus (turbaraba ja ka veidi meditsiiniline) ja samas ka puuviljasem (punased mahlased õunad, kuivatatud õunad). Mesisust, endiselt šokolaad, kuid veidi ka karamelli. Vesi suurt muutust ei too, ehk vaid veidi kergem ja värskem, kuid õhem.

Maitse: ümar ja veidi tuhane turbasus, kreemine iiris. Puuviljasust, rosinad ja mustsõstrad. Kerged tsitrused annavad värskust. Keskosas jõulisem (Euroopa tamm?), pipar, vürtsid, mõrkjas apelsinikoor. Veidi joodisust ning siis veel ka mereline soolasus teises pooles. Tervikuna rikkalik kooslus. Ei vaja, kuid kannatab hästi ka veega lahjendamist.

Lõpp: pikk. Magus, veidi münti, veidi pipart. Veidi ehk metalline, kuid pikk ja üsna selge turbasuitsune järelmekk aitavad seda katta.

Hinnang: B+

Heas tasakaalus suurepärane Kilchoman. Aroomilt ja maitsetelt märksa eakam kui tegelik viis aastat. Vajab väljavalatult klaasis seismist. Jõulisem ja rikkalikum kui fino šerri vaadis küpsenud Kilchoman.