laupäev, 30. november 2019

PAUL JOHN Peated Select Cask

Viimaseks Paul John viskiks on Peated Select Cask, mis on siis Classic viski turvastatud paariline. Siinse viski puhul on linnaste kuivatamiseks kasutatud sarnaselt Bold viskile Šotimaalt pärit turvast, täpsemalt Islay saare oma. Linnaste turvastamise määr samuti 25-30 ppm. Viski on küpsenud eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis on villitud 06.11.2017 (Batch No: 02).


Paul John Peated Select Cask, 55,5% nc, ncf

Aroom: magusad turvastatud linnased, juurikane-joodine turbasuitsusus, mesine magusus. Hooti viskab sisse ka sõnnikulisust koos valge pipraga. Vähese veega lahjendades törts magusam – linnased, mesi, magus must tee, veidi ka bergamotti ning valget pipart. Liigne vesi muudab metalliseks ja pipraseks.

Maitse: tammine vürtsikus, isegi piprane. Samas on linnaseline ja vanilline magusus seda tammist vürtsikust tasakaalustamas. Intensiivne muldne turvas tuleb teises pooles. Veega lahjendatult jääb tammiseks ja vürtsikaks ning lisandub tsitrusekoorte mõrkjus. Liigsel vee lisamisel üheülbastub, muutudes metalliseks ja pipraseks.

Lõpp: pikk. Kergelt meditsiiniline turbasus, ahjulõõri tuhane suitsusus, taandub mõrkjaks – apelsinikoored. Veega lahjendatult pigem lühike ja lihtsam.

Hinnang: C+

Aroom on siinse viski parim osa. Veega lahjendamisel tuleb ettevaatlik olla – veidi liiga palju ning viski on rikutud. Aroomi osas Bold viskiga üsna sarnane, kuid maitsete osas on siin enam intensiivsust.


Sai igast minipudelist jäetud 1cl jagu ka vahetu võrdluse jaoks. Kõrvuti maitsmise põhjal võib viis Paul John linnaseviskit järjestada meeldivamast alates selliselt: 1) Bold, 2) Peated Select Cask, 3) Classic Select Cask, 4) Brilliance, 5) Edited. Tervikuna head viskid kõik.