pühapäev, 17. november 2019

PAUL JOHN Brilliance

Teiseks India tootjaks, mis linnaseviskit valmistab, on Bangalores paiknev John Distilleries Jdl. Ettevõte rajati 1992. aastal ning nüüdseks on selle omanduses kolm destilleermisvabrikut. Linnaseviski valmistamiseks rajati kahe destillaatoriga vabrik 2007. aastal, millele lisati juurde kaks uut destillaatorit 2017. aastal, jõudes seeläbi 1,5 miljoni liitri aastase tootmisvõimsuseni. Praeguseks on John Distilleries firma üheks omanikuks (43% osalus) end ostnud Sazerac, kelle omanduses on Buffalo Trace viskivabrik USAs ja näiteks ka Pappy van Winkle ja Southern Comfort brändid.

Esimene Paul John nimeline ühelinnaseviski toodi turule 2012. aastal. Esimesed kaks põhiviskit Brilliance ja Edited villiti 2013. Kolmanda põhisortimendi linnaseviskina villiti 2015. aastal 100% turvastatud linnastest Bold. Neile kolmele viskile, mis kõik on villitud 46% kangusena, villiti 2014. aastal esmakordselt kaks vaadikanguses linnaseviskit: Select Cask Classic ja Select Cask Peated. Need viskid moodustasid kuni selle aastani Paul John viskide põhisortimendi. Kõik need viis ka järgnevalt novembris maitsmisele tulevad. Neile lisandus 2019. aastal turvastamata linnastest ja eks-burboon vaatides küpsenud Nirvana (40%) ning lisaks kahele ülalnimetatud Select Cask viskile on selles sarjas villitud veel Oloroso ja PX linnaseviskid.

Siin esimesena maitsmisele tulev Paul John Brilliance on valmistatud India odrast turvastamata linnastest ning on küpsenud eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis on villitud 8.03.2018 (Batch No: 02).


Paul John Brilliance, 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge ja teraviljane. Magus tamme vanill, röstsai meega, metsalillede jõuline aroom, apelsinikoor ja kerge pipar. Veidi ka papisust ja äratuntavalt pigem burboonile omaseid aroome. Tammevaat on selgelt domineeriv, kuid säilitab siiski tasakaalu. Kuigi info järgi pole siin kasutatud turvastatud linnaseid, on siiski teatav sigareti laadne suitsusus tajutav.

Maitse: kreemine pehmus esmase suutundena nii huultel kui keelel. Täistera röstsai meega. Siis tuleb üsna tammine ja vürtsikas laine, kus leitav muskaat ja kaneel. See muudab maitse teise poole üpriski mõrkjaks, mis vähese veega lahjendatult isegi tugevneb.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kreemine mesi ja vanill. Tammine vürtsikus. Taandub mõrkjaks ja veidi papiseks.

Hinnang: C+

Tervikuna üsna hea linnaseviski, eriti arvestades ilmselt üksnes nelja- kuni viieaastast küpsemist. Aroom ja lahjendamata kujul suutunde kreemisus meeldivaimad. Maitse tervikuna ja järelmaitse on aga veidi liigselt tammevaadi poolt domineeritud.