Detsember algab suure konjaki maitsmisega. Maitsmisele tuleb
15 konjakit. Seejuures on objektiivse võrdlusmomendi tekitamiseks valitud
üksnes VSOP konjakid. Valikusse võeti kõik need VSOP konjakid, mille
minipudelid Tallinna poodidest leidsin. Enne maitsmise juurde asumist aga
konjaki kui joogi lühitutvustus.
Konjak, kui selgelt määratletud Prantsusmaalt pärit kange
alkohoolne jook (brändi), kujunes ajalooliselt selliseks joogiks, nagu me seda
täna tunneme, kahekümnenda sajandi alguses. Selleks ajaks hakati küll toibuma
Euroopa viinamarjade katkust, mis oli viinamarjaistandusi hävitanud, kuid samal
ajal ähvardasid konjakit bränditootjad, kes olid 19. sajandi lõpupoole teistes
riikides juurde tekkinud. Need n.ö „uustulnukad“ nimetasid sageli samuti oma
kanget alkoholi konjakiks.
Oma brändi ainulaadsuse iseloomustamiseks otsisid Prantsuse konjakitootjad
kõigepealt võimalust konjaki viinamarjaistanduste jaoks piiritletud ja kaitstud
ala loomist. Seejärel määratleti konjaki tootmise ja küpsemise nõuded. Hiljem
sõlmiti kaubanduslepingud teiste bränditootmise piirkondadega, püüdes piirata
sõna „konjak” kasutamist. Piirkonna (Cognac) kõige põhjalikuma maa-analüüsi
põhjal (alates 1860. aastast) valmis Cognac’i piiritletud ala esimene versioon
1909. aastal, kuid alles 1936. aastal sai Cognac piirkonnast AOC (Appellation
d’Origine Contrôlée) ehk kontrollitud päritolunimetusega piirkond. Konjak on
seega viinamarjabrändi kaitstud alajaotus. Teisisõnu väljandatuna: kuigi kõik
konjakid on brändid, ei ole siiski kõik brändid konjakid.
Konjaki tootmise piirkonnad. Foto: commons.wikimedia.org |
Cognac’i täpsemad viinamarjade kasvamise geograafilised tähistuse piirid valmisid 1938. aastal, mil määratleti kuus kasvupinna ja mikrokliimaga ala (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois ja Bois à Terroirs (tuntud ka kui Bois Ordinaires). Lisaks on kasutusel täiendavana Fine Champagne apellatsioon, kuid see ei ole mitte kasvupind, vaid viitab konjakile, mis on kokku segatud Grande ja Petite Champagne viinamarjadest, millest Grande Champagne moodustab vähemalt 50%. „Champagne” tähendabki seega piirkonnana otsesõnu „maad” ja selleks on kriidine muld, kus paiknevad viinamarjaistandused pakuvad parimate konjakide valmistamiseks mõeldud viinamarju. (NB! Champagne ei oma siin mingit seost vahuveini kategooriaga). Grande Champagne viinamarjaistandusi peetakse pinnase poolest parimaiks, Petite Champagne (erinevat tüüpi kriit) järgneb sellele teisena. Pärast neid tulevad siis hierarhiliselt allapoole liikudes Borderies (rohkem savi ja liiva), Fins Bois ja Bons Bois (erinevas koguses ja erinevat tüüpi kriidiga nende pinnases) ning viimasena Bois Ordinaires (rohkem liiva).
Grande Champagne viinamarjaistandus Louis XIII konjaki tootmiseks. Foto: commons.wikimedia.org / Remy Martin |
Värskelt destilleeritud ja vaatides küpsevat „mitte veel
konjakit“ kutsutakse eau-de-vie’ks („elu veeks“). Enamasti segatakse konjakid
kokku eri vanuses ja erinevatest Cognac’i alampiirkondadest pärinevatest eaux-de-vie’dest.
Kõige kvaliteetsemateks loetavad konjakid valmivad üksnes Grande Champagne eaux-de-vie’dest.
Kui varasemalt võis pudeli etiketilt eraldi esile tooduna leida üksnes
Champagne nimetused, siis nüüd villitakse ka ühe piirkonna (single-cru) konjakeid, mis pärit
madalama klassi piirkondadest.
Kuna suuremad konjakimajad kasvatavad sageli ise vaid
väikese protsendi vajaminevatest viinamarjadest, pärineb suurem osa konjaki
loomiseks kasutatud viinamarjadest kohalikelt viinamarjakasvatajatelt ja eaux-de-vie’dest
väiksematelt destilleerijatelt.
Konjaki valmistamiseks võib kasutada ainult valgeid viinamarjasorte.
Konjaki peamiseks (90%) viinamarjaks on Ugni Blanc, millele lisaks ka vähesel
määral Colombard ja Folle Blanche. Lisaks võivad konjaki tootjad kasutada
Folignan, Jurançon Blanc, Meslier Saint-François, Montils, Sélect ja Sémillon
viinamarju.
Jälgimaks konjaki tootmist ja levitamist nii Prantsusmaal
kui ka kogu maailmas, loodi pärast 1946. aastal n.ö konjaki büroo BNIC (Bureau
National Interprofessionnel du Cognac). BNIC-i reeglite kohaselt tuleb konjaki
viinamarjad teha veiniks, mida ei laagerdata; vein tuleb destilleerida nii
kiiresti kui võimalik. Cognac’i piirkonnas peavad konjaki destilleerimised
olema lõpetatud saagikoristusele (september) järgneva aasta 1. aprilliks.
Konjakit ei saa ametlikult avalikkusele müüa enne, kui ta on vaatides küpsenud
vähemalt kaks aastat pärast 1. aprilli destilleerimise piirmäära.
Konjakit tuleb toota padadestillaatorites kahekordse destilleerimisega
ja seda tuleb laagerdada Cognac’i piirkonnas tammevaatides, mis on valmistatud
läheduses asuvate metsade puidust. Kohalikku Limousin (ka Tronçais) tamme
peetakse parimaks, et anda konjakile kõige soovitavamad omadused. Iga
konjakitootja võib ise otsustada, kuidas vaatide sisemus röstitakse. Mõned
eelistavad kergemat, teised tugevamat rösti, sõltuvalt sellest, milliseid
maitsenüansse nad soovivad oma joogile anda. Ehkki ideaalses maailmas oleks
soov, et konjak saavutab suurema osa oma värvist vaatides küpsedes, võib
seaduslikult konjakile lisada veidi piirituskaramelli (E150), samuti suhkrut ja
puidukontsentraati, mida nimetatakse boisé’ks. Viimastel aastatel on turul
leitavad ka konjakid, kus küpsemiseks on kasutatud uusi Ameerika tammest vaate
ja ka konjakid, mis läbinud järelviimistlemise endistes veinivaatides.
Konjak on traditsiooniliselt määratletud vanuse alusel, kuid
võrreldes näiteks Šoti linnaseviski üsna täpse vanuselise märgistusega, on
konjaki nimetuste süsteem üldisem. Nõuded konjaki stiilidele kehtestati 1983.
aastal. BNIC-i poolt on loetletud järgnevad kategooriad: VS (Very Special) või
3-tärniline on vähemalt kahe-aastase vaadiküpsemisega; VSOP (Very Superior Old
Pale) tähendab vähemalt nelja-aastast vaadiküpsemist; XO (Extra Old) tähendas
varasemalt vähemalt kuus aastat vaadiküpsemist, kuid XO konjaki nõutav
vaadiküpsemise aeg tõsteti 2018. aasta aprillis kümnele aastale. Eelnevatele lisaks kinnitati 2019. aastal uue kategooriana XXO (Extra Extra Old), mis osutab konjakitele, milles on kokku segatud 14-aastased või vanemad eaux-de-vie'd.
Nüüdseks võib varasemalt mitteametlikku Napoléon kategooriat kasutada konjakite määratlemisel, mis jäävad vanuselt VSOP ja XO vahepeale, ehk siis on küpsenud kuus aastat. VSOP nimetusega samaväärselt on kasutusel ka märge Reserve ja XO nimetusega märge Extra. Kasutusel on ka nimetus Hors d’âge ("üle aja"), mida loetakse BNIC poolt poolt XXO kategooriaga võrdseks ehk noorim komponent peab olema vähemalt kümme aastane, kuid Hors d’âge nime kasutatakse tootjate poolt siiski enamasti selleks, et turustada kõrge kvaliteediga konjakit, mis on kokku segatud oluliselt vanematest konjakitest kui ametlikud kategooriad.
Nüüdseks võib varasemalt mitteametlikku Napoléon kategooriat kasutada konjakite määratlemisel, mis jäävad vanuselt VSOP ja XO vahepeale, ehk siis on küpsenud kuus aastat. VSOP nimetusega samaväärselt on kasutusel ka märge Reserve ja XO nimetusega märge Extra. Kasutusel on ka nimetus Hors d’âge ("üle aja"), mida loetakse BNIC poolt poolt XXO kategooriaga võrdseks ehk noorim komponent peab olema vähemalt kümme aastane, kuid Hors d’âge nime kasutatakse tootjate poolt siiski enamasti selleks, et turustada kõrge kvaliteediga konjakit, mis on kokku segatud oluliselt vanematest konjakitest kui ametlikud kategooriad.
Konjaki kategooria kajastab segus oleva noorima osa vanust.
Viimasel ajal populaarseks saanud vintage-kategooria konjakid (tava, mis rohkem
omasem Armanjakile) peavad sisaldama üksnes ühelt määratud saagikoristuselt
destilleeritud eaux-de-vie’d. Enamik müüdud konjakist (umbes 85%) on VS või
VSOP, ülejäänud on vanemad konjakid.
Inimene, kes soovib konjakiga tutvumist alustada, võib instinktiivselt
esmaseks valikuks võtta kõige odavama ja noorema VS konjaki. See pole enamasti
siiski kuigi hea mõte, kuna nendele üldiselt omasemad n.ö robustsemad maitsed
võivad põhjustada pettumuse. Konjaki puhul on mõistlik alustada VSOP-i taseme
konjakitest, sest siin on võimalik ilma suurt raha kulutamata kogeda nii aroomirikkust
kui ka maitsete pehmust. Seega sai ka ise maitsmiseks valitud just VSOP
konjakid. Võib-olla võtan järgmine aasta ette ka XO konjakite maitsmise.