teisipäev, 22. mai 2018

LONGROW 18 yo (2016)

Aeg maitsta taaskord Springbank viskivabriku tugevalt turvastatud Longrow linnaseviskit. Sedakorda võtan ette 2016. aastal villitud Longrow 18-aastase, mis on kokku segatud rummi (60%) ja taastäidetud šerri (40%) vaatidest. Longrow 18-aastane on siis igal aastal kevadel villitav piiratud koguses linnaseviski. Mõned nädalad tagasi on müüki tulnud ka selle aasta 18-aastane. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Longrow 18 yo (2016 edition), 46% nc, ncf

Aroom: puuviljane ja delikaatne turbasus. Veidi kummaline on sõna „delikaatne“ Longrow puhul kasutada, kuid seda see aroom siin on. Puuviljasuhkur, tuhane puuviljane turbasus, mis omane eakatele turbasusuitsustele viskidele. Magus sidrun ja üsna kergelt ka lillelisust ning veidi ehk tuleb ka sekka kuivemat tamme. Klaasis seistes tõuseb alt Longrowle tuttavat farmisust koos valge pipraga. Iseenesest ei ole siin üldse kuigi palju aroome koos, kuid kõik mis on, on ülimalt hästi integreeritud ja seeläbi muudab aroomi täidlaseks.

Maitse: delikaatne ja rafineeritud algus, suutundelt täidlane kreemine-õline, puuviljasuhkrud. Keskosast tammised vürtsid, greip ja selgelt soolane. Turbasus on selline magus-tuhane ning eelnevatesse maitsetesse integreeritud ja pigem justkui taustal. Veidi vett toob lisaks magusama sidruni. Väga meeldiv.

Lõpp: keskmiselt pikk, vürtsikus koos mõningase pipraga. Siin on turbasust enim tunda, mis tuleb koos veidi mõrkja greibise alatooniga

Hinnang: A

Võrreldes viimati maitstud 2014. aasta Longrow 18-aastasega, on siinne täiesti erinev. Kui 2014 aasta Longrow 18 oli robustselt jõuline, siis 2016 aasta Longrow 18 on delikaatselt jõuline. Ilmselt on siin just kasutatud rummivaadid oma rolli mänginud. Just selline suhkruroo magusus, mis küll mitte domineerides, vaid turbasust mahendades, on teinud sellest Longrowst suurepärase täidlase maitsekoosluse. Viski, kus sildil olev vanus on selgelt tajutav; pimetestimisel võiks isegi 25-30 aastaseks viskiks arvata.