pühapäev, 20. mai 2018

Rukkiviskid: USA, Kanada, Soome, Eesti

(Odra)linnaseviskidele vahelduseks on hea vahel maitsta ka midagi muud. Sedakorda avanes tänu Tallinna viskishowle maitsmisele võtta viis rukkiviskit. Kaks viskit (Rittenhouse Rye, Pike Creek 10 yo) sai proovitud kohapeal, kaks kohapeal seminaril ning lisaks sai nii seminaril maitstud kui lisaks saalist kaasa küsitud kolm rukkiviskit (Lot No. 40 Rye, Helsinki Rye Malt, Moe Rye Malt) 3cl näidistena, mida siis mekkisin põhjalikumalt kodus.

Esimesena maitstud rukkiviski oli Rittenhouse Rye (USA). Seda viskit loetakse kuuluvat Pennsylvania stiili (ka Monongahela-stiil) rukkiviskide hulka, mis on tüüpiliselt robustsemad ja vürtsikamad võrreldes ajalooliselt teise Ameerika rukkiviski stiiliga, milleks on Maryland stiil, mida esindavad rukkiviskid on iseloomult delikaatsemad ja magusamad. Rittenhouse Rye (50%) on meeldivalt vürtsikas ja puuviljane viski, kus aroomis esil kuivatatud puuviljad, vürtsid (kaneel), apelsinikoore tükkidega iiris ja veidi münti. Maitses leitavad kõik aroomis esinenud aspektid, lisaks ka muskaat, fenkol ja veidi köömneid. Maitse on tervikuna üsna täidlane ja tammiselt vürtsikas. Igati hea rukkiviski.

Teine maitstud rukkiviski – Pike Creek – on pärit Kanadast, mis on koos Lot No. 40 rukkiviskiga mõlemad ka Tallinna lettidele saabunud. Peab tunnistama, et need mõlemad olid üle väga pika aja esimesed Kanada viskid, mida proovitud. Viimane kord jääb kuskile 1990ndate keskpaika, mil sai vist proovitud Seagram VO ja kindlasti Canadian Club viskisid (viimasest on siiani väga halb mälestus). Mida siis seekord Kanadal pakkuda on? Ootused olid kõrged, kuna mõlemat viskid, nii Pike Creek 10-aastane, kuid eriti Lot No. 40, on teeninud maailmas palju kiidusõnu.


Pike Creek 10 yo (42%) on rukkiviski (Kanada viskid on enamasti kõik n.ö rukkiviskid, kuid need on reeglina siiski enne villimist kokku segatud linnase-, maisi- ja rukkiviskidest, seejuures ei avalikustata täpset vahekorda), mis on Ameerika tammest vaatides küpsemise järel järelviimistletud rummi vaatides. Rummivaatide mõju on nii aroomis kui ka maitses väga selgelt tunda. Aroomis pruun suhkur, mesised rosinad, ürdid ja kerged vürtsid. Värskes maitses samuti pruun suhkur, karamell, kardemon ja ehk ka tsitruseid veidi. Kokkuvõtvalt võib põgusa maitsmise põhjal pidada seda jooki rummilaadseks üsna meeldivaks viskiks.

Nüüd saab minna põhjalikumalt maitstud rukkiviskide juurde. Neist esimene tuleb siis Kanadast, teine Soomest ja kolmas Eestist! Kõik need kolm viskit on maitstud 3cl näidispudelitest. Soome ja Eesti viskid said eeltutvustatud ka viskishowl vastaval seminaril, mis kandis nime „Finnish & Estonian Whisky“ ning kus tutvustasid oma viskide tausta Mikko Mykkänen The Helsinki Distilling Co poolt ja Sven Ivanov Estonian Spirit/ Moe Peenviinavabrik poolt. Aga esmalt Kanada viski, mida võib järgneva kolme puhul lugeda ka referentsviskiks.

Helsinki Rye Malt / Lot No. 40 Rye / Moe Rye Malt

Lot No. 40 Rye Whisky (Hiram Walker & Sons Lt.), 43%

Viski on valmistatud rukkist ja rukkilinnastest (rukki koguse ja suhtarvu kohta on saada erinevaid numbreid) ning küpsenud värsketes Ameerika tammest vaatides umbes 7-8 aastat. Aroomilt väga intensiivne, vürtsikas rukis, münt, kardemoni ja kaneeliga maitsestatud kuivatatud õunad; köömned, fenkol, muskaat. Suutundelt täidlane, ümar, isegi veidi õline, suud kattev. Vürtsikas-magus tammisus, köömned, tumedam iiris, vanill, veidi tsitrust, magushapukas köömnetega rukkileib. Järelmaitses lisaks kaneel ja nelk. Kontrollitult robustne viski. Tervikuna kolmest kõige intensiivsem, rukkisem ja täidlasem. Väga hea.


Helsinki Rye Malt, 3 yo Small Batch Summer Release 2018, release #4 (The Helsinki Distilling Co.), 47,5%

Viski on valmistatud 70% osas rukkist ja 30% osas odralinnastest. Destilleeritud 2015. aastal, küpsenud kolm aastat Ameerika tammest uutes tammevaatides (virgin oak barrels) ning villitud siis sel aastal (2018) kahest vaadist kokku 740 pudelit. Aroomilt üsna grappa ja akvaviti sarnane; värske heina küün, kaseviht, värske till, kummel, köömen. Maitses samuti till, kummel, köömen, pärnaõietee. Lisaks veidi hapukat rukkileiba ja vürtsikust. Suutundelt ümar. Tervikuna kolmest kõige kergem ja delikaatsem. Pole paha; meelepärane ilmselt kõigile grappa ja akvaviti armastajatele.


Moe Rye Malt (Estonian Spirit/ Moe Peenviinavabrik), 57,7%

Tegemist on siis valmimisjärgus tulevase Eesti viskiga! Siinmaitstav veel mitte päris viski on valmistatud Sangaste rukkist, küpsenud 22 kuud uutes Ameerika tammest 30 liitristest vaatides ning kokku villiti seda kaheksa pudelit. Esmalt torkab silma viski väga tume värv, mis osutab ilmselt tugevalt röstitud vaadi intensiivsele mõjule. Kangus on tunda, nina näpistav teravus, esmalt ehk veidi liiga kuiv. Vajab õhutamist, siis selgelt magusam ja ümaram. Siiski üpriski tammevaadi mõjuline: magus vanill, mandlimass, veidi iirist. Lisaks tumedamaid puuvilju ja põrandalakk. Suutundelt ründav ja terav, maitsete poolest üsna napp ja ei kanna kuigi pikalt. Selgelt tammine; veidi ehk on teatavat puuviljamarmelaadi maitses leida. See väike vaat on juba nüüd, ja ilmselt kardetavalt peatselt veelgi enam, destillaadi üle võimust võtnud. Loodetavasti on Moe pannud vähemalt osa destillaadist küpsema ka tavasuuruses vaatidesse. Tervikuna on Moe Rye Malt kolmest maitstust kõige kuivem ja piirituselisem. Võrdsust silmas pidades sai seda ka veega lahjendatud kuskil 45%-ni ning siis tuli veidi enam vürtsikaid aroome ja maitseid esile, mis näitab, et vähemalt potentsiaali sel rukkidestillaadil on. Tuleb vaid oodata 2020ndat aastat, mil lubaduste kohaselt Moe rukkiviski turule tuuakse.