(Odra)linnaseviskidele
vahelduseks on hea vahel maitsta ka midagi muud. Sedakorda avanes tänu Tallinna
viskishowle maitsmisele võtta viis rukkiviskit. Kaks viskit (Rittenhouse Rye,
Pike Creek 10 yo) sai proovitud kohapeal, kaks kohapeal seminaril ning lisaks
sai nii seminaril maitstud kui lisaks saalist kaasa küsitud kolm rukkiviskit
(Lot No. 40 Rye, Helsinki Rye Malt, Moe Rye Malt) 3cl näidistena, mida siis
mekkisin põhjalikumalt kodus.
Esimesena maitstud
rukkiviski oli Rittenhouse Rye (USA). Seda viskit loetakse kuuluvat
Pennsylvania stiili (ka Monongahela-stiil) rukkiviskide hulka, mis on tüüpiliselt
robustsemad ja vürtsikamad võrreldes ajalooliselt teise Ameerika rukkiviski
stiiliga, milleks on Maryland stiil, mida esindavad rukkiviskid on iseloomult delikaatsemad
ja magusamad. Rittenhouse Rye (50%) on meeldivalt vürtsikas ja puuviljane
viski, kus aroomis esil kuivatatud puuviljad, vürtsid (kaneel), apelsinikoore
tükkidega iiris ja veidi münti. Maitses leitavad kõik aroomis esinenud aspektid,
lisaks ka muskaat, fenkol ja veidi köömneid. Maitse on tervikuna üsna täidlane
ja tammiselt vürtsikas. Igati hea rukkiviski.
Teine maitstud
rukkiviski – Pike Creek – on pärit Kanadast, mis on koos Lot No. 40
rukkiviskiga mõlemad ka Tallinna lettidele saabunud. Peab tunnistama, et need
mõlemad olid üle väga pika aja esimesed Kanada viskid, mida proovitud. Viimane
kord jääb kuskile 1990ndate keskpaika, mil sai vist proovitud Seagram VO ja kindlasti
Canadian Club viskisid (viimasest on siiani väga halb mälestus). Mida siis
seekord Kanadal pakkuda on? Ootused olid kõrged, kuna mõlemat viskid, nii Pike
Creek 10-aastane, kuid eriti Lot No. 40, on teeninud maailmas palju kiidusõnu.
Pike Creek
10 yo (42%) on rukkiviski (Kanada viskid on enamasti kõik n.ö rukkiviskid,
kuid need on reeglina siiski enne villimist kokku segatud linnase-, maisi- ja
rukkiviskidest, seejuures ei avalikustata täpset vahekorda), mis on Ameerika
tammest vaatides küpsemise järel järelviimistletud rummi vaatides. Rummivaatide
mõju on nii aroomis kui ka maitses väga selgelt tunda. Aroomis pruun suhkur,
mesised rosinad, ürdid ja kerged vürtsid. Värskes maitses samuti pruun suhkur,
karamell, kardemon ja ehk ka tsitruseid veidi. Kokkuvõtvalt võib põgusa maitsmise
põhjal pidada seda jooki rummilaadseks üsna meeldivaks viskiks.
Nüüd saab minna
põhjalikumalt maitstud rukkiviskide juurde. Neist esimene tuleb siis Kanadast,
teine Soomest ja kolmas Eestist! Kõik need kolm viskit on maitstud 3cl
näidispudelitest. Soome ja Eesti viskid said eeltutvustatud ka viskishowl
vastaval seminaril, mis kandis nime „Finnish & Estonian Whisky“ ning kus
tutvustasid oma viskide tausta Mikko Mykkänen The Helsinki Distilling Co poolt
ja Sven Ivanov Estonian Spirit/ Moe Peenviinavabrik poolt. Aga esmalt Kanada
viski, mida võib järgneva kolme puhul lugeda ka referentsviskiks.
Helsinki Rye Malt / Lot No. 40 Rye / Moe Rye Malt |
Lot No. 40 Rye
Whisky (Hiram Walker & Sons Lt.), 43%
Viski on
valmistatud rukkist ja rukkilinnastest (rukki koguse ja suhtarvu kohta on saada erinevaid numbreid) ning küpsenud värsketes
Ameerika tammest vaatides umbes 7-8 aastat. Aroomilt väga intensiivne,
vürtsikas rukis, münt, kardemoni ja kaneeliga maitsestatud kuivatatud õunad;
köömned, fenkol, muskaat. Suutundelt täidlane, ümar, isegi veidi õline, suud
kattev. Vürtsikas-magus tammisus, köömned, tumedam iiris, vanill, veidi
tsitrust, magushapukas köömnetega rukkileib. Järelmaitses lisaks kaneel ja
nelk. Kontrollitult robustne viski. Tervikuna kolmest kõige intensiivsem,
rukkisem ja täidlasem. Väga hea.
Helsinki Rye Malt, 3
yo Small Batch Summer Release 2018, release #4 (The Helsinki Distilling Co.), 47,5%
Viski on valmistatud
70% osas rukkist ja 30% osas odralinnastest. Destilleeritud 2015. aastal,
küpsenud kolm aastat Ameerika tammest uutes tammevaatides (virgin oak barrels)
ning villitud siis sel aastal (2018) kahest vaadist kokku 740 pudelit. Aroomilt
üsna grappa ja akvaviti sarnane; värske heina küün, kaseviht, värske till,
kummel, köömen. Maitses samuti till, kummel, köömen, pärnaõietee. Lisaks veidi
hapukat rukkileiba ja vürtsikust. Suutundelt ümar. Tervikuna kolmest kõige kergem
ja delikaatsem. Pole paha; meelepärane ilmselt kõigile grappa ja akvaviti
armastajatele.
Moe Rye Malt (Estonian
Spirit/ Moe Peenviinavabrik), 57,7%