kolmapäev, 9. mai 2018

KILKERRAN 12 yo

Siin on siis juba kümnes Kilkerran ühelinnaseviski, mida maitsnud. Peale seitset arenemisjärgus limiteeritud koguses aastatel 2009-2015 villitud Work in Progress (WIP) viskit (vt nende loetelu 14. aprill 2016 postitus) jõuti 2016. aastal lõpuks tähiseks seatud sihini – villiti 12-aastane Kilkerran, millest sai samas ka esimene igal aastal villitav viskivabriku püsiviski. Meeldetuletuseks – Glengyle viskivabrik, kus Kilkerran nimelist ühelinnaseviskit valmistatakse, avati 2004. aastal.

Sai endalegi see esimene Kilkerran „päris“ viski ostetud. Siin tuleb siiski maitsmisele selle viski 2017. aastal villitud pudel ning viskivabriku ajaloos olulist verstaposti tähistav 2016. aasta oma hoian tuleviku tarbeks. Õnneks on olnud mul privileeg olla maitsnud WIP seeriast esimest nelja ning siis ka veel kuuenda aasta mõlemat ning seitsmendast burboon vaadis küpsenut. Samuti on avamist veel ootamas seitsmenda ehk viimase WIP seeria šerri vaadis küpsenud Kilkerran. Viimast pole tihanud seni avada. Kahjuks ei ole õnnestunud seega maitsta vaid viienda WIP seeria viskisid.

Nüüd aga siinmaitstava Kilkerran 12-aastase juurde, mis on villitud 2005. aastal kergelt turvastatud (12-15ppm) linnastest, küpsenud nii eks-burboon (70%) kui eks-šerri (30%) vaatides ning siis kokkusegatult villitud 2017. aastal.


Kilkerran 12 yo (17/397), 46% nc, ncf

Aroom: turbasuitsuseid linnaseid omajagu. Turbasuitsused sidrunid, ananass ja pirn. Kompleksust annab nõgisus-soolasus. Just parasjagu vürtsikust. Päikesest kuum rannaliiv, mineraalne. Kõigele eelnevale annab oma magusa ääristuse vanill ja iiris.

Maitse: kreemine-õline suud kattev vanilline suitsusus. Õlised sidrunid, ehk isegi veidi vahasust. Üsna jõuline, kuid samas ümar ja hästi tasakaalus. Magusaid linnaseid veidi, vanill, iiris. Soolasust omajagu, aniis ja kergelt vürtsikust lisaks.

Lõpp: keskmiselt pikk. Soolane ürdisus, veidi mõrkjas sirdunikoor, kuid mitte häirivalt. Kuivusele kalduv, kuid siiski on tasakaalu hoidmas kerge magus ääristus.

Hinnang: B+

On hea viski, väga hea, midagi halba pole öelda. Oma iseloomult paigutub ilusti Springbank 10-aastase ja Longrow Peated vahele. Arvestades selle viski hinda (nüüd enamjaolt 35-40€ vahel), on see kahe ülalmainitu kõrval üks nendest linnaseviskidest maailmas, mida tuleb kindlasti maitsta ja soovitavalt ka tervikpudelina endale soetada.