kolmapäev, 16. mai 2018

TALLINN WHISKY SHOW 2018

Neli päeva tagasi, laupäeval 12. mail, toimus teine Tallinn Whisky Show. Toimumiskohaks sarnaselt eelmisele aastale taas Hilton Tallinn Park Hotel. Degustatsiooniala oli avatud 15:00-20:00 ning piletihinna (33€; neli eurot kõrgem eelmise aastaga võrreldes, mis viskide hindade tõusuga poes korrelatsioonis) eest oli võimalik maitsta täitsa piisaval hulgal ja valikus viskisid. Maitsmiseks oli neid eelmise aasta showga võrreldes märgatavalt rohkem. Lisaks piletihinna sisse kuulunud viskidele oli üsna mõistliku hinna eest võimalik maitsta ka eakamaid linnaseviskisid: Laphroaig 18, Balvenie 21 Madeira Cask, Talisker 25, Glengoyne 25 ja Bunnahabhain 25. Lisaks toimusid kuus n.ö seminari, millest kahes (Loch Lomond Whisky Tasting; Finnish & Estonian Whisky) sai ka osaletud. Mida siis sai maitstud, mida kuulatud ja mis mulje üritus jättis?
Siinses postituses käin lühidalt läbi degustatsioonialal maitstud viskid. Otsustasin tunde järgi maitsta mõningaid seni mitteproovituid. Püüdsin liikuda kergematest linnaseviskidest rukkiviskide suunas ning lõpetasin ühe turbase viskiga. Eraldi postitustes tutvustan Loch Lomond ja Glen Scotia linnaseviskisid ning võrdlevalt kolme rukkiviskit, millest üks Eestis valmimisjärgus olev rukkiviski. Eraldi  seepärast, kuna sai väikestes näidispudelitest koju korralikumaks maitsmiseks võetud Loch Lomond 18 yo, Glen Scotia „Victoriana“, Lot 40, Helsinki ja Moe rukkiviski.


Balvenie 21 yo „Madeira cask“, 40%
Tegemist on siinse viski puhul peaasjalikult reisikabanduse lettidele suunatud Balvenie viskiga. Viski on esmalt küpsenud pea 21 aastat traditsioonilistes vaatides (ilmselt siis hogsheads) ning seejärel viimistletud Madeira veini vaatides. Aroomilt kerge, lilleline ja mesine; kergelt tsitruseid ja mõningaid vürtse, mis kokku annavad üsna täidlase ja komplekse koosluse. Suutundelt siidine ja ümar, maitses mesised puuviljad, vanill ning siis tammised vürtsid koos kergelt mõrkja alatooniga, mis kanduvad ka järelmaitsesse. Väga meeldiv ja hea Balvenie, kuigi madal kangus ei tule just maitsele kasuks.


Highland Park „Sigurd“, 43% nc
See Highland Park viski on samast sarjast, kuhu kuuluvad ka juba maitstud/tutvustatud n.n Warrior-seeria viskid Svein, Einar ja Harald ning lisaks siinmaitstavale Sigurdile veel Ragnvald ja Thorfinn. Sigurd on siis sammuke kõrgemal Haraldist nii vanuselt (Sigurd vähemalt 15-a) kui ka Euroopa tamme vaatides (50%) küpsenud viski osas. Üsna rafineeritud aroom; marjad ja puuviljad, šerrisus ja kanarbikuline turbasuitsusus. Maitses kerged tsitrused, magusad ja õrnalt mesised puuviljad ning jõudu lisavad tammised vürtsid ja turbasus. Vürtsikas tammisus kandub ka järelmaitsesse, mis on üsna pikk ja meeldiv. Hea viski.


Glenrothes Vintage 2004, 43%
Glenrothes viskisid pole ma just eriti palju maitsmisele võtnud. Seega sai kasutatud juhust ning neist kahte showl proovitud. Esimeseks oli 2004 aastal destilleeritud ja 20.01.2017 villitu. Aroomilt karamelline-puuviljane, rosinad piimašokolaadis, vanill ja linnased. Maitses samuti linnased, karamell, vanill, rosinad ja ehk ka kookost ja mõningaid puuvilju. Järelmaitse karamelline-linnaseline. Lihtne, üsna hea, kuid ei midagi erilist.


Glenrothes „Elders Reserve“, 43%
Teine Glenrothes viski on reisikaubanduse lettidele suunatud Manse Brae seeriast, kuhu kuuluvad Manse Reserve, Elders’ Reserve ja Minister’s Reserve. Kaks viimast on esialgsetele NAS viskidele villitud hiljem ka koos vanuse märkega, vastavalt 18- ja 21-aastat. Aroomilt on Elders’ Reserve, kus küpsemisel on kasutusel olnud nii Ameerika kui Euroopa tammest valmistatud vaadid, üsna magus ja puuviljane, lisaks tammised noodid: vanill, karamell, kerge ingver ja muskaat. Värskust annab apelsin, mis on ka esil maitses, millele lisandub seal sidrunikreem koos juba aroomist tuttavate tammise poolega: vanill, muskaat, kaneel, mis on koos puuviljasusega koos pigem magusa poole kaldu. Maitse meenutas ka maitsekat õunakooki. Üsna hea viski tervikuna.

Macallan „Quest“, 40% nc
Noonii, Macallanilt väljas uus The Macallan Quest Collection sari ning taaskord juba arvatult NAS; lisaks uus disain. Uue sarja viskid hakkavad reisikaubanduse lettidel asendama senist The Macallan 1824 Collection viskisid, kuhu kuulusid Select Oak, Whisky Maker’s Edition ja Estate Reserve. Uude kollektsiooni kuuluvad Quest, Lumina, Terra ja Enigma, mis kõik peaks siis turundusliku idee kohaselt tutvustama viskivabriku kustumatut püüet avastada tammevaadi mõju destillaadile. Kasutatud vaatideks on:
Macallan Quest (40%) ühendab neli vaati: Euroopa ja Ameerika tammest valmistatud šerriga viimistletud vaadid, Ameerika tammest eks-burboon ja hogshead vaadid.
Macallan Lumina (41.3%) Euroopa ja Ameerika tammest valmistatud šerriga viimistletud vaadid ja hogshead vaadid.
Macallan Terra (43.8%) Hispaanias kasvanud tammest valmistatud šerriga viimistletud esmatäite vaadid.
Macallan Enigma (44.9%) Hispaanias kasvanud tammest valmistatud šerriga viimistletud esmatäite vaadid (butts).


Maitstud Quest on aroomilt puuviljane, karamell, vanill ja kergelt hoomatavad šerrised noodid. Maitselt üsna lihtsakoeline ja lahja, piimašokolaad, karamell, iiris, veidi rosinaid ja ka tammiseid vürtse; vaadimõjuline, kuid šerrisust üsna napilt; n.ö tüüpiline viimase aja odavam massidele suunatud Macallan.


Bunnahabhain 2004 Moine Brandy Finish, 55,3% nc, ncf
Showl sai viimasena enne lahkumist maitstud siis ka eelmise aasta teises pooles villitud Bunnahabhain viskit. See on siis paariline PX järelviimistletud viskile, mida sai maitstud juba selleaastasel UISGE festivalil. See viski on saadaval ka Tallinnas! Üsna harukordne, et mõni üsna piiratud koguses vaadikanguses veidi erilisem viski ka Eestisse lõpuks jõuab. Ise sai see viski soetatud juba eelmise aasta sügisel, kuna see tundus võrreldes PX vaadis järelviimistletud Bunnaga omapärasem. Aroomilt tajutavalt turbasuitsune, soolaselt mereline värskust andvate tsitrustega. Tunda on ka sellist viinamarjadele omaseid värskendavaid lõhnu. Suutundelt kergelt õline ja maitsete osas tugevalt turbane, millele lisandub üsna ohtralt kergelt magusaid värskendavaid puuvilju. Järemaitse pikk ja meeldivalt magusa-kuiva tasakaalus. See päeva lõpus viimasena maitstud viski kujunes lõpuks tervikuna päeva parimaks!


Kokkuvõtvalt korralduse plussid ja miinused võrreldes eelmise aasta showga:

+ Oluliselt organiseeritum ja informeeritum! Seminarid olid eelnevalt teada ja neile oli võimalik veebis ka registreerida.
+ Rohkem maitsmisele toodud viskisid.
+ Degustatsioonialal oli olemas piisavalt vett ja veepaake vahetati regulaarselt. Laudasid koristati tühjadest klaasidest väga heas sageduses.
+ Külastajaid rohkem, melu rohkem ja tundus olema külastajate seas enam neid, kes viskidest viskidena huvitunud. Õnneks oli suuremale rahvahulgale piisavalt ruumi liikumiseks ja maitsmislaudadele pääses ilusti ligi. Korralduskoht on endiselt sobiv ürituse läbiviimiseks.

- Kaaluda tuleks ehk piletihinna alandamist (nt 15-20€ peale) ja siis show raames võimaldada viskide maitsmist vähese raha eest (nt kasvõi 1-2€ odavamate viskide 2cl eest ja 3-6€ veidi kallimate viskide 1 või 2cl eest). Muidugi ei ole vast kellelgi midagi n.ö tasuta viskide maitsmise vastu, kuid nähes kui palju läks head kraami raisku (laudadel mitmeid maitsmata viskisid, seminaridel maitsmata või poolikult maitstud klaasid – kõik see sai ju ära visatud), siis on ikka väga-väga kahju. Mujal maailmas, sealhulgas Helsingi viskifestivalil, on välja töötatud head mugavad süsteemid selleks.
- Eelmise punktiga seotult. Kella poole kaheksa ajal oli saalis juba üsna palju klaasistunud pilkudega n.ö degusteerijaid. Tuleb tõdede, et viskikultuur vajab veel Eestis juurte ajamist. Show ei peaks olema koht, kus end purju juua. Kas oskavad need viskide liigtarbijad järgmisel päeval meenutada ja kirjeldada maitstud viskide aroome ja maitseomadusi? Vaevalt. Tähtis pole kvantiteet vaid kvaliteet!
- Jälle peab ära mainima segavad aroomid. Esiteks on ikka osad naised liiglõhnastatud (mehed selgitage oma naistele, et viskide või ka õllede ja veinide degusteerimisele tulles ei tohiks end lõhnastada või teha seda vaoshoitult!). Korralduse osas oli ehk mitte häiriv, vaid lihtsalt tuli seda arvestada, et ühes saalis serveeriti sööke ja pakuti viskisid samas ruumis. Seega tuli viskide aroomi tundmiseks teise saali minna.
- Kas nüüd otseselt viga, kuid sisenemisel jagati maitsmiseks grappa klaasid, mis ei ole just kuigi head viskide nuusutamiseks.

Igal juhul oli järjekorras teine Tallinna viskiüritus igati õnnestunud ning lubab oodata järgmiselt aastalt veelgi paremat sündmust. Kiitus korraldajatele!