neljapäev, 17. mai 2018

LOCH LOMOND x3

Tallinna viskishowl sai osaletud Loch Lomond viskivabriku seminaril, mille viis hoogsalt ja meeldivalt läbi David Lind. Tutvustamisele oli toodud Loch Lomond viskivabriku toodangust Loch Lomond Single Grain, Original ja 18-aastane ning Glen Scotia viskivabriku toodangust Double Cask, 15-aastane ja Victoriana. Siin tutvustan neist Loch Lomond viskisid ning järgmises postituses ülejäänuid. Kõigepealt aga Loch Lomond viskivabrikust veidi, kuna seda viskit pole seni blogis tutvustanud. Loch Lomond viskit ennast olen aga varasemalt maitsnud küll – kunagist sinise sildiga vanuse märketa viskit minipudelist ja seda Loch Lomond järve kaldal viis aastat tagasi.


Loch Lomond viskivabrik on ehitatud 1965. aastal ning praeguseks aastaseks tootmisvõimsuseks on viis miljonit liitrit linnasepiiritust ja 18 miljonit liitrit viljapiiritust. Viskivabriku omanikuks on 2014. aastal loodud Loch Lomond Group, kus suurosanikuks on erinevates valdkondades äri ajav Exponent Private Equity. Gruppi kuuluvad lisaks Loch Lomond viskivabrikule ka Glen Scotia viskivabrik ja Glen Catrine villimisüksus. Loch Lomond viskivabrik erineb kõigist teistest Šotimaa viskivabrikutest, kuna vabrikus on nii kaks traditsioonilist padadestillaatorit, kuus erilaadset sirgete kaeltega destillaatorit (Lomond stills), sammasdestillaator (Coffey still) kui ka lisaks veel sammasdestillaatorid viljaviski valmistamiseks. Seega võib viskivabrik toota väga erinevaid viskisid ning seda on seal ka valmistatud ja viimase tosina aasta jooksul erinevate nimede all villitud: Loch Lomond, Inchmurrin, Inchmoan, Inchfad, Craiglodge, Croftengea, Glen Douglas.

Seminaril sai Loch Lomondist kohapeal maitstud kaht vanuse märketa viskit. Neist esimene Loch Lomond Single Grain (46%) on valmistatud nimest hoolimata odralinnastest, kuid kuna destilleerimine toimub selle viski puhul mitte padadestillaatorites vaid sammasdestillaatoris (Coffey still), siis ei saa ka viskit nimetada Single Malt viskiks. Küpsenud on viski Ameerika tammest vaatides. Nii aroomis kui ka maitses on selles viskis esil värsked magusad sidrunid, ananass ja õunad ning vanilli ja linnaste magusus. Väga lihtne, kuid samas üsna kerge ja meeldiv puuviljane viski. Sobib just selliste palavate kevad- ja suvepäevade juurde ning ilmselt ka jääkuubikutega koos värskenduseks. Kui hind oleks alla kahekümne euro, siis ostaks küll.


Teine kohapeal maitstud viski Loch Lomond Original (40%) on valmistatud viskivabriku kaht erinevat padadestillaatorit kasutades (tavapärane padadestillaator ja Lomond Still, millel sirge kael). Viski on küpsenud Ameerika tammest valmisttaud eks-burboon vaatides ning vanuseks keskmiselt seitse aastat. Aroomis esmalt magus iiris, linnased ja vanill, kunstnahk. Maitses samuti linnased ja vanill koos kuivemate pähklite ning mõningase puuviljasuse ja mõrudama tsitrusega. Väga lihtne, magus ja üsna õhukese struktuuriga viski.

Loch Lomond 18-aastane on küpsenud Ameerika tammest vaatides ning showl antud info kohaselt sisaldab 18-21 aasta vanuseid viskisid. Maitstav on pärit viskishowlt kaasa võetud 3cl näidispudelist.


Loch Lomond 18 yo, 46% ncf

Aroom: esmalt magus iiris, mis taandub üsna kiirelt selliseks tuimaks ja teraviljaseks, millele lisandub papine ja kuiva vana puidu aroom. See papine tuimus tugevneb klaasis seismisel. Veidi on ehk leitav mõningane tuimust tasakaalustav kaneeliga maitsestatud küpsetatud õun ja veidi tsitrust.

Maitse: suutundelt pehme, maitselt teraviljane ja papine. Teatav vürtsikus (muskaat, kaneel), kuid see on üsna vaoshoitud ja justkui lahjendunud kujul. Veidi kuivemat apelsini ja üliküpset kuiva õuna (valge klaar), mis on oma mahlakuse ja värskuse juba minetanud. Viimasena lahja must tee ja veidi rösti suitsusust, mis kandub ka järelmaitsesse.

Lõpp: keskmise pikkusega, kuiv, kuiv rohune mõrusus ja veidi toored karusmarjad.

Hinnang: C

Vanusele vaatamata totaalselt keskpärane ja üsna tuim viski. Algne aroom oli üllatavalt väga sarnane Loch Lomond Original viskiga. Kasutusel on olnud siin vist üsna keskpärase kvaliteediga vaadid. Neist kolmest Loch Lomond viskist oli Single Grain oma lihtsuses, kerguses ja värskuses kõige meeldivam.