Tallinna viskishowl
sai osaletud Loch Lomond viskivabriku seminaril, mille viis hoogsalt ja meeldivalt
läbi David Lind. Tutvustamisele oli toodud Loch Lomond viskivabriku toodangust
Loch Lomond Single Grain, Original ja 18-aastane ning Glen Scotia viskivabriku
toodangust Double Cask, 15-aastane ja Victoriana. Siin tutvustan neist Loch
Lomond viskisid ning järgmises postituses ülejäänuid. Kõigepealt aga Loch Lomond
viskivabrikust veidi, kuna seda viskit pole seni blogis tutvustanud. Loch
Lomond viskit ennast olen aga varasemalt maitsnud küll – kunagist sinise
sildiga vanuse märketa viskit minipudelist ja seda Loch Lomond järve kaldal
viis aastat tagasi.
Loch Lomond
viskivabrik on ehitatud 1965. aastal ning praeguseks aastaseks tootmisvõimsuseks
on viis miljonit liitrit linnasepiiritust ja 18 miljonit liitrit viljapiiritust.
Viskivabriku omanikuks on 2014. aastal loodud Loch Lomond Group, kus suurosanikuks
on erinevates valdkondades äri ajav Exponent Private Equity. Gruppi kuuluvad
lisaks Loch Lomond viskivabrikule ka Glen Scotia viskivabrik ja Glen Catrine
villimisüksus. Loch Lomond viskivabrik erineb kõigist teistest Šotimaa
viskivabrikutest, kuna vabrikus on nii kaks traditsioonilist
padadestillaatorit, kuus erilaadset sirgete kaeltega destillaatorit (Lomond
stills), sammasdestillaator (Coffey still) kui ka lisaks veel
sammasdestillaatorid viljaviski valmistamiseks. Seega võib viskivabrik toota
väga erinevaid viskisid ning seda on seal ka valmistatud ja viimase tosina
aasta jooksul erinevate nimede all villitud: Loch Lomond, Inchmurrin, Inchmoan,
Inchfad, Craiglodge, Croftengea, Glen Douglas.
Seminaril sai Loch
Lomondist kohapeal maitstud kaht vanuse märketa viskit. Neist esimene Loch
Lomond Single Grain (46%) on valmistatud nimest hoolimata odralinnastest, kuid
kuna destilleerimine toimub selle viski puhul mitte padadestillaatorites vaid
sammasdestillaatoris (Coffey still), siis ei saa ka viskit nimetada Single Malt
viskiks. Küpsenud on viski Ameerika tammest vaatides. Nii aroomis kui ka maitses
on selles viskis esil värsked magusad sidrunid, ananass ja õunad ning vanilli
ja linnaste magusus. Väga lihtne, kuid samas üsna kerge ja meeldiv puuviljane viski.
Sobib just selliste palavate kevad- ja suvepäevade juurde ning ilmselt ka
jääkuubikutega koos värskenduseks. Kui hind oleks alla kahekümne euro, siis
ostaks küll.
Teine kohapeal
maitstud viski Loch Lomond Original (40%) on valmistatud viskivabriku kaht
erinevat padadestillaatorit kasutades (tavapärane padadestillaator ja Lomond
Still, millel sirge kael). Viski on küpsenud Ameerika tammest valmisttaud eks-burboon
vaatides ning vanuseks keskmiselt seitse aastat. Aroomis esmalt magus iiris,
linnased ja vanill, kunstnahk. Maitses samuti linnased ja vanill koos kuivemate
pähklite ning mõningase puuviljasuse ja mõrudama tsitrusega. Väga lihtne, magus
ja üsna õhukese struktuuriga viski.
Loch Lomond
18-aastane on küpsenud Ameerika tammest vaatides ning showl antud info kohaselt
sisaldab 18-21 aasta vanuseid viskisid. Maitstav on pärit viskishowlt kaasa
võetud 3cl näidispudelist.
Loch Lomond 18 yo,
46% ncf
Aroom: esmalt magus
iiris, mis taandub üsna kiirelt selliseks tuimaks ja teraviljaseks, millele
lisandub papine ja kuiva vana puidu aroom. See papine tuimus tugevneb klaasis
seismisel. Veidi on ehk leitav mõningane tuimust tasakaalustav kaneeliga
maitsestatud küpsetatud õun ja veidi tsitrust.
Maitse: suutundelt pehme,
maitselt teraviljane ja papine. Teatav vürtsikus (muskaat, kaneel), kuid see on
üsna vaoshoitud ja justkui lahjendunud kujul. Veidi kuivemat apelsini ja
üliküpset kuiva õuna (valge klaar), mis on oma mahlakuse ja värskuse juba
minetanud. Viimasena lahja must tee ja veidi rösti suitsusust, mis kandub ka
järelmaitsesse.
Lõpp: keskmise
pikkusega, kuiv, kuiv rohune mõrusus ja veidi toored karusmarjad.
Hinnang: C