laupäev, 5. mai 2018

GLEN SCOTIA 15 yo

Campbeltowni viskivabriku Glen Scotia viskisid pole ma just kuigi sagedasti maitsmisele võtnud. Seni ongi maitstud ja tutvustatud vaid kolme. Ja ega Glen Scotia ametlikult villitud viskisid just ülearu palju ju polegi olnud. Peale 2015. aasta uuendamist kuulub Glen Scotia sortimenti blogis juba tutvustatud „Double Cask“ (NAS), siinmaitstav 15-aastane, „Victoriana“ (NAS, tünnikangusega), millele tuli täiendus alles 2017. aastal, kui lisandusid 18- ja 25-aastane ning reisikaubanduse lettidele Campbeltown 1832 ja 16-aastane. Tallinna lettidele on nüüd kevadel neist jõudnud „Double Cask“ ja 15-aastane.

Siinmaitstav 15-aastane Glen Scotia viski on küpsenud Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning saanud siis lühikese (ilmselt kuni pooleaastase) järelviimistluse taastäidetud šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Glen Scotia 15 yo, 46% ncf

Aroom: suhteliselt suletud ja vähearomaatne; kuiv ja puidune. Röst, kartong, musta tee puru ning tasapisi üha enam muldne koos kartulikeldri aroomidega. Klaasis seistes ja vähese vee lisamisel tuleb ehk veidi mõningast hapukamat sorti puuviljasust (toorepoolsed aprikoosid, tsitrusekoor) ja ehk ka marjasust (kuivatatud jõhvikad). Üsna omapärane kooslus.

Maitse: suutundelt meeldivalt ümar ja kergelt õline. Maitsete osas üsna omapärane, kuid kuidagi veidralt ebameeldiv. Esmalt keedupiima vaht, mida maitsestatud soola ja vanillisuhkruga. Keskosa veidi hapukas puuviljasus (aprikoosid) koos õrna fenkoli värskusega. Viimane kolmandik toob ingverit ja pipart. Kummaline maitse, nagu on ja samas ka ei ole meeldiv. Siiski pigem mitte.

Lõpp: keskmiselt pikk ja tammine. Vürtsikas-soolane, veidi mõrusust, kerge pipar lisaks.

Hinnang: C+

Nagu märgitud, üsna omapärane kooslus. Kuid kas tervikuna ka meeldiv ja hea? Minu maitse jaoks mitte eriti. Üksnes viski struktuur, mis väljendus veidi õlises suutundes, oli nauditav. Tervikuna minu jaoks üsna tuim linnaseviski ning kohati meenutab isegi mõningaid vähemmagusaid burboone.