neljapäev, 31. august 2017

KILKERRAN 2004 Marsala Cask

Tegemist on siin Hollandi firmale Bresser & Trimmer villitud ühevaadi Kilkerran viskiga, mis on destilleeritud mais 2004 ning peale küpsemist Marsala veini vaadis 11 aastat, villitud novembris 2015 kokku 264 pudelit. Kui arvestada seda, et Kilkerran viski destilleeriti üldse esmakordselt 2004. aasta märtsis, siis on siin tegemist üsna algupooles destilleeritud destillaadiga. Kilkerran viski pandigi eksperimendi korras algusaastatel küpsema väga erinevatesse vaatidesse. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Kilkerran 2004/2015 Single Cask (Marsala), 57,4% nc, ncf

Aroom: esmatundelt üsna terav ja ninna lõikav kuiv vürtsikas tamm, lisandub tugev veinisus, mis väljendub eelkõige hapuka marjasusena. Kerge veiniäädikas. Järk-järgult teravus taandub, muutub üha täidlasemaks, paksemaks (küpsed puuviljad) ning magusamaks (pruun suhkur). Lisandub iiris ja kerge puidune suitsusus. Domineerivaks jääb siiski veidi liigselt vürtsikas tamm koos hapuka veinisusega, mille alt ei pääse destillaat piisavalt esile. Kui varuda kannatust, siis tasu ei jää tulemata – klaasis seismisel u 20-30 minutit, lisanduvad uued aroomid. Tajutav nüüd enam Campbeltown viskidele omane metsaalune kõdu, traditsiooniline viskiladu, tubakas ja tsitrused.

Maitse: terav, intensiivne, happeline veinisus, piprasegu ja hapukas marjasus. Suud kattev, igemetele hapuka kihi jättev. Ehk veidi liiga veinivaadi mõjune ja hapukas, kuid selllele vaatamata täidlane ja jõuline ning üsna omapärane kooslus. Vee lisamisel (mitte liialdada!) või mis veelgi parem, klaasis seista laskmisel, teravus ja hapukus vähenevad ning asemele asuvad värskelt magusad tsitrused ja veidi ka pehmemaid puuvilju.

Lõpp: pikk, kurku soojendav, vürtsikas, kergelt soolane, kergelt happeline vein; omapärane.

Hinnang: B+

Üsna omapärane ja esmamekkimisel veidi ka harjumatu kooslus. Aroom on siiski lausa suurepärane. Maitses jäi aga veidi häirivaks liigselt esiplaanil olev veinine hapukus. Võrreldes noorema Calvados vaadis küpsenud Kilkerran viskiga on siin kangus oluliselt enam tunda. Sellest hoolimata eelistan ka siin pigem vett mitte lisada, või kui, siis üksnes mõni tilk. Taas saab kinnitust juba varem kogetu – Kilkerran viskid vajavad aega ja nõuavad kannatust, et viski saaks klaasi väljavalatult oma tõelist palet näitama asuda.