pühapäev, 3. september 2017

HIGHLAND PARK Valkyrie

Siinmaitstav Highland Park on uus, selle aasta esimeses pooles turule toodud, vanuse märketa viski nimega Valkyrie. Jätkatakse seega viikingi legendidega ning sedapuhku ongi kolmest viskist kokkupandava seeria nimeks Viking Legends, kuhu lisaks esimesele Valkyrie viskile, lisanduvad järgnevatel aastatel veel Valknut ja Valhalla. Valküürid olid germaani ja põhja mütoloogias Odini teenistuses olevad neitsid, kes osalesid lahingutes jälgijate ja mõjutajatena ning kes lahingus langejad Valhallasse viisid ja neid siis seal pidulauas teenindasid.

Valkyrie viski puhul on kokku segatud Ameerika tammest valmistatud eks-burboon ja eks-šerri ning Euroopa tammest valmistatud eks-šerri vaadid. Ameerika tammest eks-šerri vaatide osakaal on 50% ning selles küpsenud viski on destilleeritud Tartan odrast, mis linnastatud Highland Park viskivabrikus kohapeal ning see on lisaks saanud tavapäraselt kasutatavast mõõdukalt turvastatud (12ppm) linnastest tugevama turbasuitsu mõjutuse (u 45ppm). Kuna seda viskit villiti veerand miljonit pudelit, siis on see ilmselt üsna laialdaselt kättesaadav üsna pika aja jooksul. Ehk jõuab isegi Tallinna lettidele. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Highland Park Valkyrie, 45,9% nc, ncf?

Aroom: esmalt puuviljane, küpsetatud õunad kaneeliga ja apelsinimoos ning mesine linnasus. Siis mahedad vürtsid, kus lisaks kaneelile ka muskaat. Lisandub magusapoolne ja kanarbikuline-puidune kerge suitsusus ning tasapisi ilmub ka šerrit. Klaasis seistes kerge, kuid selgelt tajutav iiris ja magus vanill. Eri komponendid kerkivad esile üksteise järel. Üsna rikkalik ja kompleksne. Vee lisamisel ilmuvad rohelised ürdid ja kanarbik.

Maitse: üsna vürtsikas, isegi piprane, tugevalt tammevaadi mõjuline. Suutundelt siiski üsna ümar ja hästi suud kattev. Vürtsikus ei domineeri siiski liigselt ja lõpuni, vaid laseb esile tulla ka iiriselist magusust koos tsitruselise servaga. Lisaks keskmiselt tume šokolaad meresoolaga ja mesi. Suitsusust on aroomiga võrreldes maitses enam tunda. Vähene vesi toob esile sidruni ja mahendab vürtsikust; koos sellega väheneb aga samas viski jõulisus. Seega meelepärasem on ilma veeta.

Lõpp: keskmise pikkusega, vürtsikus jätkub, mõru-hapukas ja suitsune järelmekk, mis lõpus taandub kuivaks ja veidi tuhaselt suitsuseks.

Hinnang: B

Tervikuna üsna meeldiv ja rikkalik Highland Park. Jõuline, kuid ehk veidi liiga tammevaadi mõjuline, mis ründab just maitses. Parim osa kindlasti aroom ning nõrgim järelmaitse oma mõruda noodiga. Kui see viski oli mõeldud Dark Origins asendamiseks, siis mulle oli nende kahe võrdluses meelepärasem just Dark Origins oma suurema šerrisusega. Võrdluses on need kaks viskit aga üsna erinevad.