laupäev, 19. august 2017

HAZELBURN 10 yo

Hazelburn on Springbank viskivabriku poolt villitav turvastamata linnastest valmistatud ja kolm korda destilleeritud linnaseviski. Ehk idee poolest peaks Hazelburn olema Lowland tüüpi viski, kuid arvestades Springbank viskivabriku viskitootmise eripära ja unikaalsust, siis on siin tegemist ilmselt hoopis täidlasema ja rikkalikuma linnaseviskiga. Hazelburn viskiks minevat destillaati valmistatakse iga-aastaselt vaid 10% Springbank viskivabriku kogutoodangust. Ehk siis üsna väike kogus ning kui arvestada, et 2016. aastal oli viskivabriku tootmismahuks vaid 150000 liitrit, teeb see Hazelburni aastaseks koguseks vaid 15000 liitrit (sama mis tugevalt turvastatud Longrow kogus).

Campeltownis asunud Hazelburn viskivabrik töötas tegelikult algselt juba 18. sajandi lõpul, kuid seda mitte kuigi soodsates hoonetes ning 1840. aasta paiku rajati uus ja selle aja kohta suur viskivabrik kohale, kus väidetavalt tegutses kunagi varem James IV parlamendihoone. Viski tootmine lõpetati Hazelburn viskivabrikus 1925, kuid selle suuri viskiladusid kasutati veel aastaid viskide ladustamiseks. Viskivabrik suleti lõplikult 1983 ning nüüdseks on enamus laohooneid lammutatud ja viskivabriku enda hoone toimib ärihoonena. Õnneks pole aga Hazelburn viski nimi ajaloo hõlma kadunud, vaid tänu Springbank viskivabrikule saame seda ka täna endise nime all maitsta.

Hazelburn linnaseviski destilleeritakse kolm korda
Springbank destilleeris Hazelburn viski esmakordselt 1997. aastal. Esimene Hazelburn villiti 8-aastasena 2005. Sellele järgnesid 12-aastane 2009 ja vanuse märketa CV 2010. aastal. Siinmaitstav 10-aastane, mis hakkas asendama endist 8-aastast, villiti esmakordselt 2014. aastal (sellest esimesest villimiskorrast on pärit ka siinmaitstav pudel). Viski on siis valmistatud täiesti turvastamata linnastest, destilleeritud kolm korda ning küpsenud üksnes eks-burboon vaatides.

Hazelburn 10 yo (14/331), 46% nc, ncf

Aroom: kerge, kuid samas rikkalik. Küpsed mõõdukalt magusad puuviljad. Rasvane, küünlavaha ja mesi. Hästi kergelt soolakas karamellikaste, suhkrustatud tsitrused, õun. Klaasis seistes tuleb üha enam esile linnasus ja kerge, kuid selgelt tajutav iiris. Vee lisamine toob ka kerge aniisi ja mündi aroomi ning pirnikaramelli magususe.

Maitse: rikkalik, suutundelt kreemine ja vahane. Linnased. Valge šokolaad ja mõõdukalt magusad puuviljad kerges siirupis. Suhkrustatud tsitrused, veidi soolane, kerge ingver, vanill. Vee lisamisel on ka maitses tunda veidi aniisi.

Lõpp: üsna pikk. Ümar, paks ja meeldivalt magus. Kergelt vürtsikas tamm, mis toob veidi mõrusust. Veidi ka tsitruseid.

Hinnang: B+

Suurepärase aroomi- ja maitsekooslusega noor eks-burboon vaadis küpsenud linnaseviski. Paigutub minu jaoks Balvenie 15-aastase burboon vaadis küpsenud ning Arran 14- ja 18-aastase kõrvale. Väga hea hinna-kvaliteedi suhe.