kolmapäev, 16. august 2017

BENRINNES 15 yo DL Old Particular 1999

Siinmaitstav ühevaadi Benrinnes on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Old Particular sarjas villtud 15-aastane, mis destilleeritud 1999. aasta juulis, küpsenud taastäidetud eks-šerri vaadis (butt) #10460 ning siis villitud 2014. aasta augustis 691 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Benrinnes 15 yo Douglas Laing Old Particular 1999/2014, 48,4% nc, ncf

Aroom: esmalt puuviljane, magus ja aromaatne. Puuviljasus on selline kümme aastat keldris seisnud õunamoosi laadne. Siis on kergelt tunda põlenud tuletikke (väävlit) ja kummisust, kuid selle katab osaliselt magus puuviljasus ja tamme vürtsikus, mis ei lase neil liigselt esile tulla. Vanill ja veidi iirist. Värskust lisab fenkol. Üsna rikkalik ja meeldiv.

Maitse: magus ja puuviljane, suutundelt kreemine ja veidi isegi õline. Teises laines tuleb tamme mõjuline ingver ja vürtsikus. Lisaks apelsin, suhkrustatud apelsini koor ja fenkoli värskus. Hästi suud kattev.

Lõpp: üsna pikk, magus-soolane, rohelised ürdid, tsitrused, kergelt õline.

Hinnang: B+

Rikkalik ja väga meeldiv viski. Kui nüüd kolme kuu jooksul vähetuntud viskivabrikute viskidest kokkuvõte teha, siis minu jaoks tõusid maitstuist (Balmenach, Benrinnes, Blair Athol, Dailuaine, Glen Spey, Glentauchers, Inchgower, Knockando, Longmorn, Mannochmore, Miltonduff, Mortlach) selgelt esile Benrinnes ja Longmorn. Neid viskisid püüan edaspidigi vaateväljas hoida. Nüüd on aga aeg liikuda n.ö teistele jahimaadele ning järgnevalt tulevad maitsmisele Campbeltown viskidest Hazelburn ja kolm Kilkerran viskit ning september kuulub juba Islay saare noortele linnaseviskidele.