laupäev, 12. august 2017

BENRINNES 15 yo Flora & Fauna

Speyside piirkonnas Ben Rinnes mäe põhjanõlvale merepinnast 700 meetri kõrgusele Peter McKenzie poolt rajatud Benrinnes viskivabrik on alguse saanud 1826. aastal, kuid peale üleujutusi 1829. aastal tuli ehitada täiesti uus viskivabrik endisest kilomeetri kaugusele. Viskivabrik põles 1896. aastal, mis tingis olulised taastamistööd ning täieliku uuenduskuuri läbis viskivabrik 1950ndate keskel, mille järgselt ei säilinud ühtki endist ehitist. Viimase suure uuenduskuuri läbis viskivabrik 2012. aastal, mille käigus viidi viski tootmine üle täisautomaatsele juhtimisele. Viskivabriku praeguseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo. Nii nagu teistegi vähetuntud viskivabrikute puhul, töötab ka Benrinnes põhiosas selleks, et saada linnaseviskit seguviskide (J&B, Johnnie Walker, Crawford 3 Star) tootmiseks. Viskivabriku tootmisvõimsus on 3,5 miljonit liitrit aastas, kuid eelmisel aastal oli tootmismahuks 2,5 miljonit liitrit. Ainsaks ametlikuks viskiks on Flora & Fauna sarjas 1991. aastal villima hakatud 15-aastane.

Siinmaitstav Benrinnes on sarjas Flora & Fauna villitud 15-aastane, mis küpsenud ilmselt suuremas osas endistes šerri vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Benrinnes 15 yo Flora & Fauna, 43%

Aroom: vaatamata üsna madalale kangusele esmalt üsna terav ja ninna lõikav tsitrus. See algne teravus muundub raskepäraseks täidluseks. Üsna kuiv, nahk ja kartong. Klaasis seista lastes tuleb üha enam ka suhkrusiirupi magusust, põlenud karamelli ja mõningast šerrit koos hooti alt tõusvate kuivatatud puuviljadega. Värskust lisab fenkol.

Maitse: velvetiselt ümar ja suud kattev täidlus. Selline kergus ja täidlus ning magus ja kuivus üheskoos. Magus-vürtsikas, keskmiselt tume šokolaad, värskust lisab jällegi fenkol. Aroomiga võrreldes isegi ootamatult kerge ja ümar.

Lõpp: keskmise pikkusega, magus-mõru šokolaad, kuivusele kalduv. Ehk siiski veidi liiga kerge ja õhuke.

Hinnang: B

Väga meeldiv šerrine viski, mis hoolimata suhteliselt madalast kangusest, külmfiltreerimisest ja värvikaramelli lisamisest, on säilitanud täidlase, jõulise ja samas värske aroomi ja maitse. Meelepärane oli just tekstuur oma velvetise suutundega. Lõpp ja järelmaitse jäid kahjuks veidi nõrgaks.