Speyside piirkonnas
Ben Rinnes mäe põhjanõlvale merepinnast 700 meetri kõrgusele Peter McKenzie
poolt rajatud Benrinnes viskivabrik on alguse saanud 1826. aastal, kuid peale
üleujutusi 1829. aastal tuli ehitada täiesti uus viskivabrik endisest
kilomeetri kaugusele. Viskivabrik põles 1896. aastal, mis tingis olulised
taastamistööd ning täieliku uuenduskuuri läbis viskivabrik 1950ndate keskel,
mille järgselt ei säilinud ühtki endist ehitist. Viimase suure uuenduskuuri
läbis viskivabrik 2012. aastal, mille käigus viidi viski tootmine üle
täisautomaatsele juhtimisele. Viskivabriku praeguseks omanikuks on
suurkorporatsioon Diageo. Nii nagu teistegi vähetuntud viskivabrikute puhul,
töötab ka Benrinnes põhiosas selleks, et saada linnaseviskit seguviskide (J&B,
Johnnie Walker, Crawford 3 Star) tootmiseks. Viskivabriku tootmisvõimsus on 3,5
miljonit liitrit aastas, kuid eelmisel aastal oli tootmismahuks 2,5 miljonit
liitrit. Ainsaks ametlikuks viskiks on Flora & Fauna sarjas 1991. aastal
villima hakatud 15-aastane.
Siinmaitstav Benrinnes
on sarjas Flora & Fauna villitud 15-aastane, mis küpsenud ilmselt suuremas
osas endistes šerri vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.
Benrinnes 15 yo
Flora & Fauna, 43%
Aroom: vaatamata
üsna madalale kangusele esmalt üsna terav ja ninna lõikav tsitrus. See algne
teravus muundub raskepäraseks täidluseks. Üsna kuiv, nahk ja kartong. Klaasis seista
lastes tuleb üha enam ka suhkrusiirupi magusust, põlenud karamelli ja mõningast
šerrit koos hooti alt tõusvate kuivatatud puuviljadega. Värskust lisab fenkol.
Maitse: velvetiselt
ümar ja suud kattev täidlus. Selline kergus ja täidlus ning magus ja kuivus
üheskoos. Magus-vürtsikas, keskmiselt tume šokolaad, värskust lisab jällegi
fenkol. Aroomiga võrreldes isegi ootamatult kerge ja ümar.
Lõpp: keskmise
pikkusega, magus-mõru šokolaad, kuivusele kalduv. Ehk siiski veidi liiga kerge
ja õhuke.
Hinnang: B