esmaspäev, 28. august 2017

KILKERRAN 2006 Calvados Cask

Tegemist on Suurbritannia turule villitud ühevaadi Kilkerran viskiga, mis on destilleeritud mais 2006 ja peale küpsemist Calvados vaadis 9 aastat villitud oktoobris 2015 kokku 282 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Kilkerran 2006/2015 Single Cask (Calvados), 57,3% nc, ncf

Aroom: värske ja puuviljane, täidlane ja rikkalik. Kangus pole üldse tunda. Kuiv õunasiider, kuiv tammisus, veidi kriidine, vürtsid – kaneel, muskaat ja nelk. Klaasis seista lastes muutub puuviljasemaks, lisandub enam paksu magusust, kerge karamellikastmega kaetud ahjuõunad ning üha enam ka rasvast nahka (mitte inimese oma). Vee lisamine muudab tajutavalt; esile tuleb kuivatatud till, pigem värsked õunad ja lisandub ka kerge suitsusus. Ilma veeta täidlasem ja meeldivam.

Maitse: värske, jõuline, soolane puuviljasus, vürtsikas. Esimesena karusmarjad, magushapukad õunad, kaneel. Keskosas meeldivalt ümar ja paks puuviljasus. Vesi olulist muutust ei too, ehk on veidi puuviljasem, kuid samas lisandub mõrusus koos kerge piprasusega.

Lõpp: üsna pikk, kurku soojendav, paksemat sorti puuviljasus jätkub, soolakas ja järelmaitses selgelt tunda ka suitsusus. Veega on rõhk rohusel mõrususel.

Hinnang: B+

Noorusest sõltumata on tegemist siin üsna täidlase ja komplekse viskiga. Esmasel maitsmisel tundus see ühevaadi Kilkerran veidi arusaamatu, kuid viimase maitsmise järel tekkis selge soov seda viskit tervikpudelina omada, kuid kahjuks on see ilmselt võimatu. Kangusele vaatamata ei vaja vee lisamist ning ilma veeta on selgelt ka parim, eriti aroom. Vajab siiski väljavalatult klaasis seismist, et kõik parimad komponendid saaks esile tõusta.