esmaspäev, 7. august 2017

DAILUAINE 10 yo DL Provenance 2004

Speyside piirkonnas paiknev Dailuaine viskivabrik on rajatud 1852. aastal William Mackenzie poolt. Mitmed laiendus- ja moderniseerimistööd leidsid aset 1884. aastal, mille järgselt oli Dailuaine viskivabrik üks Speyside piirkonna suurimaid. Viskivabrik põles 1917. aastal pea täiesti maha, kuid see ehitati uuesti üles ning peale järjekordset tulekahju 1959, läbis viskivabrik 1959-69 aastatel taaskord uuenduskuuri. Viskivabriku teeb eriliseks see, et just Dailuaine oli see koht, kus Charles Doig rajas 1889. aastal Šotimaal esimese pagood-tüüpi katuse linnastekuivatuse hoonele. Viskivabriku praeguseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo. Viskivabrik töötab põhiosas selleks, et saada linnaseviskit seguviskide tootmiseks. Viskivabriku tootmisvõimsus on 5,2 miljonit liitrit aastas, kuid eelmisel aastal oli tootmismahuks 2,6 miljonit liitrit. Ainsaks ametlikuks viskiks on Flora & Fauna sarjas 1991. aastal villima hakatud 16-aastane, mida maitsen peale tänast viskit.

Siinmaitstav Dailuaine on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud 10-aastane, mis destilleeritud 2004. aasta suvel, küpsenud taastäidetud eks-šerri vaadis (butt) #10551 ning siis villitud 2014. aasta sügisel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Dailuaine 10 yo Douglas Laing Provenance 2004/2014, 46% nc, ncf

Aroom: kerge ja aromaatses mõttes algus üsna suletud ning veidi nina näpistavalt terav. Klaasis seistes pehmeneb ja avaneb, ilmub puuviljasus ja siis veidi ka iirist. Tunda on kerge metalline/vaskne aroom, lisaks ka on aroom veidi happeline ja äädikaline, mis ei ole õnneks siiski esile tükkivad, et need häirima hakkaksid või ebameeldivaks muutuks.

Maitse: kerge, värske ja magus. Mõningane tsitrus, värskendavat aniisi ja münti, veidi vürtsikas, lõpus kergelt linnaseline magusus. Üsna meeldiv ja suud kattev.

Lõpp: üsna pikk, vürtsikas-magus, kasvavalt kurku soojendav, kerge rohune järelmekk.

Hinnang: C+

Ilmselt on tegemist olnud kolmanda täitekorra vaadiga, kuna tavapärast šerrit on üsna vähe tunda. Või on siis, mis ilmsem, tegemist fino või manzanilla šerri vaadiga.