Speyside piirkonnas
paiknev Dailuaine viskivabrik on rajatud 1852. aastal William Mackenzie poolt. Mitmed
laiendus- ja moderniseerimistööd leidsid aset 1884. aastal, mille järgselt oli
Dailuaine viskivabrik üks Speyside piirkonna suurimaid. Viskivabrik põles 1917.
aastal pea täiesti maha, kuid see ehitati uuesti üles ning peale järjekordset
tulekahju 1959, läbis viskivabrik 1959-69 aastatel taaskord uuenduskuuri. Viskivabriku
teeb eriliseks see, et just Dailuaine oli see koht, kus Charles Doig rajas 1889.
aastal Šotimaal esimese pagood-tüüpi katuse linnastekuivatuse hoonele. Viskivabriku
praeguseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo. Viskivabrik töötab põhiosas
selleks, et saada linnaseviskit seguviskide tootmiseks. Viskivabriku
tootmisvõimsus on 5,2 miljonit liitrit aastas, kuid eelmisel aastal oli
tootmismahuks 2,6 miljonit liitrit. Ainsaks ametlikuks viskiks on Flora &
Fauna sarjas 1991. aastal villima hakatud 16-aastane, mida maitsen peale tänast
viskit.
Siinmaitstav Dailuaine
on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villitud 10-aastane,
mis destilleeritud 2004. aasta suvel, küpsenud taastäidetud eks-šerri vaadis (butt)
#10551 ning siis villitud 2014. aasta sügisel. Maitstav on pärit 6cl
näidispudelist.
Dailuaine 10 yo
Douglas Laing Provenance 2004/2014, 46% nc, ncf
Aroom: kerge ja
aromaatses mõttes algus üsna suletud ning veidi nina näpistavalt terav. Klaasis
seistes pehmeneb ja avaneb, ilmub puuviljasus ja siis veidi ka iirist. Tunda on
kerge metalline/vaskne aroom, lisaks ka on aroom veidi happeline ja äädikaline,
mis ei ole õnneks siiski esile tükkivad, et need häirima hakkaksid või
ebameeldivaks muutuks.
Maitse: kerge,
värske ja magus. Mõningane tsitrus, värskendavat aniisi ja münti, veidi vürtsikas,
lõpus kergelt linnaseline magusus. Üsna meeldiv ja suud kattev.
Lõpp: üsna pikk,
vürtsikas-magus, kasvavalt kurku soojendav, kerge rohune järelmekk.
Hinnang: C+