teisipäev, 14. märts 2017

TAMDHU Batch Strength, Batch No: 001

Paljudele viskivabrikutele on saanud omaseks villida vanuse märketa (NAS) tünnikangusega ühelinnaseviskisid. Neist tuntuimaks on kindlasti Aberlour a’bunadh (viimane batch #58. Kinnistunud on ka juba suurepärane Glendronach (viimane batch #6), Glenfarclas 105, Glengoyne (viimane batch #4) ja Glenlivet Nàdurra viskid.  Lisaks on osa viskivabrikuid toonud turule vanuse märkega tünnikangusega viskid: kolm suurepärast ja ühtlasema kvaliteediga linnaseviskit üldse – Springbank 12-aastane (viimane n.ö batch #13), Lagavulin 12-aastane (viimane batch #16) ja Laphroaig 10-aastane (viimane batch #008); lisaks Arran 12-aastane (viimane batch #6). Uuematest tünnikangusega NAS viskidest on aga turule toodud Kilchoman Original Cask Strength, BenRiach Batch 1, Tomatin Batch 1 ja siis ka siinmaitstav Tamdhu. Tallinnas on nimetatuist saadaval kahjuks vaid Aberlour a’bunadh ja Glenfarclas 105. Tasub proovida juba nüüd või muretseda vähemalt järgmiseks talveks, sest kunagi ei tea kui kauaks need meie lettidele jäävad!

Tamdhu esimene tünnikangusega või siis Tamdhu puhul „kokkusegu“ kangusega (batch strength) viski (batch #001) tuli turule 2015 aastal. Tamdhu puhul on kokku segatud nii Ameerika kui Euroopa tammest eks-šerri vaatides küpsenud viskid ning rõhk on asetatud esmatäite vaatide kasutamisele. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Tamdhu Batch Strength, Batch No: 001, 58,8% nc, ncf

Aroom: meeldivalt ja üllatavalt kerge, ilma alkohoolse teravuseta. Oluliselt kuivem kui 10-aastane. Kuiv tammisus ja söestatud puit koos karamelliseeritud suhkruga. Šerrine, kuid mitte liigselt, tume šokolaad kirsiga, pähkli-šokolaadi küpsised, kreeka pähkel. Vürtsisegu ja tsitruseid. Vee lisamisel liigub üsna 10-aastase sarnaseks, esile tuleb iiris, ümardub koos kerge magusa tubakaga.

Maitse: suutundelt algus üsna terav ning intensiivselt šerrine ja veidi metsamarjane. Tume šokolaad, kirsid siirupis. Selle lisandub kohe üsna tammine ja vürtsikas laine, mis koos kuivatatud puuviljadega katab suu meeldivalt. Veega suutundelt veidi ümaram, täidlasem ja kreemisem; lisanduvad kergemad ja värskemad puuviljad.

Lõpp: keskmise pikkusega, veidi teravalt vürtsikas, kurku soojendav, kuid pigem kuivapoolne ja tammine.

Hinnang: B+

Sarnasus 10-aastasega täiesti olemas, seda eriti veega lahjendades, kuid siinne on siiski oluliselt jõulisem ja intensiivsem. Pea kõik komponendid on lahjema vennaga võrreldes kahe- või isegi kolmekordistatud intensiivsusega. Vajab avanemiseks vähese vee lisamist.