pühapäev, 12. märts 2017

TAMDHU 10 yo

Tamdhu (nimi tähendab "väike must mägi") viskivabrik on rajatud 1896. aastal. Viskivabrikule on oma elu jooksul saanud osaks mitmeid sulgemisi 1911-1913, 1928-1948 ja viimati 2009-2012. Praeguseks omanikuks on Ian Macleod Distillers, kes ostis Tamdhu viskivabriku 2011. aastal. Enne Tamdhu ostmist oli ostetud 2003. aastal juba Glengoyne viskivabrik. Praeguseks tootmismahuks on 3,1 miljonit liitrit aastas ning kogu valmistusprotsess on automatiseeritud sel määral, et üks inimene suudab seda kontrollida. Tamdhu küpsemiseks eelistatakse kasutada Ameerika ja Euroopa tammest eks-šerri vaate ning kokku villitakse vaid kaht ühelinnaseviskit: 10-aastane ja vanuse märketa vaadikangusega (villitud seni kaks korda, viimane 2016. aasta lõpul) viski.


Siin ja järgnevas kahes postituses tulevad maitsmisele kõik kolm: Tamdhu 10-aastane, Tamdhu „Batch Strength“ Batch 001 ja Batch 002. Tamdhu 10-aastane on küpsenud esma- ja teise täitekorra eks-šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Tamdhu 10 yo, 43% nc

Aroom: pehme ja ümar. Iiris ja martsipan, mis annavad magususe. Värske nahk, paks linnasus ja vanill, mis toob aroomi ka mõningase kuivuse. Tubaka magusus, veidi mesisust.

Maitse: ümar ja suud hästi kattev. Hea algus, puuviljaselt pehme ja mõõdukalt šerrine tamm. Vanill, veidi kookosvõid ja šokolaadi. Viimasena tuleb vürtsikus, mis kandub ka järelmaitsesse. Veidi üheplaaniline ja selline sirgjooneline, kuid siiski üsna meeldiv.

Lõpp: maitse jätkub algul meeldivalt ja tõusvas joones kurku soojendavalt, kus kergelt vürtsika kõrval ka toorepoolse aprikoosi mõrusus, kuid siis lõpeb üsna järsult ja kaob, jätmata mingit jälge.

Hinnang: B

Meeldiv šerrimõjuline Speyside regiooni linnaseviski, mis kahjuks ei vea päris lõpuni välja. Just järelmaitse on meeldiva aroomi ja üsna hea maitse kõrval pettumust valmistav.