esmaspäev, 27. märts 2017

SPRINGBANK Batch 1 (TBWC) & Viskipäev


Kõigepealt olulisem! Täna, 27. märtsil 2017, tähistatakse järjekorras üheksandat korda iga-aastast rahvusvahelist viskipäeva:

“On this date let every whisk(e)y lover annually raise a dram – wherever in the world he or she may be – to honour the many unsung heroes of the past and present, who have been crafting the King O’ Drinks for centuries and will hopefully continue to do so till the end of time.“

Rahvusvaheline viskipäev sai alguse austamaks 27. märtsil 1942 sündinud tuntud viskisõpra ja -kirjutajat Michael Jackson’it, kes suri aastal 2007. Rahvusvaheline viskipäev (http://www.internationalwhiskyday.org/) on mittetulunduslik ning toimib vabatahtlike ja annetuste toel. Igaühel on võimalus selles osaleda ning koos loodetakse koguda raha parkinsoni haigete jaoks (Parkinson’s UK) ja teiste heategevuslike projektide jaoks, mis aitaks parkinsoni tõbe põdevaid inimesi; haigus, mille alla kannatas ka Michael Jackson.

Selle päeva erilisus minu jaoks on kurvas faktis, et ka minu ema vaevles aastaid parkinsoni haiguse käes. Minu siinsed soojad tervitused ka temale sinna teispoolsusesse.

Sláinte!


Siinmaitstav Springbank on villitud sõltumatu villija That Boutique-y Whisky Company poolt 2012. aastal. Tegemist on Batch 1-ga, mida villiti kokku 274 50cl pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Springbank Batch 1, That Boutique-y Whisky Company, 54,6% nc, ncf

Aroom: üsna terav, paks ja tsitruseline. Õline, tsitruseõli, soolakas sidrun. Veidi magusat õuna ja veidi taustal ka tuhast suitsusust. Kuiv tamm, mis loob lõikava ja veidi äädikalise teravuse. Vesi võtab teravust vähemaks ja toob veidi juurde troopilisi puuvilju (melon). Mitte kuigi kompleksne, pigem lihtsakoeline. Tegemist tundub olevat eks-burboon vaatides küpsenud viskiga.

Maitse: veidi terav, kuid samas üsna kreemine suutunne. Õlised tsitrused, soolakas ja samas ka magus mekk. Domineerima tõuseb kuiv tamm ning veidi mõrudad vürtsid ja ürdid. Kergelt ka ingverit lisaks teravust loomas. Veega (u 43%-ni lahjendades) muutub pehmemaks ja ümaramaks. Kreemisus säilib, kuid esiplaanile tuleb soolasus. Tervikuna muutub veega aga üsna ühekülgseks.

Lõpp: keskmise pikkusega, mõrudapoolsed tsitrused (greip), soolakas, tammine ja kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Üpriski särtsakas, intensiivne ja sirgjooneline ning vist mitte kuigi eakas Springbank. Täiesti erinev eelnevalt maitstud ametlikust Springbank 10-aastasest.