reede, 24. märts 2017

SPRINGBANK 10 yo

Ei saa salata, et Springbank on mu lemmikviskivabrik ning sealt tulevad viskid ei jäta mind kunagi külmaks. Siinne 10-aastane on hea sissejuhatus Springbank viskide maitsete juurde, kuid tuleb hoiatada, et kuigi see on küll hea esmatutvuseks, ei ole siin tegemist tavapärane kerge, pehme ja lihtsalt lähenetava masside maitsele suunatud ühelinnaseviskiga. Esiteks, Springbank viskid pole mitte kunagi selliselt orienteeritud ning teiseks, siinsed aroomi ja maitsete kooslused võivad olla „pehmete“ viskidega harjunud viskimaitsjale esmalt veidi ehmatavad. Seega vajab see viski esiteks veidi enam harjutatud viskimaitset ja teiseks maitsmisel kannatust. Maitstav Springbank 10-aastane on küpsenud eks-burboon ja eks-šerri vaatides ning villitud 2012. aasta algupoolel.


Springbank 10 yo (12/73), 46% nc, ncf

Aroom: värske, aromaatne, mõõdukalt turbasuitsune, täidlane. Magus-mõrudad apelsinid ja magusad pirnid. Vanill, vürtsid ja pipar. Soolane merelisus, mis on selline vetikatega kaetud mererand peale tormi. Kõike eelnevat ümbritseb Springbank viskidele omane rõske kartulikeldri ja farmi aroom.

Maitse: täidlane, kreemine ja suitsune suutunne. Pirn, karusmarjamoos, tsitrusekoore ja greibi mõrusus. Üsna soolane. Kuiv, kuid samas ka magus. Veidi õlist kookost ja viimasena tuleb pipar. Kõik see katab suu meeldivalt.

Lõpp: üsna pikk. Jätkub piprane ja õline täidlus, mis läheb üle magus-mõru-vürtsikas-soolane koosluseks. Lõpus soolane suitsusus.

Hinnang: B+


Märkus viskidele antavate hinnangute kohta: Kuna üsna suur osa maitstavaid viskisid on osutunud B+ ja B hinnangu vääriliseks, siis võimaldamaks selles skaalavahemikus viskisid paremini eristada, otsustasin täpsustada B-st allapoole jäävaid hinnanguid (vt Blogist). Nüüdsest on B+ enam A poole ja selgemalt eristatud C+ hinnangu saavatest viskidest. Ehk lühidalt, kuuene skaala on muudetud seitsmeseks. Et tervikuna oleks pilt ühtne, siis sai tagasiulatuvalt üle vaadatud, ja mitmel puhul ka muudetud, mitmete viskide hinnangud.