reede, 17. märts 2017

BUSHMILLS 1608 Special Reserve 12 yo

Püha Patriku (St. Patrick’s Day) päeva tähistamiseks maitseme Iiri viskit! Ja mis sobiks selleks paremini, kui väidetavalt Iiri vanim viski Bushmills. Kõigi Bushmills viskide sildil on toodud aastarv 1608, mis ei tähista mitte küll viskivabriku enda sündi, vaid aastat, mil kuningas James I andis Sir Thomas Phillips’le õiguse destilleerida viskit Antrimi maakonnas. See on seega daatum, millega jäädvustatud esimene tõend viski seaduslikust valmistamisest selles piirkonnas, kus muuhulgas elas ja toimetas ka Püha Patrik. Bushmills viskivabrik (The Old Bushmills Distillery) ise on rajatud 1784. aastal. Praeguseks viskivabriku omanikuks on Casa Guervo (seda 2014. aastast, mil see osteti suurkorporatsioon Diageo käest, kes omakorda oli Bushmills viskivabriku omanikuks 2005. aastast) ning aastaseks tootmismahuks 4,5 miljonit liitrit.

Bushmills viskivabrik toodab nii kolmekordselt destilleeritud ühelinnaseviskit (10-, 16- ja 21-aastane) kui ka seguviskit (Original, Black Bush, Red Bush), mis kõik on villitud Bushmills nime all. Seguviskides kasutatav viljaviski ostetakse sisse Midleton viskivabrikust. Viski küpsemiseks kasutatakse eks-burboon ja eks-šerri vaate ning järelküpsemiseks endisi port ja madeira veini vaate.

Siinmaitstav 12-aastane „1608 Special Reserve“ on ammu tootmisest maas seguviski, mille koostises on 90% Bushmills linnaseviskit ja 10% kergemat viljaviskit. Villitud on see pudel ilmselt 1990 lõpuaastatel. Ostetud sai see 33,3cl pudel eelmisel aastal Kreekast, kus see aastaid nukralt ülariiulil tolmu oli kogunud.


Bushmills 1608 Special Reserve 12 yo, 43%

Aroom: algus üsna kuiv ja tammine, koos karamelli ja vanilliga. Siis tulevad magusad, kuid mitte liigselt, parfüümsed aroomid. Klaasis seista lastes ja paari tilga veega muutub märkimisväärselt – aroomid justkui vabanevad pikaaegsest pudelis oldud vangistusest. Nüüd värsked ja ohtralt puuviljased aroomid, üllatavalt värske linnasus ning lisaks ka kerge šerri.

Maitse: ümar kuivatatud puuviljade magusus. Vanill ja karamellikaste. Aprikoosid ja virsikud koos kerge vürtsikusega. Jällegi toimub muutus mõne aja pärast ning 2-3 tilga vee lisamisel. Suutundelt värskem ja samas kreemisem, oluliselt täidlasem. Esile tuleb kerge šerrine vaat ja pehmed vürtsid.

Lõpp: keskmiselt pikk. Jätkub ümar kreemine suutunne, aprikoosid ja virsikud. Lõpeb veidi sellise juurviljase (kergelt aurutatud kaalikas) mekiga, mis ei ole aga üldse ebameeldiv, vaid hoopis huvitav.

Hinnang: B

Üsna meeldiv Iiri seguviski, mis vajab küll aega ja ootamist, et oma värskemad aroomid ja maitsed esile tuua, kuid kindlasti väärib seda. Siinkohal toost Püha Patriku ja Bushmills viski auks!



The Bushmills Toast

THIS IS FOR THOSE WHO AREN’T AFRAID TO STAY THE SAME
AMONGST THE FACE OF CHANGE.
WHEN EVERYONE ELSE SWAYS ONE WAY
THEY STRAY AGAINST THE GRAIN.

THERE’S LEVELS TO THIS MALTY STORY
IDEAS DISTILLED THROUGH GENERATIONS
A LEGACY OF CRAFT AND SKILL
THAT FUELS THESE CELEBRATIONS.

THIS IS TO THE HEALTH
OF THOSE WITH THE SPIRIT OF ST. PATRICK HIMSELF
WHOSE STORY’S WRITTEN ON THE ROCKS OF THE NORTH COAST SHORE
A DIFFERENT KIND OF IRISH, WHO LIVE BY ‘LESS IS MORE.’

SO HERE’S TO THE WILD AND HERE’S TO THE FREE
HERE’S TO YOU AND HERE’S TO ME
HERE’S TO THOSE WHO QUIETLY DO
THIS BUSHMILLS MOMENT GOES TO YOU.