neljapäev, 21. juuli 2016

HIGHLAND PARK 12 yo

Orkney saartel paiknev Highland Park viskivabrik on asutatud 1798. aastal ning on endiselt Šotimaa põhjapoolseim viskivabrik (rajamisel on viskivabrik Shetlandi saartele). Viskivabrik kuulub Edrington gruppi, kelle omanduses on lisaks Highland Park viskivabrikule veel Macallan, Glenrothes, Glenturret. Aastaseks tootmisvõimsuseks on 2,5 miljonit liitrit. Viskivabrik on üks neid väheseid, mis ise kohapeal turvastatud linnaseid valmistab (20-30% vajaminevast). Kuigi linnaste kuivatamine toimub samuti turbasuitsu abil (30-40ppm), on saavutatav suitsusus Islay saare omast täiesti erinev. Seda tänu Orkney saare turba erinevale koostisele, mis sisaldab ohtralt kanarbiku ja muude taimede jäänuseid, mis annab viski iseloomule pigem magusa ja veidi lillelise aroomi, mitte merevetikalise ega joodise, mis on omane Islay saare turbale. Viskivabrikus kohapeal valmistatud turvastatud linnased segatakse enne viskitegu alati kokku mandrilt sisseostetud turvastamata linnastega.

Highland Park viskide küpsemiseks kasutatakse üksnes šerri vaate. Erinevate viskide jaoks varieeritakse Euroopa ja Ameerika tammest esma- ja teise täitekorra vaatide osakaalu. Highland Park 12-aastase puhul on Euroopa tammest valmistatud vaatide osakaal 20%. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 2013 aastal.


Highland Park 12 yo, 40% nc

Aroom: aromaatne, isegi veidi lilleline. Tajutavalt, kuid kergelt šerrine. Kulupõlengu laadne suitsusus. Tsitrused, eriti apelsinid. Apelsinimarmelaad ja mesi. Alt hoomab ka merelist soolasust. Tervikuna üsna magus ja kerge.

Maitse: magus, kreemine ja kergelt suitsune. Paks linnaselisus, mis katab hästi kogu suu. Mesi, kuivatatud aprikoos ja heledad rosinad. Tsitrused, peamiselt jällegi apelsin. Röstsai apelsinimarmelaadiga. Veidi vürtsikust, ingver. Midagi ka kuiva – röstsai ilma marmelaadita. Veidi jääb küll kangusest puudu, kuid tervikuna meeldiv ja üsna täidlane.

Lõpp: üsna pikk. Magus, kergelt kreemine, mesine. Lõpeb kuivemapoolse veidi suitsuse linnasusega.

Hinnang: B+

Hästi integreeritud ja madalale alkoholiprotsendile vaatamata üsna täidlane. Kergelt nauditav. Võrreldes kahe eelnevalt maitstuga (Brackla 12 ja Deanston 12) on siin saavutataud aroomi ja maitse ning erinevate maitsekomponentide vahel parem tasakaal. Alla 40€ hinnaklassis kindlasti üks parimaid ühelinnaseviskisid.