reede, 22. juuli 2016

ARRAN 12 yo "Cask Strength"

Arran on 12-aastast tünnikangusega viskit villinud alates 2011 aastast igal aastal ühe satsi. Viski on segatud kokku alati erinevat tüüpi vaatidest. Vahel on nendeks olnud vaid šerri vaadid, teinekord on aga suurem osa vaatidest olnud endised burboon vaadid. Seega on maitseerinevused eri satside vahel üsna märgatavad. Kokku on villitud seni kuus pudelit:
  • Batch 1: 2011 september, 54,1%
  • Batch 2: 2012 september, 53,6%
  • Batch 3: 2013 september, 53,9%
  • Batch 4: 2014 september, 53,2%
  • Batch 5: 2015 mai, 52,9%
  • Batch 6: 2016 mai, 52,4%

Huvitav on siin maitstava minipudeli puhul seega see, et ükski täismõõdus Arran 12-aastane „Cask Strength“ ei ole olnud selle kangusega. Seega on see minipudel üpris eriline. Kasutatud vaadi tüüpide kohta usutavat infot ei õnnestunud kuskilt leida. Maitstav viski on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 15. märts 2013.


Arran 12 yo „Cask Strength“, 52,8% nc, ncf

Aroom: ninakõrvetavalt terav ja üsna kuiv. Mõningase klaasis seismise järgselt tulevad esile värsked puuviljad, eriti sidrun, ananass ja veidi õuna. Kerge vanill ja linnaselisus. Vee lisamisel on muutus märkimisväärne. Maheneb oluliselt, sidrunile on lisandunud eksootilised magusad puuviljad.

Maitse: samuti üsna terav, tugev sidrunikoore kirbus, kuiv vürtsikas tammisus. Alt aimatav vanill, pähkel ja kreemine linnasus. Vee lisamisel jällegi muutus suur. Suutunne oluliselt kreemisem, magusam, puuviljasem. Puuviljad – sidrun, ananass, melon, õun – on küpsed ja värsked. Puuviljasuhkur ja martsipan. Vähest kirbust lisavad ürdid.

Lõpp: üsna pikk, suhteliselt terav ja kuiv. Veega pikem, magusam, puuviljasem, koos vähese kreemise pähkliga.

Hinnang: B+

Maitse alusel võiks arvata, et siin on kasutatud valdavalt Ameerika tammest teise täitekorra šerri hogshead ja eks-burboon vaate. Euroopa tammest vaate on kasutatud ilmselt suhteliselt vähe. Väga meeldiv viski, kuid vajab kindlasti vee lisamist ja mõningast klaasis seismist.