esmaspäev, 4. juuli 2016

Linnaseviski küpsemine 01: Tamm

Puit omab viski valmistamisel väga suurt rolli. Ilma puidust vaatides küpsemiseta ei oleks viskit olemas. On leitud, et koguni ligi 70% linnaseviski iseloomust areneb vaatides küpsemise ajal. Seega on arusaadavalt ülimalt tähtis, millist tüüpi vaate, kui suuri ning kui kaua ja kus kohas viski küpsemisel kasutatakse. Sel viisil on võimalik olulisel määral kujundada spetsiifilist laadi maitsekooslus. On ütlus „Puit teeb viski!“ ning kuigi vaat ei saa muuta halba destillaati heaks, võib see kohe kindlasti muuta hea destillaadi suurepäraseks viskiks. Samas võib näiteks hallitusega riknenud või väsinud vaat muuta hea destillaadi üsna ebameeldivaks ja ühelinnaseviskina villimiseks kõlbmatuks.

Seaduse kohaselt peab destilleeritud piiritus küpsema Šotimaal tammest vaatides, mille maht ei ületa 700 liitrit, minimaalselt kolm aastat, et seda saaks legaalselt villida Šoti viskina.

Vaatidest rääkides tuleb arvestada kuue teguriga: millisest puidust vaadid on valmistatud, milline on vaatide ajalugu, milline on vaatide suurus, millises (ja kus paiknevas) viskilaos vaadid küpsevad, kas ja millist laadi vaatides järelviimistlus toimub ning kuidas viski küpsemiseks juba kord kasutatud vaate töödeldakse. Siinses ja veel kahes postituses annan ülevaate kõigepealt puidust ehk siis tammest, seejärel vaatidest ja lõpuks viskiladudest.

Miks tamm?

Viski küpsemiseks kasutatakse tamme, kuna tamm on tugev ja samas piisavalt painduv ning tihke ja samas piisavalt poorne ning see lisab väga erilisi elemente sellest tehtud vaatidesse valatud sisule. Just tamme kompleksne keemiline koostis teeb sellest ideaalse puidu vaatide valmistamiseks ja neis viski küpsemiseks. Tamme koostis sisaldab tselluloosi (umbes 45-50% tamme koostisest), hemitselluloosi (20-25% koostisest; aitab tuua destillaati magusust ja värvi), ligniini (25-35% koostisest; toob vanillile omaseid toone ja suurendab kompleksust), tanniine (5-10% koostisest; annab kibedust, aroomikust ja ka delikaatsust) ja muid ühendeid (1-5% koostisest). Lisaks värvile ja maitsetele on tamm ka väga veekindel puit. Olles küll veekindel, on ta ka piisavalt poorne, et lasta õhul siseneda vaati. See oksüdatsioon aitab väljutada soovimatud maitsed ja tooruse, suurendades samal ajal maitseid ja kompleksust.


Mitte kõik tamme liigid (erinevaid liike on väga palju) ei sobi viskivaatide valmistamiseks (näiteks Eestis kasvavad tammed on liiga poorsed ja okslikud). Viskitööstus ja vaadimeistrid eristavad detailsemalt mitut tamme alaliiki, kuid üldistatult võib jagada viski küpsemiseks kasutatavad tammed kaheks: Ameerika valge tamm (Quercus alba) ja Euroopa tamm (Quercus robur). Laiemalt võttes võib aga eristada nelja olulist liiki, mida viski küpsemiseks ettenähtud vaatide valmistamiseks kasutatakse:

Ameerika valge tamm (Quercus alba), mis kasvab peamiselt Kentucky ja Missouri piirkonnas. Võrreldes Euroopa tammega kasvab see kiiremini (saavutab küpsuse 60-80 aastaselt), on sirgem, sellel on tihedam struktuur (sobivam poorsus) ja sellel on vähem oksakohti. Kuigi vaadimeistrid eelistavad seda tamme, kuna seda on lihtsam töödelda, ei ole see tamm maitset andvate omaduste ega destillaadiga interaktsiooni poolest Euroopa tammest parem, vaid lihtsalt erinev. Ameerika tamm annab viskile vanilli, kookose, martsipani, mee, magusa vürtsikuse ja värskete puuviljade aroomid. Burbooni küpsemiseks kasutatavad vaadid on valmistatud valdavalt sellest tammest ning mõningad šerri vaadid on samuti sellest valmistatud, kuna mitmed Hispaania veinivalmistajad eelistavad üha enam just sellest tammest, mitte Euroopa tammest, valmistatud vaate, kuna soovivad anda veinile magusamat ja vanillisemat iseloomu.  Ameerikas võib leida ka vaate, mille kasutamiseks on kasutatud Q. alba tammele sarnaseid tammeliike: Q. bicolar, Q. muehlenbergii, Q. stellata, Q. macrocarpa, Q. lyrata, Q. durandii.

Quercus alba. Foto: commons.wikimedia.org

Hispaania tamm (Quercus robur liigist) kasvab Hispaania (Galiitsia, Astuuria, Kantaabria, Pais Vasco) ja Portugali põhjaosas. Üldisemalt kasvab Q. robur tamm aga väga erisugustes tingimustes ning seda leiab Inglismaalt, Prantsusmaalt (Limousin ja Tronçais tamm) ja Pürenee poolsaarelt. Euroopa tamm kasvab aeglasemalt (küpsuse saavutab 120-150 aastaselt), on kõveram ning sellel on enam oksi. Selle tamme puit omab enam tanniini ning annab seega kuivema ja vürtsikama suutunde ning lisaks kuivatatud ja karamelliseeritud puuviljade, nelgi ja vaigu aroomid.

Quercus robur. Foto: commons.wikimedia.org

Prantsuse tamm (Quercus petraea), samuti Euroopa tamm, on kasutusel peamiselt konjaki tööstuses, kuid leiab kasutamist ka Šoti ja Jaapani viski valmistamisel. See tamm vajab küsuse saavutamiseks kõige enam aega (isegi kuni 250 aastat, et seda vaadilaudadeks kasutada). Aroomi ja maitseomaduste osas paikneb see tammeliik kahe QA ja QR vahel, omades rohkelt tammiseid tanniine ja vürtsikust.

Mongoolia tamm (Quercus mongolica) ehk ka Jaapani tamm või mizunara, mis kasvab Aasia idaosas (Jaapan, Korea poolsaar, Hiina põhjaosa, Lõuna-Sahhalin). See tamm on suhteliselt haruldane ja kallis, kuid seda on hakatud viskitööstuses enam kasutama (Jaapani viskitööstus kasutab seda juba 1930ndatest alates), kuna see annab lisaks vanilli, mee, värskete puuviljade, vürtside maitsetele ka intensiivselt aromaatsed viiruki, sandlipuu, ananassi ja kookose aroomid. Sellest tammest valmistatud vaadid on enamasti 500 liitrit mahutavad ning enne kasutamist viski küpsemiseks maitsestatakse neid umbes ühe aasta jooksul oloroso šerriga.

Vaatide valmistamine

Tammest lõigatud lauad tuleb enne vaatideks kokkupanemist kuivatada. Traditsiooniliselt toimub see looduslikes tingimustes avatud õhus poolest aastast aasta või isegi paarini. Hispaanias kuivatatakse laudu tavaliselt puidu saagimiskohast põhjapool kuni üheksa kuud ning seejärel transporditakse need soojema kliimaga šerri valmistamise piirkondadesse lõuna pool, kus neid kuivatatakse veel üheksa kuud. Protsessi kiirendamiseks kasutatakse vahel ka selleks otstarbeks kuivatuskambreid (sõltuvalt rakendatud soojusest võib olla kuivatusperioodi pikkuseks paar nädalat kuni üks kuu), kuid on leitud, et eriti veini ja Šoti linnaseviski valmistamiseks on traditsioonilisel viisil kuivatatud tammest tehtud vaadid sobilikumad.

Värsked tammevaadid tuleb enne kasutusele võtmist alati seestpoolt söestada. Kuumutamine on vajalik ka vaatide endi valmistamiseks, et neid saaks üldse vormida. Kuid veelgi olulisem on see protsess viski küpsemise jaoks. Kui vaadid oleks vormitud vaid kuuma auru abil, siis maitseks vaatides küpsenud destillaat „rohusena“ ja puidusena. Reegliks on, et mida tugevamalt on vaati söestatud, seda suurem on puidu mõju vaadi sisule. Vaadi kuumutamisel on peale selle, et see võimaldab laudu vaadi vormi painutada, kolm peamist eesmärki: puidu polümeeride lõhustamine, et need toodaksid soovitavaid maitseekstrakte, puidust pärit mittesoovitavate maitseühendite termiline vähendamine ning söestatud vaatide puhul aktiivse söekihi tekitamine. Eristatakse röstimist (toasting) ja söestamist (charring). Need kaks protsessi erinevad aja ja kuumutamise poolest. Alltoodud röstimise ja söestamise ajad on keskmised ning need võivad vaaditöökodades ja sõltuvalt vaadi tellijast varieeruda. Tavaliselt saavutab vaadi sisemus röstimisel kuumuse 100-225 kraadi ning söestamisel üle 250 kraadi.

Vaadi röstimine

Röstimise puhul toimub vaadi sisemuse õrn kuumutamine (kuni 200 kraadi) tule kohal (aeg-ajalt vaadi sisepinda veega niisutades) kindla aja jooksul (15-45 minutit) ehk siis justnagu toimub ka saia pruunistamine röstris. Välditakse tule ja puidu kokkupuudet. See protsess pehmendab puitu ja võimaldab vaadilauad painutada soovitava vaadi kujuliseks. Šerri vaadid võivad olla seest röstitud kolmel eri tugevusel: kerge (15 minutit, puidu temperatuur 120-180 kraadi), keskmine (30 minutit, temperatuur kuni 200 kraadi) või tugev (45 minutit, temperatuur kuni 225 kraadi). Šerrivaadi tünnilaua paksus on ligikaudu 30 millimeetrit. Röstimise käigus mõjutatakse vaadi pindmist kihti kahe millimeetri ulatuses ja lisaks mõjutab kuumus kaht lisamillimeetrit. Röstimine põhjustab vaadi seinas keemilised muutused, mõjutades puidu polümeere nii, et need toodaksid maitseekstrakte ja värvi. Samuti eemaldab see puidust ebameeldivad tammised, värske puidu maitsed ja kirbuse.

Söestamise on äärmuslikum ning selle puhul puutub tuli vaadiga otse lühiajaliselt kokku. Algselt toimub poolikult kokkupandud vaadi sisemuse aurustamine 20 minuti jooksul 95 kraadisel kuumusel. Seejärel painutatakse vaadilauad vaadi vormi ning valmis (ilma otsteta) vaat söestatakse tulega kokkupuutes 15 sekundi kuni ühe minuti jooksul (vahel isegi kuni kolm minutit). Põletamise aeg määrab seega söestamise tugevuse: kerge (15 sek), keskmine (30 sek), tugev (45 sek) ja ülitugev (45+ sek). Burbooni küpsemiseks valmistatud vaadid läbivad enne söestamist vahel röstimise protsessi (sel juhul aurutamise ja söestamise vahel vaati kuumutatakse 230-260 kraadi juures 15 minuti jooksul), kuid šerrivaadid on üksnes röstitud.

Söestatud vaadilaud (Kilchoman viskivabrik)

Burboon vaadid võivad olla seest söestatud nelja erineva tugevusega. Söestamine varieerub kergest põletamisest kuni ülitugeva läbitungiva põletamiseni. Viimase puhul muudetakse vaadi sisemus alligaatori nahka meenutavaks. Burboon vaadi tünnilaua paksus on ligikaudu 27 millimeetrit. Sõltudes söestamise tugevusest, mõjutab burboon vaadi esmane söestamine esimest kaht kuni nelja millimeetrit ning lisaks mõjutab kuumus kaht kuni kolme millimeetrit. Tekkinud aktiivne süsi iseenesest ei avalda suurt mõju maitse kujunemisele, kuid söestamine eemaldab väävliosakesed, vabastab puidust soovitavad ühendid, mis lisavad viskile mahedust, vähendades muuhulgas toordestillaadile omaseid tooreid maitseid. Söestatud vaadis küpseb viski ka kiiremini, sest puusüsi võimaldab viskil paremat kokkupuudet pooridega tammepuidus. Kuigi söestamise tugevus iseenesest ei mõjuta viski värvi, stimuleerib see puidust tanniinide vabanemist.

Vaatide „maitsestamine“

Ameerika tammest burboon vaatidega on asi suhteliselt lihtne. Need on valmistatud burboon viski küpsemiseks ja neid on kasutatud vaid üks kord. Seejärel need transporditakse kas tervetena või tünnilaudadeks lahtivõetuna Šotimaale. Kui need tulevad lahtivõetuna, pannakse need vaaditöökodades uuesti kokku (remade), neid üldjuhul ka veidi suurendades – saadakse „hogshead“ nimeline vaat. Siiski on mõlemal juhul vaadid juba eelnevalt niiöelda maitsestatud ehk siis toores puit on juba varasema sisu poolt pehmendatud. Ameerika tammest eks-burboon vaate hakati Šoti viski küpsemiseks kasutama suuresti alles peale teist maailmasõda, kuid praeguseks on nende osakaal viskitööstuses juba 95-97%.

Keerulisem on lugu šerrivaatidega. 19nda sajandi keskel avastasid viskivalmistajad, et endistes šerrivaatides küpsenud viski omandab maheda pehmuse ja meeldiva tumeda värvuse. Kuna Briti saartele imporditi väga suurel hulgal šerrit ja seda vaatides, mitte pudelitesse villituna, siis jäi peale Briti saartel šerri pudelisse villimise järel üle suurel hulgal vaate. Seda n.ö ülejääki olid varmad ära kasutama viskivabrikud. Kuni 1960ndate aastateni olid need transpordivaadid enamasti valmistatud Ameerika tammest ning selle järgselt suurem osa Euroopa (peamiselt Hispaania) tammest. Kuna aga 1981. aastal muudetud Hispaania ekspordi määrused kuulutasid ebaseaduslikuks šerri ekspordi vaatides ja enamus veinikeldreid hakkas Hispaanias šerrit villima, tekkis viskivalmistajatel vajadus leida uus lahendus šerrivaatide saamiseks. Lahenduseks oli koostöö Hispaania vaaditöökodadega ja veinivalmistajatega, kust hakati siis tellima vaate ning neid seal siis ka šerriga „maitsestama“ (seasoning). Kui loomuliku transpordi puhul veetis šerri vaadis kuus kuni üheksa kuud, siis uudses olukorras hakkas iga vaadi „maitsestamist“ telliv viskivabrik kirjutama ette, kui kaua ta soovib vaate „maitsestamisel“ hoida.

Vaatide „maitsestamine“ ei ole aga uus nähtus. Juba 20nda sajandi alguses toodi Šotimaale tünnilaudu ja kohapeal pandi neist vaaditöökodades kokku uued vaadid ning töödeldi neid seestpoolt šerriga. See oli tavapärane praktika suuremates viskivabrikutes. Negatiivsem ja praeguseks seadusega keelustatud vaatide „töötlemise“ viis oli Paxarette (Pajarete) kasutamine. Paxarette on väga magus kondenseeritud väga tume veinivärv, mida peamiselt valmistati Pedro Ximenez viinamarjadest ning mida suruti vaadi seintesse (500 ml hogshead ja 1 liiter butt mõõtu vaati) surve abil (rõhuga umbes 7 psig, kümme minuti jooksul). Paxarette „abi“ hakati kasutama just Ameerika tammest endiste burboon vaatide töötlemisel, mida seejärel käsitleti ja kasutati kui „šerri vaate“. Varasemalt oli Paxarette laialdaselt kasutusel ka viskisegajate seas viskile tumedama värvi saamiseks (tänapäeval on selleks kasutusel piirituse karamell E150a), kuid selle kasutamine keelati Šoti viski valmistamisel 1990. aastal.

Täpsustuseks oleks vaja siinkohal selgitada, et viski küpsemiseks ei kasutata šerri enda valmistamiseks kasutatavaid vaate, kuna šerri valmib nn „solera“ tüüpi küpsetamise meetodil. See tähendab lihtsustatult ja lühidalt „vana“ veini värskendamist – šerrit sisaldavad vaadid (viimastel kümnenditel enamasti Ameerika tammest valmistatud) on grupeeritud nii, et piltlikult kõige alumisest vaadist võetakse (mitte kunagi kogu vaat, vaid ainult osa sisust) šerri villimiseks ning siis selle vaadi uuesti täitmiseks valatakse selle peal olevast veidi noorem šerri, kuhu omakorda läheb üleval olevast vaadist veelgi noorem šerri jne, kuni kõige ülemisse valatakse siis kõige värskem šerri. Selline solera „süsteem“ tagab piisaval hulgal üht tüüpi ja iseloomuga küpse veini jätkuvuse.

Šerri solera vaadid. Foto: commons.wikimedia.org

See tähendab, et „õiged“ šerri vaadid on tüüpiliselt suhteliselt väsinud ning ei sobi viski küpsemiseks. Šerri valmistamiseks saadakse veini maitse oksüdeerumise teel, mitte tammest, kuid viski küpsemise protsessis on see vastupidine. Selliseid väsinud šerri vaate hakati siiski Hispaaniast sisse ostma peale seda, kui 1990. aastal Paxarette kasutamine keelustati. Selleks ajaks olid Euroopa tammest šerri transportimiseks kasutatud vaadid muutunud raskesti kättesaadavaks ja nende hind oli järsult tõusnud. Kuna aga osa viskivalmistajaid soovisid endiselt šerrivaate kasutada, hakatigi ostma neid vanu ja väsinud „solera“ vaate, mis heal juhul võimaldasid vaid ühekordset kasutamist.

Kõik eelnev tõi kaasa selle, et viski küpsemise jaoks hakati viskivabrikute poolt Hispaaniast spetsiaalselt värskest tammest šerrivaate tellima ja valmistama ehk siis jäljendama vanu šerri transportimiseks kasutatud vaate. Tänapäeval toimub Šoti viski jaoks šerrivaatide ettevalmistamine Hispaanias järgnevalt: vaatide valmistamiseks kasutatakse otsitakse sobivad puud (linnaseviski jaoks sageli Euroopa tamm), tünnilauad kuivatatakse loomulikul viisil õhu käes, valmis vaadid täidetakse esmalt kääriva viinamarjamahlaga (mosto) ja seejärel šerriga (tavaliselt olorosoga), mida hoitakse vaadis viskivabriku poolt määratud aja (üks kuni neli aastat) ning peale tühjendamist transporditakse vaadid viskivabrikutesse.

Lisaks kasutavad erinevad viskivabrikud oma destillaadi eripärast ja soovitavast lõpptulemusest lähtuvalt vaate, milles on hoitud erinevat sorti šerrit. Näiteks Dalmore kasutab muuhulgas matusalem, apostoles ja amoroso šerri vaate, GlenDronach Pedro Ximénez ja Oloroso šerri vaate, Glenfarclas aga oloroso ja fino šerri vaate ning Glengoyne on kasutanud palo cortado šerri vaate.

Kuna Euroopa tammest valmistatud šerrivaadid on kallid (šerrivaat maksab umbes kümme korda rohkem kui burboon vaat) ja raskesti kättesaadavad, on hakatud valmistama šerri-tüüpi vaate ka Šotimaal. Selleks kasutatakse üldjuhul Ameerika tammest „hogshead“ vaate, mis täidetakse šerriga või mõne muu veiniga, lastakse vaadil „maitsestuda“ reeglina alla aasta ning tühjendamise järel kasutatakse neid kui „šerri“ vaate. Samuti on kasvanud „de-char/re-char“ (vaata järgnev postitus) vaatide osakaal viskitööstuses.