Glen Grant
viskivabrik on asutatud 1840. aastal kahe venna – James ja John Grant poolt.
See on ka ainus Šoti viskivabrik, mis saanud oma nime inimese järgi. Tuntuks
tegi viskivabriku ja seda ümbritsenud eksootiliste puudega aia noorem James
Grant, kes võttis viskivabriku juhtimise oma onult John’lt üle 1872. aastal ja
juhtis seda kuni oma surmani 1931. aastal. James Grant oli suur tehnika
huviline. Glen Grant viskivabrik oli Šotimaal esimene, kes viskivabriku
valgustamiseks elektri kasutusele võttis. Samuti oli Briti eruohvitserile
omaselt ta huvitunud ekspeditsioonidest Indiasse ja Aafrikasse, kust ta lisaks
eksootilistele puudele ja taimedele ka ühe hüljatud poisi oma käskjalaks Šotimaale
kaasa tõi.
Glen Grant tootmisvõimsuseks
on 6 miljonit liitrit, kuid viimastel aastatel on toodetud umbes 2,5 miljonit
liitrit aastas. Viskivabriku juurde ehitati 2013. aastal üliefektiivne villimistsehh,
mis suudab villida 12 tuhat pudelit tunnis. Seega on suurematest
viskivabrikutest Glen Grant üks väheseid, mis villib oma toodangu viskivabriku
juures. Iseloomulikuks tunnuseks, mis määrab suuresti Glen Grant viskide kerge ja
delikaatse maitse, on kõigi kaheksa destilleerimispaja juures puhasti
(purifier) kasutamine. Glen Grant viskivabriku omanikuks on 2006. aastast Gruppo
Campari. Viski on eriti populaarne Itaalias.
Glen Grant on äsja
uuendanud oma pudelite disaini. Uuenenud Glen Grant 10-, 12- ja 18-aastane on saadaval
ka reisilaevadel. See on mul teine kord üldse Glen Grant viskit maitsta. Varem
on maitstud vaid Gordon & Macphail’i poolt villitud 21-aastast, mis kingiti
kunagi 2000ndate algul. Siin maitstava viski valmistamiseks on kasutatud
peamiselt eks-burboon vaate, millele on lisatud vähesel määral ka eks-šerri
vaatides küpsenud viskisid. Maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.
Glen Grant 10 yo,
40%
Aroom: kerge ja
magus delikaatne linnaselisus. Ohtralt värskeid puuvilju, peamiselt õunad
(eriti küps valge klaar), ananass ja sidrun. Vanill ja aromaatne lillelisus,
värske hein, veidi iirist. Väga meeldiv ja kerge.
Maitse: kergelt
magus, pehme kreemine ja üsna täidlane, kuid samas kerge suutunne. Vanilline
delikaatne puuviljasus. Puuviljad pigem kerges magusas siirupis (eriti ananass),
kui värsked. Suhkruga sidrun. Kreemist tunnet aitab suurendada lisanduv
pähklisus, eriti värsked puult korjatud sarapuupähklid. Lisandub veidi rohusust
ja ürdisust (mitte vürtsisust). See muudab suutunde kuivemaks.
Lõpp: üsna pikk,
kreemine, pähkline, kuiv ja ürdine.
Hinnang: B