esmaspäev, 11. juuli 2016

GLEN GRANT 10 yo

Glen Grant viskivabrik on asutatud 1840. aastal kahe venna – James ja John Grant poolt. See on ka ainus Šoti viskivabrik, mis saanud oma nime inimese järgi. Tuntuks tegi viskivabriku ja seda ümbritsenud eksootiliste puudega aia noorem James Grant, kes võttis viskivabriku juhtimise oma onult John’lt üle 1872. aastal ja juhtis seda kuni oma surmani 1931. aastal. James Grant oli suur tehnika huviline. Glen Grant viskivabrik oli Šotimaal esimene, kes viskivabriku valgustamiseks elektri kasutusele võttis. Samuti oli Briti eruohvitserile omaselt ta huvitunud ekspeditsioonidest Indiasse ja Aafrikasse, kust ta lisaks eksootilistele puudele ja taimedele ka ühe hüljatud poisi oma käskjalaks Šotimaale kaasa tõi.

Glen Grant tootmisvõimsuseks on 6 miljonit liitrit, kuid viimastel aastatel on toodetud umbes 2,5 miljonit liitrit aastas. Viskivabriku juurde ehitati 2013. aastal üliefektiivne villimistsehh, mis suudab villida 12 tuhat pudelit tunnis. Seega on suurematest viskivabrikutest Glen Grant üks väheseid, mis villib oma toodangu viskivabriku juures. Iseloomulikuks tunnuseks, mis määrab suuresti Glen Grant viskide kerge ja delikaatse maitse, on kõigi kaheksa destilleerimispaja juures puhasti (purifier) kasutamine. Glen Grant viskivabriku omanikuks on 2006. aastast Gruppo Campari. Viski on eriti populaarne Itaalias.

Glen Grant on äsja uuendanud oma pudelite disaini. Uuenenud Glen Grant 10-, 12- ja 18-aastane on saadaval ka reisilaevadel. See on mul teine kord üldse Glen Grant viskit maitsta. Varem on maitstud vaid Gordon & Macphail’i poolt villitud 21-aastast, mis kingiti kunagi 2000ndate algul. Siin maitstava viski valmistamiseks on kasutatud peamiselt eks-burboon vaate, millele on lisatud vähesel määral ka eks-šerri vaatides küpsenud viskisid. Maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.

Glen Grant 10 yo, 40%

Aroom: kerge ja magus delikaatne linnaselisus. Ohtralt värskeid puuvilju, peamiselt õunad (eriti küps valge klaar), ananass ja sidrun. Vanill ja aromaatne lillelisus, värske hein, veidi iirist. Väga meeldiv ja kerge.

Maitse: kergelt magus, pehme kreemine ja üsna täidlane, kuid samas kerge suutunne. Vanilline delikaatne puuviljasus. Puuviljad pigem kerges magusas siirupis (eriti ananass), kui värsked. Suhkruga sidrun. Kreemist tunnet aitab suurendada lisanduv pähklisus, eriti värsked puult korjatud sarapuupähklid. Lisandub veidi rohusust ja ürdisust (mitte vürtsisust). See muudab suutunde kuivemaks.

Lõpp: üsna pikk, kreemine, pähkline, kuiv ja ürdine.

Hinnang: B

Väga meeldiv ja kergelt lähenetav ning hea hinna-kvaliteedi suhtega ühelinnaseviski. Selline „puhas“, värske, delikaatne ja hästi tasakaalus olev. Ebameeldivaid ega kõrvalisi maitseid ei ole. Ideaalne suveviski ja ka muul ajal on see ilmselt väga heaks aperitiiviks. Ja 40% kangus on siin just sobiv ja õige; kangemana tuleks ilmselt viski suhtelisest noorusest tulenevalt esile alkohoolne teravus.