esmaspäev, 18. juuli 2016

ROYAL BRACKLA 12 yo

Siinse linnaseviski puhul on jällegi tegemist esmakohtumisega. Ei ole kunagi varem olnud võimalust Brackla ühelinnaseviskit maitsta. Põhjuseks on olnud ka see, et ametlikke pudeleid oli turul aastast 2004 vaid üks (10-aastane) ja seegi raskesti leitav. Royal Brackla viskivabriku toodangust läheb suur osa Dewar’s seguviskide komponendiks. Kui 2014. aastal John Dewar & Sons (Bacardi) poliitika ühelinnaseviskide osas muutus, siis nimetuse all „Last Great Malts of Scotland“ toodi turule uuendatud kuues Aberfeldy, Aultmore, Craigellachie ja The Deveron kõrval 2015. aasta sügisel ka Royal Brackla. Villiti 12-, 16- ja 21-aastased; neist 12- ja 16-aastased on alates selle aasta kevadest leitavad ka Tallinki laevadel.

Royal Brackla viskivabrik on rajatud juba aastal 1812, kuid praegused hooned on pärit 1898, 1964-65 ning 1997 aasta uuendusprotsessidest. Brackla viskivabrik oli esimene, mis sai aastal 1835 kuningas William IV poolt endale õiguse kasutada oma nimes „Royal“ märget. Aastaseks tootmismahuks on neli miljonit liitrit. Siinmaitstav 12-aastane on põhiküpsenud endistes burboon vaatides ja läbinud järelviimistluse perioodi esmatäite oloroso šerri vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Royal Brackla 12 yo, 40%

Aroom: suhteliselt intensiivne, puuviljane. Paks võine linnasus ja vanill, kuivatatud aprikoos, apelsinimarmelaad, karamell, veidi šerrit ning mett. Aroom meenutab mandlite ja brasiilia pähklitega kaetud võiküpsist.

Maitse: kerge ja ümar suutunne. Üsna pehme, magus, võine-kreemine – pähklitega kaetud rammus teraviljaküpsis. Lisandub kergelt vürtsikas šerrisus ja kreemised puuviljad. Ehk ka mitte kuigi magusat kookost. Eriti palju ei toimu, kuid samas pole ka häirivaid elemente. Lõpus veidi mõrudat rohusust (meenutab peterselli).

Lõpp: keskmise pikkusega. Järelmaitses kergelt vürtsikad puuviljad ja maitseroheline.

Hinnang: C+