teisipäev, 19. juuli 2016

DEANSTON 12 yo

Deanston viskivabrik on rajatud aastal 1965 ning see paikneb juba 1785. aastal Teith jõe kaldale rajatud puuvillavabriku hoonetes. Viskivabriku hoone sisemust saab näha Ken Loach’i filmis The Angels’ Share. Viskivabrik kuulub Burn Stewart Distillers omandusse, mille omanikuks omakroda on aastast 2013 Lõuna-Aafrika suurkorporatsioon Distell.  Lisaks Deanston viskivabrikule kuulub sama omaniku alla ka Bunnahabhain ja Tobermory. Kõiki neid ühelinnaseviskisid kasutatakse Scottish Leader nimelise segulinnaseviski valmistamiseks. Deanston viskivabriku praeguseks aastaseks tootmismahuks on kaks miljonit liitrit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Deanston 12 yo, 46,3% nc, ncf

Aroom: intensiivne, seda nii kanguse kui veidi äädikalise puuviljasuse poolest. Tsitrused, üliküpsed õunad ja mandariinid. Teraviljane ja veidi mesine. Ürdid, nelk, till. Vesi muudab magusamaks.

Maitse: üsna paks ja õliselt linnaseline suutunne. Tsitrused, ürdid, kerge ingver. Lisandub selline huvitav mündi, pärnaõie ja kummeli tee segule sarnane värskendav magusus. Vesi lisab õlisust-vahasust ja muudab mesisemaks. Väga meeldiv ja üsna täidlane.

Lõpp: keskmiselt pikk. Järelmaitse kergelt vürtsikas, ürdid, tsitrused ning lõpeb kerge rohususega. Veega järelmaitse pikem, pehmem ja magusam.

Hinnang: B

Meeldiv, üsna täidlane ja huvitava maitsega ühelinnaseviski. Kui aroom ei olnud küll midagi eriliselt säravat, siis maitse ja järelmaitse olid üllatavalt head. Viski on väga palju võitnud külmfiltreerimata jätmisest ja kõrgemast kangusest. Varasema 40% kanguse ja külmfiltreeritud versiooniga on toimunud suur hüpe paremuse poole.