Glen Moray
viskivabrik on asutatud 1897. aastal. Selle omanikuks on 2008. aastast Prantsuse
ettevõte La Martiniquaise. Tootmismahuks oli eelmisel aastal 3,3 miljonit
liitrit, kuid ilmselt see on juba suurenenud, kuna aktiivne viskivabriku
laienemine on käimas. Suur osa Glen Moray toodangust läheb seguviskide
valmistamiseks (maailmas üsna populaarne Label 5 ja Prantsusmaal populaarne
Glen Turner). Lisaks nime sarnasusele ühendab Glen Moray viskivabrikut
Glenmorangie viskivabrikuga nende varasem kuulumine sama omaniku alla ning
mõlema viskivabriku kalduvus kasutada viski küpsemiseks veinivaate. Seejuures
oli Glen Moray üks esimesi viskisid, mille küpsemisel kasutati valge veini (Chardonnay,
Chenin Blanc) vaate. Lisaks on Glen Moray ka see Speyside piirkonna
viskivabrik, mis on hakanud alates 2009. aastast tootma tugevalt turvastatud
(kuni 50ppm) linnastest destillaati (u 9% aastasest kogutoodangust), mis
suuresti mõeldud küll seguviskide otstarbeks. Tallinnas on saadaval Glen Moray
12- ja 16-aastased ühelinnaseviskid. Kõik siin maitstavad viskid on pärit 6cl
näidispudelitest.
1. Glen Moray
„Classic“, 40%
Viski on küpsenud
endistes burboon vaatides, mis värvi ja maitse järgi näivad enamuses olevat
teise täitekorra vaadid. Kokku on segatud selles vanuse märketa
ühelinnaseviskis kolme-, viie- ja seitsmeaastased viskid. Seega üpris noor.
Aroom: suhteliselt
vaoshoitud. Kerge lillelisus ja rohusus, veidi pehmet puuviljasust ja
värskendavat sidrunit. Tajutavalt on esil teraviljasus ja kergelt isegi
suitsused linnased. Toordestillaadile veel üsna lähedane.
Maitse: kerge,
pehme ja veidi selline „vesine“ suutunne. Keskel tuleb esiplaanile korraks
ingveri vürtsikus ja sidrunipipar, millele järgneb õrnalt magus ja veidi
kreemine teraviljasus. Kahjuks ei kesta kumbki maitse kuigi kaua. Kergelt
piirituseline mekk.
Lõpp: pigem lühike,
kuiv teraviljasus (Weetabix), veidi mõrudat rohusust.
Hinnang: D
2. Glen Moray 10 yo
„Chardonnay Cask Matured“, 40%
Siinne viski on
siis kogu oma küpsemisaja veetnud valge veini vaadis.
Aroom: kerge,
pehme, aromaatne. Üsna magus. Magusad heledad viinamarjad ja punased mahlased
õunad. Häirivaks on alt hooti esile tulev valge veini äädikas, mis magusad
aroomid enda alla matab.
Maitse: algus magus
ja suutundelt kergelt paks puuviljasus, mis läheb kahjuks kohe üle vesiseks ja
hapukas-mõrudaks veinisuseks. Veidi ehk ka kaneeli. Rohused ja mitte kuigi
mahlased õunad, kõvemat sorti pirnid, rohune. Valge veini vaat on selgelt oma
mõju avaldanud.
Lõpp: lühike,
rohune, kuiv.
Hinnang: D
3. Glen Moray
„Classic Port Cask Finish", 40%
See on
põhimõtteliselt siis Glen Moray „Classic“, mis on järelviimistletud kaheksa
kuud Tawny Port veinivaadis. Seda näitab selgelt ka selline (juba ehmatav, kui
viski seda värvi on) hele lõheroosa värvus.
Aroom: tajutavalt
veinine ja marjane. Marjasuse all midagi hapendatut (hapukapsas?) ja jällegi
see veiniäädikas. Meenutab ka kuivemat sorti rosé veini (seega mitte ainult
värvilt). Iseenesest pole see marjane veinisus siin nii häiriv, kuid sellele
lisanduv hapukus ja äädikalisus muudab aroomi viskile mitteomaseks.
Maitse: jällegi
üsna vesine suutunne. Hapukas marjasus, milles veidi vaarikat, punaseid ja musti
sõstraid ning lisaks neile punase greibi värskust. All veidi ka tumedat
šokolaadi.
Lõpp: keskmise
pikkusega, hapukas marjasus, eriti selline jõhvikamahlale sarnane.
Hinnang: D