reede, 10. juuni 2016

LAPHROAIG „Brodir“, Batch 002

Tegemist on üsna uue reisikaubanduse lettidele suunatud Laphroaig ühelinnaseviskiga, millel jällegi puudub märge sisu vanuse kohta. „Brodir“ nime all ja portveini vaadis järelküpsenuna tuli esimene pudel (Batch 001) turule 2014 ja teine (Batch 002) 2015 aastal. Peale teadmata pikkusega (ühe allika kohaselt u 14 aastat) algset küpsemist Ameerika tammest eks-burboon vaatides on järelviimistletud seda Euroopa tammest ruby port veini vaatides. „Brodir“ tähendab vana-norra keeles „vend“ ning sellega tahetakse viidata kunagisele kaubavahetusele Šoti ja Norra vahel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Laphroaig „Brodir“, Batch 002 (Port Wood Finish), 48% ncf

Aroom: lõheroosa värvus ei tõota head, kuna see näitab üsna suurt veini mõju. Kerge ja võib isegi öelda lahja, vaatamata kangusele. Magus-hapukas veinisus, punased marjad – maasikad, vaarikad, jõhvikad. Turbasuitsusus on, kuid see ei ole Laphroaigile omane meditsiiniline ega tõuse esiplaanile. Samas ei ole turbasuitsusus ja marjasus ka tasakaalus. Meenutab pigem hapukat metsamarja mahla, kui üht turbasemat linnaseviskit. Huvi pärast võtsin kõrvale portveini ning peale portveini külluslikku ja magusat marjasust oli viskis õnneks enam tunda viskit ja veel fenoolset viskit.

Maitse: esmalt üpriski kirbe teravus, mis kohe kaob ja asendub hapuka marjasusega. Marjadest on pealmine jõhvikas, millele lisandub vaarikas ja puuviljadest punane greip. Veidi tuhane turbasuitsusus on täitsa olemas, kuid see on suuresti hapuka marjasuse alla maetud. Kui väga otsida, siis ehk veidi on tunda ka tumedat šokolaadi. Vesi suurt ei muuda, pigem toob veinisuse veelgi enam esile nii aroomis kui maitses.

Lõpp: keskmise pikkusega. Hapukas marjasus, veidi soolasust.

Hinnang: C

Tajutav sarnasus Talisker „Port Ruighe“ viskiga, kuid õnneks ei ole siin seda ebameeldivat vahariide haju. Seega ei ole „Brodir“ küll otseselt ebameeldiv, kuid siiski on see Laphroaig viski ilmne pettumus. Siin on justkui tegemist pigem maitsestatud viskiga, mitte korralikult järelviimistletud ühe turbasema (ja ühe mu lemmiku) ühelinnaseviskiga. Tervikuna ei vääri see küsitavat hinda (nt punastel laevadel 119€); ehk kolm 10-aastast või kolm Quarter Cask pudelit.