neljapäev, 2. juuni 2016

COMPASS BOX "Oak Cross"

Compass Box on sõltumatu viskivalmistaja, kes läheneb Šoti viskidele innovatiivselt. Compass Box’i eesotsas tegutseb John Glaser, kes on viimasel ajal asunud aktiivselt võitlema Šoti viski suurema läbipaistvuse nimel. Sellele osutab veidi irooniliselt ka kompanii uue segulinnaseviski nimi „Enlightenment“.


Compass Box villib suhteliselt suures sortimendis eri tüüpi viskisid. Signature Range alla kuuluvad seguviskisid esindav „Asyla“, seguviljaviskisid esindav „Hedonism“ ja eri maitsekooslusi tutvustavad segulinnaseviskid „Oak Cross“, „Spice Tree“ ja „Peat Monster“; viimased neli on ka Tallinnas saadaval.

„Oak Cross“ puhul on tegemist segulinnaseviskiga (blended malt), kus kokku segatud kolm kvaliteetset Highland linnaseviskit (Clynelish, Teaninich ja Dailuaine), mis läbinud esmase umbkaudu kümneaastase küpsemise igaüks eraldi nii esma- kui teise täitekorra Ameerika tammest vaatides. Kokkusegatuna läbisid nad järelküpsemise esmatäite eks-burboon vaatides (u 60%) ja selleks puhuks konstrueeritud vaatides (u 40%), milleks oli Ameerika tammest vaadid, millele pandud värskest Prantsuse tammest vaadiotsad (heads), millega sooviti lisada kompleksust ja eelkõige sellele tammetüübile iseloomulikku vürtsikust. Seejärel segati need vaadid omavahel. Maitstav pudel on villitud 2012. aastal.


Compass Box „Oak Cross“, 43% nc, ncf

Aroom: värske, puhas, puuviljane. Puuviljadest esmalt mahlased õunad (eelkõige valge klaar) ja pirnid. Lisandub värske tsitrus (mandarini koor ja magus sidrun). Vanill, kookos ja magusad linnased. Väga meeldiv. Taustal kuiva tammist vürtsikust, ingverit ja kergelt aniisist rohusust. Vesi toob enam esile vahase sidruni.

Maitse: magus ja tammiselt vürtsikas. Värske puuviljasus, kergelt rohune. Puuviljadest küpsed õunad ja pirnid; veidi mõru tsitruse koor. Tammine vürtsikus maitses enam esil. Veega magusam, puuviljasem ja kreemisem (tuleb esile enam Clynelish).

Lõpp: üsna pikk ja meeldiv. Värske, magus-vürtsikas tammisus.

Hinnang: B+

Kannatab hästi veega lahjendamist isegi 30% kanguseni. Väga meeldiv viski, mis väärib kindlasti soetamist koos kahe teise Compass Box segulinnaseviskiga.