Nii nagu GlenDronach „Peated“ postituses sai märgitud,
ostis viskivabriku USA suurkorporatsioon Brown-Forman.
Eks saab näha, mis muutused omanikuvahetus selles väikeses ja seni sõltumatus
viskivabrikus kaasa toob ning millist destillaati tootma, millistes vaatides
seda küpsetama ja milliseid pudeleid villima hakatakse. Enne omanikuvahetust
saab GlenDronach viski tootmise kohta tuua järgnevad arvud: aastasest
kogutoodangust (1,2 miljonit liitrit) destilleeritakse 350 000 liitrit
turvastatud (u 55ppm) linnastest (ehk siis vastus eelnevas postituses
küsimusele – on oodata ilmselt veel mitmeid turbaseid GlenDronach viskisid). Suurem
osa või pea 100% läheb küpsema eks-šerri vaatidesse. Suhe 60% Pedro
Ximénez ja 40% Oloroso šerri vaadid.
Tegemist on järjekorras viienda väljalaskega „Cask
Strength“ sarjast, mis nii nagu varasemategi puhul, on kokku segatud eri
vanuses Oloroso ja Pedro Ximénez šerri vaatides küpsenud viskidest. Maitstav viies
väljalase (batch 5) on villitud 2015. aasta sügisel. Maitstav on pärit 6cl
näidispudelist.
GlenDronach
„Cask Strength“ Batch 5, 55,3% nc, ncf
Aroom:
intensiivne, veidi piirituseline, veinine, brändi laadne. Veidi tunda ka
väävlit (põlenud tuletikke), kuid see ei ole aroomis pealmine ega häiri. Kuiv
šerri, mööblilakk, üsna magusad kuivatatud puuviljad (rosinad ja kuivatatud
ploom), pruunsuhkur, karamell. Veega ja klaasis seismise järgselt tulevad
veinisuse alt esile linnased, veidi šokolaadi, ning koos sellega ka ümarust ja
pehmust. Samuti muutub oluliselt puuviljasemaks, lisaks kuivatatud puuviljadele
ka küpse melon ja eriti aprikoos.
Maitse:
veinine, magus, kompleksne. Brändi laadne, suhkrustatud apelsini koor. Karamell,
kuivatatud puuviljad, rosinad. Veega tekstuur kreemisem, täidlasem,
linnaselisem; lisandub vürtsisus, ingver, puuviljad – ehk siis, muutub enam
viskile omasemaks.
Lõpp:
pikk, veinine, magus-vürtsikas. Veidi kuiva rohusust ja kohvipaksu. Kuivusele kalduv.
Hinnang:
B+
Kannab
hästi vee lisamist ning seda on soovitav kindlasti ka lisada, et avada nii
aroom kuid eriti maitse. Vee lisamisel tuleb alles selle viski kvaliteet esile.
Võrreldes Batch 4ga ei ole siin seda metallist maiku, või kui siis üksnes
õrnalt järelmaitses.