kolmapäev, 15. juuni 2016

GLENDRONACH „Cask Strength“ Batch 5

Nii nagu GlenDronach „Peated“ postituses sai märgitud, ostis viskivabriku USA suurkorporatsioon Brown-Forman. Eks saab näha, mis muutused omanikuvahetus selles väikeses ja seni sõltumatus viskivabrikus kaasa toob ning millist destillaati tootma, millistes vaatides seda küpsetama ja milliseid pudeleid villima hakatakse. Enne omanikuvahetust saab GlenDronach viski tootmise kohta tuua järgnevad arvud: aastasest kogutoodangust (1,2 miljonit liitrit) destilleeritakse 350 000 liitrit turvastatud (u 55ppm) linnastest (ehk siis vastus eelnevas postituses küsimusele – on oodata ilmselt veel mitmeid turbaseid GlenDronach viskisid). Suurem osa või pea 100% läheb küpsema eks-šerri vaatidesse. Suhe 60% Pedro Ximénez ja 40% Oloroso šerri vaadid.

Tegemist on järjekorras viienda väljalaskega „Cask Strength“ sarjast, mis nii nagu varasemategi puhul, on kokku segatud eri vanuses Oloroso ja Pedro Ximénez šerri vaatides küpsenud viskidest. Maitstav viies väljalase (batch 5) on villitud 2015. aasta sügisel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


GlenDronach „Cask Strength“ Batch 5, 55,3% nc, ncf

Aroom: intensiivne, veidi piirituseline, veinine, brändi laadne. Veidi tunda ka väävlit (põlenud tuletikke), kuid see ei ole aroomis pealmine ega häiri. Kuiv šerri, mööblilakk, üsna magusad kuivatatud puuviljad (rosinad ja kuivatatud ploom), pruunsuhkur, karamell. Veega ja klaasis seismise järgselt tulevad veinisuse alt esile linnased, veidi šokolaadi, ning koos sellega ka ümarust ja pehmust. Samuti muutub oluliselt puuviljasemaks, lisaks kuivatatud puuviljadele ka küpse melon ja eriti aprikoos.

Maitse: veinine, magus, kompleksne. Brändi laadne, suhkrustatud apelsini koor. Karamell, kuivatatud puuviljad, rosinad. Veega tekstuur kreemisem, täidlasem, linnaselisem; lisandub vürtsisus, ingver, puuviljad – ehk siis, muutub enam viskile omasemaks.

Lõpp: pikk, veinine, magus-vürtsikas. Veidi kuiva rohusust ja kohvipaksu. Kuivusele kalduv.

Hinnang: B+

Kannab hästi vee lisamist ning seda on soovitav kindlasti ka lisada, et avada nii aroom kuid eriti maitse. Vee lisamisel tuleb alles selle viski kvaliteet esile. Võrreldes Batch 4ga ei ole siin seda metallist maiku, või kui siis üksnes õrnalt järelmaitses.