laupäev, 11. juuni 2016

LAPHROAIG 15 yo „200th Anniversary“

Siinne 15-aastane Laphroaig on villitud viskivabriku 200 aastapäeva tähistamise raames (lisaks toodi sel puhul turule 16-, 21- ja 32-aastane) eelmisel aastal. Esmakordselt villiti 15-aastast Laphroaigi aga juba 1980ndatel, kuid see asendati 2008. aastal 18-aastasega. Kuigi sildil on kirjas, et tegemist on limiteeritud kogusega, villiti aastapäeva 15-aastast siiski üsna suur kogus (72 000 pudelit). Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Laphroaig 15 yo „200th Anniversary Edition“, 43%

Aroom: delikaatne, värske ja linnaseliselt magus. Turbasuitsusus on olemas, kuid see ei ole pealmine ega „karju“, vaid on pigem tagaplaanil, pehme ning pole kuigi fenoolne. Suitsusus on küll kergelt meditsiiniline (joodine, antiseptiline), kuid pigem selline mereline – tormijärgne kivine merekallas, kus ohtralt kaldale uhutud värsket adru. Magus tubakas, suitsused linnased ja veidi vanilli. Meeldivalt magus ja kergelt kreemine puuviljasus; sidrun, münt, ka küpsed õunad ja pirnid ning ehk veidi ka sellist tooremat sorti mangot. Väga meeldiv.

Maitse: suitsune ning aroomis juba lubatud delikaatne, magus ja kergelt kreemine turbasuitsune linnasus. Puuviljadest vahane sidrun, kerge vanill, magusapoolne greip ja ka pehmed, kuid veel veidi toored puuviljad (aprikoos, nektariin, mango). Viimastega seotult on ka veidi sellist kibedat rohusust, mis õnneks ei tule esiplaanile. Veidi vürtsikust ja soolaseid mereande.

Lõpp: üsna pikk ja kuiv. Veidi soolasust, veidi suitsusust, veidi kibedust ja veidi magusat puuviljasust.

Hinnang: A

Paar tilka vett teeb head, muutes aroomi ja ka maitse ümaramaks ja veidi enam vahaselt/kreemiselt sidrunilisemaks ja mereliselt suitsusemaks ning maitses esinev kibe rohusus taandub. Igati hea Laphroaig, mis oleks võinud aga olla siiski külmfiltreerimata. See muutnuks eriti suutunde ilmselt paksemaks ja suud katvamaks.