teisipäev, 21. juuni 2016

GLENDRONACH 18 yo „Tawny Port Finish“

Siin on tegemist GlenDronach viskivabriku poolt villitud järelviimistletud ühelinnaseviskiga, mida on viimase viie-kuue aasta jooksul päris mitmeid turule toodud. Üheks esimeseks oli 2010. aastal villitud 20-aastane Tawny Port Finish koos 14-aastaste Sauternes Finish ja Virgin Oak Finish ning 15-aastase Moscatel Finish pudelitega. Tawny Port Finish villiti uuesti 2011. aastal, kuid seekord 15-aastasena. Uuematest järelviimistletutest on turule toodud 12-aastane Sauternes ning 18-aastased Marsala ja siinmaitstav Tawny Port. Viimane on küpsenud põhiaja kergetes Euroopa tammest valmistatud vaatides (ehk ilmselt siis teise või isegi kolmanda täitekorra vaatides) ja järelviimistletud teadmata aja Tawny Port veinivaatides. Villitud on viski 2014. aastal. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


GlenDronach 18 yo „Tawny Port Finish“, 46% nc, ncf

Aroom: veinine, tammiselt tanniinine, suhteliselt kuiv. Pigem marjane kui puuviljane. Marjadest punased hapukad viinamarjad, vaarikas, jõhvikas. Puuviljadest punane greip, veriapelsin ning lisaks veidi kuivatatud suhkrustatud ananassi ja karamelliseeritud apelsinikoort. Vesi toob veinisuse alt õnneks esile ka linnast ja muutub veidi ka aromaatselt lillelisemaks.

Maitse: marjane hapukus. Jõhvikas, granaatõun, vaarikas, punane greip. Sellele lisandub vürtsikas tammisus ja ingver, mis muudavad maitse isegi veel hapukamaks. Marjasus on isegi tugevam, kui aroom oodata lasi. Vesi teeb suutunde veidi kreemisemaks, toob esile kerget linnasust (lõpuks ka viskit!) ja isegi tumedat šokolaadi.

Lõpp: keskmise pikkusega. Hapukas, rohune ja kuiv – just sellises järjekoras.

Hinnang: C

Ei oskagi öelda, kas see on pigem magus ja puuviljane või hapukas ja marjane. Toimub selline magusa ja hapuka võitlus. Kipub siiski pigem kalduma hapuka marjasuse poole. Ei ole hästi integreeritud ning viskit on siin liiga vähe. Pigem jällegi selline maitsestatud viski.


Ei ole istunud need viimati maitstud Portveini vaatides järelviimistletud viskid. Ei olnud meeldiv Talisker, Laphroaig ega ka siinne GlenDronach. Varasemalt maitstud portveini vaadi mõjulistest ei meeldinud Kilchoman, enam-vähem oli Glencadam, kuid näiteks BenRiach 17yo „Solstice“, mis oli samuti järelviimistletud Tawny Port vaatides ning ise kokku segatud Longrow, olid väga meelepärased. Ilmselt ei sobi mitte iga destillaat portveini vaadis küpsetamiseks. See näitab, kui oluline on destillaadi ja vaadi omavaheline sobivus. Lähiajal tuleb veel maitsmisele noor portveini vaadis järelviimistletud Glen Moray.