Siin on tegemist
GlenDronach viskivabriku poolt villitud järelviimistletud ühelinnaseviskiga,
mida on viimase viie-kuue aasta jooksul päris mitmeid turule toodud. Üheks
esimeseks oli 2010. aastal villitud 20-aastane Tawny Port Finish koos 14-aastaste
Sauternes Finish ja Virgin Oak Finish ning 15-aastase Moscatel Finish
pudelitega. Tawny Port Finish villiti uuesti 2011. aastal, kuid seekord 15-aastasena.
Uuematest järelviimistletutest on turule toodud 12-aastane Sauternes ning
18-aastased Marsala ja siinmaitstav Tawny Port. Viimane on küpsenud põhiaja
kergetes Euroopa tammest valmistatud vaatides (ehk ilmselt siis teise või isegi
kolmanda täitekorra vaatides) ja järelviimistletud teadmata aja Tawny Port
veinivaatides. Villitud on viski 2014. aastal. Maitstav on pärit 6cl
näidispudelist.
GlenDronach 18 yo
„Tawny Port Finish“, 46% nc, ncf
Aroom: veinine,
tammiselt tanniinine, suhteliselt kuiv. Pigem marjane kui puuviljane. Marjadest
punased hapukad viinamarjad, vaarikas, jõhvikas. Puuviljadest punane greip,
veriapelsin ning lisaks veidi kuivatatud suhkrustatud ananassi ja karamelliseeritud
apelsinikoort. Vesi toob veinisuse alt õnneks esile ka linnast ja muutub veidi
ka aromaatselt lillelisemaks.
Maitse: marjane
hapukus. Jõhvikas, granaatõun, vaarikas, punane greip. Sellele lisandub
vürtsikas tammisus ja ingver, mis muudavad maitse isegi veel hapukamaks. Marjasus
on isegi tugevam, kui aroom oodata lasi. Vesi teeb suutunde veidi kreemisemaks,
toob esile kerget linnasust (lõpuks ka viskit!) ja isegi tumedat šokolaadi.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Hapukas, rohune ja kuiv – just sellises järjekoras.
Hinnang: C
Ei oskagi öelda,
kas see on pigem magus ja puuviljane või hapukas ja marjane. Toimub selline
magusa ja hapuka võitlus. Kipub siiski pigem kalduma hapuka marjasuse poole. Ei
ole hästi integreeritud ning viskit on siin liiga vähe. Pigem jällegi selline
maitsestatud viski.
Ei ole istunud
need viimati maitstud Portveini vaatides järelviimistletud viskid. Ei olnud
meeldiv Talisker, Laphroaig ega ka siinne GlenDronach. Varasemalt maitstud
portveini vaadi mõjulistest ei meeldinud Kilchoman, enam-vähem oli Glencadam, kuid
näiteks BenRiach 17yo „Solstice“, mis oli samuti järelviimistletud Tawny Port
vaatides ning ise kokku segatud Longrow, olid väga meelepärased. Ilmselt ei
sobi mitte iga destillaat portveini vaadis küpsetamiseks. See näitab, kui
oluline on destillaadi ja vaadi omavaheline sobivus. Lähiajal tuleb veel maitsmisele
noor portveini vaadis järelviimistletud Glen Moray.