Sünnipäeva puhul
siis midagi tõsiselt eakat. Ikkagi 50. eluaastat täis ja sellest siis 32.
aastat täisealisena siin ilmas elatud. Seega igati sobilik tähistada seda
tähtpäeva 32-aastase linnaseviskiga. Maitstava pudeli kinkis kallis abikaasa!
Pudel on olnud nüüd avatud juba mõnda aega ning sünnipäevanädal ongi möödunud
seda nautides. Maitsekirjelduse otsustasin siiski postitada tänasel
sünnipäeval. Sünnipäeva hommik algas aga „õnnelikult“ – lõhkusin klaase pestes ühe
veinipokaali ja ühe viskiklaasi.
Glencadam 32-aastane
on küpsenud Ameerika tammest endistes burboon vaatides. Tegemist on ühevaadi
viskiga ja seega on seda vaid piiratud koguses, täpsemalt 275 pudelit. Viski on
distilleeritud 10.06.1982 ja villitud 21.08.2014.
Glencadam 32 yo, Single
Cask, 1982, cask # 745, 50,8% nc, ncf
Aroom: täidlane ja puuviljane.
Klaasi valatult on esmalt esil tammine vürtsikas kuivus, selline saepuru
laadne. Veidi ootust ja mõningase klaasis seismise järgselt avaneb; kuiv
tammisus muutub vürtsikalt vanilliseks ning esile tulevad troopilised puuviljad:
mango, papaia, ananass. Ja need ei ole niivõrd värsked vaid pigem kuivatatud ja
suhkrustatud, ehk siis, aroom on paksem ja magusam, kui värskete puuviljade
puhul. Pigem isegi puuviljamarmelaadi sarnane. Värskust aitab üleval hoida
kerge sidrun. Vesi vähendab veelgi tammist kuivust ning lisab aroomi iirise,
aroom muutub ka ümaramaks ja paksemaks. Tunda on isegi veidi suitsusust. Nüüd on
ka enam tunda küpseid värskeid troopilisi puuvilju, lisandub banaan.
Maitse: kreemine
suutunne, paks vürtsikas vanill, veidi münti, troopilised puuviljad. Hästi suud
kattev. Keskel tuleb esiplaanile tammiselt ja veidi kuiv vürtsikas pahvak, mis
integreeritakse seejärel linnaselise suhkru ja õlisusega. Kompleksne,
tasakaalus ja täidlane. Vesi ümardab, puuviljadele lisandub iiris ja kergelt
sidruniline värskus.
Lõpp: keskmiselt
pikk, magus ja veidi linnaseliselt õline puuviljane marmelaad, vürtsikas
vanill, lõpeb kuiva tammisusega (jällegi see saepurune tunne).
Hinnang: A
Igati sobiv ühelinnaseviski sünnipäeva tähistamiseks. Tervikuna kompleksne, täidlane ja puidus piisavalt destillaadi iseloomu säilitanud eakas viski. Kuna Glencadam on üldiselt kergemapoolne viski, siis on veidi tunda, et ehk on siin viski veidi kauaks vaati küpsema jäänud. Tundub, et siin on tegemist teise või isegi kolmanda küpsemise haripunkti languse poolega. Seda tammist kuivust aitab aga vähendada klaasi väljavalatult seista laskmine ja vähese vee lisamine. See toob selle eaka viski küpsuse, täidluse ja headuse paremini esile.