esmaspäev, 26. august 2024

PORT CHARLOTTE Islay Barley 2014

Port Charlotte Islay Barley 2014 puhul on kasutatud Concerto ja Propino odrasorte ning see on siis loomulikult destilleeritud 2014 ja üksnes Islay saarel kasvanud viljast. Seejärel on see viidud seitsmeks aastaks küpsema erinevatesse vaatidesse ning selle konkreetse viski puhuks on kokku segatud 84% osas esmatäite eks-burboon vaadid, 8% osas teise täitekorra värsked vaadid ja 8% osas Prantsuse tammest teise täitekorra Bordeaux piirkonna veini vaadid. Küsimus on siin, mida tähendab „teise täitekorra”? värske vaat (virgin oak). Kui teise täitekorra oma, siis ju pole enam virgin! Ilmselt osundab see sellele, et neid vaate on eelnevalt üks kord kasutatud Bruichladdichi viskivabriku viskide lühemaaegsemaks küpsemiseks või vaid järelviimistluses. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Port Charlotte Islay Barley 2014, 50,0% nc, ncf

Aroom: väga puhas, õhuline ja värske. Linnased, värsked õled, kummelitee, pirn, kergem mesisus, vanill. Suitsusus on alguses tunda vaid vihjamisi. Tasapisi tuleb juurde mereline soolasus. Pikemal klaasis seismisel tuleb siiski oodatult ja meeldivana enam turbasuitsusust, kuid see jääb siiski võrreldes PC Islay Barley 2012 viskiga teisejärguliseks. Veega veidi lahjendades enam merelisust, turvastatud linnaseid ja ka värsket magusat pirni.

Maitse: värske ja veidi rohune algus. Siis ümarust, kus küpse melon ja pirn koos magusa vanilliga. Ka siin on suitsusus pigem tagaplaanil. Teises pooles tugev merelisus, üsna mineraalne ja soolane ning seda koos selgelt tammise vürtsikusega. Veega lahjendades tammisus taandub, maitse mineraalsem, suitsusem, millele lisandub ka sidrun.

Lõpp: üsna pikk. Veidi tammist vürtsikust koos kerge kookose ja martsipaniga, järelmekk mineraalne ja soolane, kus ka veidi sidrunit.

Hinnang: B+

Võrreldes 2012 aasta viskiga on siinne täiesti teistlaadne Islay Barley PC. Siinne on oluliselt kergem ja vähemturbasem, võib isegi öelda, et delikaatne. Turbasuitsusus on siin üllatavalt nõrk ja pigem taustal olev.