pühapäev, 18. august 2024

OCTOMORE 14.3 Islay Barley

Selleks korraks viimane Octomore on valmistatud Islay saarel Octomore farmi põldudel kasvanud odrast. Tüüpiliselt on just Octomore iga seeria .3  see kõige parem olnud. Octomore 14.3 on siis valmistatud Islay odrast (Concerto), mille linnaste turvastamise määr on olnud 214,2 ppm. Viski on destilleeritud 2017 ja villitud 2023. Küpsemise profiil on järgmine: 50% Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaadid ja 50% teise täitekorra veini (?) vaadid. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Octomore 14.3 Islay Barley, 61,4% nc, ncf

Aroom: avaneb sellises järgnevuses – heinaküün, täidlane linnaste magusus, lõkketuha suitsusus, kerge metalline noot, sõnnikulisus, kerges marinaadis kappar ja rohelised oliivid soolvees, tikrid, uuesti magus linnasus ja täisteravilja küpsised. Väga meeldiv tervik ning turbasus ei ole sugugi nii esil ega intensiivne kui võiks arvata. Veega lahjendades enam täisteravilja küpsiseid, lisandub soolakas mereline adru.

Maitse: noo siin on turbasust sellisel määral, et võiks teistelegi jagada. Väga intensiivne nii kanguselt kui ka turbasuitsususe osas. Siiski absoluutselt mitte alkohoolselt terav. Suutundelt meeldivalt ümar ja täidlane. Linnase- ja puiduröst, vanilli ja linnaste magusust parasjagu. Teises pooles tuleb Prantsuse tamme vaadi mõju selgelt esile. Kangem must tee, mustsõstra lehed, aprikoos, vürtsikus. Jääb siiski heasse tasakaalu ning mõrkjus puudub. Veega lahjendades ümaram ja suud katvam, enam vanilli, selgelt soolasust ja veidi ka metallisust ning lisaks ka värskedavat rohelist münti.

Lõpp: pikk. Vürtsikas, lõkkesuits, puiduröst, magus-soolane järelmekk, millest välja kasvav turbasus kestab suus väga pikalt. Ilmselt oleks seda viskit enne magama minekut mekkides (veidi ülemäära, hambaid pesemata) see turbasus ka hommikul endisel kohal.

Hinnang: A

Suurepärane Octomore. Just selline oodatult tugevalt turbane, kuid samas heas tasakaalus terviklik linnaseviski, kus ka teistel maitsetel võimalus ilusti esile pääseda.