neljapäev, 4. aprill 2024

HELSINKI Whiskey Rye Malt

Aprilli alguse esimesed viskid tulevad põhjanaabrite juurest ning need ei ole odralinnase viskid, vaid Soome rukkilinnase viskid. Esiteks üks Helsinki ja siis viis Kyrö rukkiviskit.

Helsingi viskivabrik (The Helsinki Distilling Company) hakkas tööle 2014 ning nüüdseks on tootmises nii džinn, rukkiviski (nii rukki- ja odralinnaste segu, kui 100% rukki) kui ka (odra)linnaseviski. Mingil põhjusel on viskide puhul otsustatud sildil kasutada Whisky asemel Whiskey. Olen varasemalt vaid korra, sedagi üsna põgusalt, Helsingi viskit maitsnud (blogis 20.05.2018). Siis oli klaasis Small Batch Summer Release 2018, release #4.

Siinmaitstav Helsinki Rye Malt on kokku segatud 70% Soomes kasvanud rukki linnastest ja 30% odralinnastest. Teadmata on küll see, kas selline koostis oli kasutusel destillaadi valmistamise protsessis või siis osutab see jaotus villimiseks kokkusegatud koostisele. Arvan, et kehtib siiski esimene loogilisem variant. Küpsenud on see viski värsketes (virgin) Ameerika tammest vaatides ja eks-burboon vaatides. Kasutatud vaadid on kõik olnud 200 liitrised ja väidetavalt on viski küpsemise vanuseks vähemalt viis aastat. Pudeli number on 20-11474 ja villitud on see 15.3.2021.



Helsinki Whiskey Rye Malt, Small Batch Release #20, 47,5%

Aroom: magus rukis, üsna terav vürtsikas tammisus, vanillipasta. Veidi fenkolit, münti, köömneid ja kaseviha aroomi. Klaasis seistes enam kreemist linnaste magusust. Paar tilka vett toovad veelgi enam linnasust esile ning nüüd on see enam oder, kui rukis. Lisaks enam ka köömneid, eriti köömnetee aroom.

Maitse: tugevalt tammine ja vürtsikas. Nii jõulist ja isegi veidi teravat tammisust poleks aroomi põhjal oodanud. Tammisust mahendab siiski piisaval määral kergelt karamelline ja magus rukis. Värskust annavad fenkol ja münt, mille esile pääs on siiski tammisuse poolt kohati takistatud. Veega lahjendamine võtab tammisust vähemaks ning juurde tuleb enam odralinnaste pehmust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vürtsikas rukis ja tammisus jätkuvad, lisaks nüüd ürdisus ja veidi on tunda ka mõrkjat apelsini koort koos mündiga.

Aroom kindlasti siin parim ja meeldivam osa. Maitse ehk minu jaoks liiga tammine (värsketes vaatides küpsenu osakaalu võiks vähendada). Väga hea ja meeldiv rukkiviski ning seda vähemalt osaliselt ilmselt ka seetõttu, et mulle meeldib täisrukkileib. Võrreldes esimese maitstud Helsinki Rye Malt viskiga (#4), on siinne oluliselt täidlasem ja küpsem. Positiivne areng on #4-st kuni #20-ni selgelt aset leidnud.