pühapäev, 28. aprill 2024

GLEN SCOTIA 12 yo Seasonal Release 2022

Selle kuu viimane Glen Scotia kuulub seeriasse, mida Glen Scotia on mõned aastad villinud. Igal aastal tuleb erineva vaatide kooslusega viski. Aastal 2022 oli sellleks 12-aastane, mis esmalt küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ja seejärel järelviimistletud 12 kuu vältel Amontillado šerri vaatides (butts). Viski valmistamiseks on kasutatud 95% osas turvastamata ja 5% osas keskmiselt turvastatud linnaseid. Kokku villiti seda viskit 14,000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Glen Scotia 12 yo Seasonal Release 2022, Amontillado Sherry Finish, 53,3% nc, ncf

Aroom: kreemine, magusam pohlamoos segatuna karamelliga. Veidi sellist meega keedupiimasust, kuivemapoolset tammerösti ja korgi kahjustusega punaveini. Hästi õrnalt aimatav suitsune vihje. Klaasis seistes on leitavad veel rosinad, vahtrasiirup, piimašokolaad, pähklisus ja veidi ka nahka. Tervikuna pigem kuiv, kui magus.

Maitse: suutundelt kreemine, kuid seda koos teravapoolse ja kuiva äärisega. Magus-kuiv šerrisus, kuivatatud viigimarjad ja ka datleid. Metsapähklid, kreeka pähkel, veidi ürdisust ja ehk isegi lagritsat. Jõulukoogi soojad vürtsid, kerge soolakaramell ja selge punaveinisus.

Lõpp: keskmise pikkusega, selline magus-kuiv-soolane kooslus järelmekis. Lõpuks kuivusele taanduv.

Hinnang: B

Hea ja väga hea piirile jääv tervikuna ning jääb selgelt alla eelmisena maitstud Glen Scotia festivali viskile. Oma osa mängib siin ka lõpuks saabunud kevad. See viski ei oma lihtsalt piisavalt värskust, et siia sobituda. Pigem selline jõulude aega sobiv maitsekooslus.