kolmapäev, 24. aprill 2024

GLEN SCOTIA 11 yo Peated White Port Finish

Glen Scotia villib juba mitu aastat kevadel toimuva Campbeltown Malt Festival puhuks eriviski. Blogis olen neid varem tutvustatud kaks ning tervikpudelitena oma kollektsiooni soetanud neist neli. Eelmisel (2023) aastal oli selleks festivali puhuks villitud viskiks kergelt turvastatud linnastest valmistatu, mis küpsenud 10 aastat esmatäite eks-burboon vaatides ja seejärel järelviimistletud 12 kuud valge portveini vaatides. Kokku villiti seda viskit 24,000 pudelit. Maitstav on pärit 5cl näidispudelist.



Glen Scotia 11 yo Campbeltown Malt Festival 2023, Peated White Port Cask Finish, 54,7% nc, ncf

Aroom: algus veidi selline meega keedupiimane ja isegi võine (ehk selline Bruichladdichile omane), millele lisandub kuivemapoolne puidusus, kergelt käärima läinud puuviljad (eriti heledad ploomid) ja kergelt happeline ananass. Veidi oodates toimub muutus, selgelt tuleb esile tuhane suitsusus, millele lisandub juurde kreemisus ja kompost. Lisaks veel valge pipar ja sidrun koos mineraalse vihjega. Vähese vee lisamine toob vanilli.

Maitse: alustuseks tuhane suitsusus, suutundelt kreemine ehk võib isegi öelda, et siirupine. Keskosas teravus, mis osaliselt kangusest ja osalt tammevaadi puidususest tulenev. Kaneel ja selline troopiliste puuviljade segu, kus konkreetset puuvilja raske tuvastada. Sellele otsa tuleb üsnagi paks magusus (võiks olla isegi PX), mis teisel ja kolmandal lähenemisel võimendub. Kui vett lisada, siis kontrollitult, kuna võib tuua maitsesse tammist kirbust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Veini tanniinid, tuhane suitsusus naaseb, magus veinisus viimasena.

Hinnang: B

Väga hea Glen Scotia. Eriti meelepärane oli aroom.