pühapäev, 7. aprill 2024

2x KYRÖ: Rye Malt & Rye Malt Oloroso

Kyrö viskivabrik (Kyrö Distillery Company) alustas destilleerimist 2014 aasta kevadel ning esimene rukkiviski villiti augustis 2017. Rukkist toodetakse nii džinni kui loomulikult viskit ning seda 100% rukkilinnastest ning ilmselt on tegemist Soomes kasvanud rukkiga. Seega kannabki Kyrö rukkiviski nimetust Single Malt Rye. Nüüd avanes minipudelite kaudu ära proovida viis Kyrö rukkiviskit. Esimeses postituses tutvustan neist kaht ja teises kolme.

Siin maitstavatest Kyrö rukkilinnase viskidest on esimene n.ö põhitoode ja küpsenud uutes Ameerika tammest vaatides ning teine viski on valmistusprotsessilt ilmselt sama, kuid küpsenud lisaks uutele Ameerika tammest vaatidele veel ka (vähemalt teise puhul ilmselt saanud vaid järelviimistluse) eks-burboon ja eks-oloroso šerri vaatides. Mõlemad viskid on pärit 5cl minipudelitest, mis villitud 2023.



Kyrö: Rye Malt, 47,2%

Aroom: võrreldes Helsinki Rye Malt viskiga on Kyrö oluliselt kergem, delikaatsem ja ka nö sõbralikum, kuna ninna kargavat teravat tammisust siin ei ole. Samas on rukkisus selgelt tunda ning see on selline magusalt vürtsikas rukkileivasus. Lisaks koriander, õrn aniis, kevadine kasemets, rukkiterad koos mullaga. Klaasis seistes veidi karamellisust ja kohati ehk tuleb ka papisust, kuid seda vaid vihjamisi.

Maitse: vürtsikas rukkisus, kerge piprasus ja koriander, mida mahendavad ja ümardavad tammevaatide karamell ja vanill. Heas tasakaalus tervik.

Lõpp: keskmise pikkusega. Ümar kreemine rukkisus, münt ja fenkol. Vürtsikust on siin enam tunda.

Integreeritum tervik võrreldes Helsinki Rye Malt viskiga, kuna siin ei ole maitses nii tugevat tammisust. See teeb Kyrö viski küll mahedamaks, kuid samas just maitsete osas veidi rikkalikumaks ja meeldivamaks.

Kyrö Rye Malt Oloroso, 47,2%

Aroom: esmalt ja suuresti eelnevale üsna sarnane. Ehk veidi kinnisem, pehmem ja ümaram. Šerrivaatide mõju on tunda kergete ja magusate kuivatatud puuviljade näol – viigimari, aprikoos. Kuiv nahk, magusalt ja õrnalt vürtsikas rukis. Klaasis seistes vanillikreemi ja ehk isegi kreembrüleed.

Maitse: huvitav ja meeldiv kooslus. Mahe rukis, kerge münt, metsapähklid, mõningane šerrine magus šokolaad, kergelt käärinud õunad, kuiv nahk. Otsest rukkisust on siin märksa tagasihoidlikumalt. Ka vürtsikus on siin sordiini all.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Kuiv nahk, värskelt pressitud õunamahl, magusad vürtsid, kirsikivid.

Huvitav versioon põhiviskist. Veidi selline arusaamatu maitsekooslus esmalt, kuid kui harjuda, siis on siin viskis avastamisruumi piisavalt. Mõlemad Kyrö rukkiviskid väga head. Vaatame järgmises postituses, kuidas ülejäänud kolm Kyrö viskit maitsevad. Ilmselt on oodata midagi huvitavat, kuna tegemist on suitsuste rukkilinnase viskidega.