kolmapäev, 10. aprill 2024

3x KYRÖ: Woodsmoke, Peat Smoke, Choice

Siinmaitstavad kolm ülejäänud Kyrö rukkilinnaseviskit on kõik saanud ühel või teisel moel ning vähemal või rohkemal määral suitsuseid mõjutusi. Nii on Woodsmoke viski puhul rukkilinnaste suits tulnud lepapuidust, Peat Smoke viski puhul on kuivatatud (mitte märjad, nagu enamasti vähemalt Šoti linnaseviskide puhul) rukkilinnased saanud 24 tundi turbasuitsu (freshwater peat smoke?) ning Choice viski puhul on lihtsalt kirjas, et tegemist on suitsutatud rukkiga. Kui rääkida kasutatud vaatidest, siis Woodsmoke viski on kokku segatud uutest Ameerika tammest, eks-burboon ja Prantsuse tammest vaatidest; Peat Smoke uutest Ameerika tammest ja eks-burboon vaatidest ning Choice on saanud järelviimistluse PX šerri vaatides. Kõik viskid on pärit 5cl minipudelitest, mis villitud 2023.



Kyrö Woodsmoke, 47,2%

Aroom: magus puidune suitsusus, kevadine mets, keedetud puuviljasus, puidulakk ja mahedalt vürtsikas rukis. Klaasis seistes täidlane teraviljane magusus, vanill selgelt ja magus puidune suitsusus kergelt nende taustal. Üsna huvitav ja meeldiv aroom.

Maitse: siin rukkisus selgemalt tunda ja seda koos tammise puidususega. Suutundelt on just keskosas tunda paksu kreemisust koos magusa vanilliga. Teises pooles veidi kirbe greip.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus rukis, vürtsikas tamm, koriandrit veidi ning kerge puidune suitsusus.


Kyrö Peat Smoke, 47,2%

Aroom: esmalt ei ole kuigi meeliköitev, kuna siin tunda papisust, plastikut, linoleumi ja ka metallisust. Kuidagi tuim tervikuna. Klaasis seistes ja teisel korral lähenedes on märksa meelepärasem. Nüüd rabamülgas, kuiv turbabrikett ja selle alt kergelt vürtsikas rukist ning ka vihjamisi klassikalist turvastatud linnaste aroomi.

Maitse: esimesel maitsmisel on siin selgelt selline sünteetiline mekk (kas kuivade linnaste suitsutamine ikka see kõige õigem viis?), plastik, tuhasus ja siis üsna kergelt kirbe hele greip. Teisel maitsmisel tuleb tammisus koos üsna domineeriva soolasusega; isegi salmiakki ja kindlasti kappar (mitte marineeritud, vaid soolvees).

Lõpp: üsnagi pikk ja väga soolane. Lisaks tammisus ja kappar.


Kyrö’s Choice, 47,2%

Aroom: magusad kuivatatud puuviljad (viigimari), mööblilakk, kergelt tammine vürtsikus, õrn vihje suitsususele. Hooti ka puanseid magushapukaid marju. Tervikuna üsna täidlane. Klaasis seistes selgelt enam suitsusust ja lisaks soe nahk.

Maitse: ümar, magus, täidlane, kreemine. Magus šerri on rukkile siin väga heaks partneriks. Minu jaoks siiski ehk veidi liigselt magusa poole kaldu, kuid samas on siin ka hooti rukkist vürtsikust ja tammisust, mis magususele piisavalt vastukaalu pakuvad. Selline kameeleonlik viski. Pimetestimisel võiks pidada isegi nooreks PX vaadis küpsenud odralinnase viskiks.

Lõpp: üsna pikk ja üsna magus. Kuigi isegi veidi läägelt magus, on järelmekk siin üllatavalt ja huvitavalt kohati hoopis suud katvalt kuiv, justkui oleks närinud toomingamarju koos kuiva nahaga. Ja kohati lööb sisse ka rukkine vürtsikus.

Huvitavad Kyrö rukkiviskid kõik. Võrreldes Kyrö Rye Malt viskiga on siinses kõigis kolmes aga otsest rukkisust selgemalt vähem. Nii suits kui ka kasutatud vaadid on selle kas mahendanud või magususega katnud. Nende viie Kyrö rukkiviski puhul oli kõige meeldivamaks nende erisus. Seega ei ole vaid sildil olev nimi erinev, vaid ka viski ise on päriselt erinev. Seega pakuvad need Kyrö rukkiviskid piisavalt avastamist. Enda jaoks olid kolm parimat Choice, Woodsmoke ja Rye Malt.