kolmapäev, 27. märts 2024

BENROMACH 15 yo

Tõstkem täna 27. märtsil klaas ja lausugem Burnsi värssidest laenatud toost rahvusvahelise viskipäeva puhul!

O thou, my muse! guid auld Scotch drink!

Whether thro' wimplin worms thou jink,

Or, richly brown, ream owre the brink,

In glorious faem,

Inspire me, till I lisp an' wink,

To sing thy name!

Tähistamiseks sobib hästi 15-aastane Benromach, mis küpsenud esmatäite eks-burboon ja eks-šerri vaatides ning kokkusegatult villitud 30.10.2020.



Benromach 15 yo, 43,0% nc

Aroom: meeldivalt puhas; šerrivaatide mõju selgelt kuivatatud puuviljade näol tunda ning seda on hästi täiendamas burboonvaatide mesisus. Kerge köömen, aprikoosi tükkidega keskmiselt tume šokolaad. Soe nahk, puidune lõkkesuitsusus. Klaasis seistes enam magusaid vürtse, karri, suitsusink ja lihapuljong.

Maitse: magus, ümar, rikkalik. Kerge šerrisus koos tumeda šokolaadiga. Siis tammisust – ingver, must pipar, tammeröstine suitsusus. Veidi kreeka pähklit, kuivatatud aprikoos ja kuivatatud õunad. Meeldivad maitsed, kuid kangust peaks siin selgelt enam olema. Jääb praegu lahjaks ja kogu maitsebukett on justkui sordiini all.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge münt esmalt, siis ingverine suitsusus. Suitsusus just siin kõige selgemalt tunda. Järelmekis veidi mõrkjust kreeka pähklite ja ürtide näol. Kuivusele kalduv.

Hinnang: B



Aroom väga meeldiv, kuid madal kangus teeb maitsetele karuteene. Peaks olema vähemalt 48%, et viskis olev potentsiaal esile tuua. Ka külmfiltreerimine võiks ära jääda. Siiski väga hea Benromach.

Sláinte!